Și tu suferi din cauza timidității?
În cazul în care răspunsul tău este “da”, înseamnă că ai început să înțelegi în ce fel este afectată relaționarea interpersonală de către această adevărată barieră psihologică. Timiditatea te poate împiedica să exprimi ceea ce vrei sau să te faci înțeles, efectiv nu îți dă voie să comunici în unele situații, atât în planul relațiilor intime cât și din punct de vedere al carierei tale, oricare ar fi ea.
Timiditatea poate fi înțeleasă și ca un conflict între ceea ce ești și ceea ce nu poți arăta altora despre tine. Te împiedică atunci când încerci să te prezinți, iar asta face ca șansele tale să fie din start reduse. Prima condiție, și cea mai importantă pentru a-ți depăși timiditatea, este să o conștientizezi și să îți induci nevoia de a scăpa de ea. Dacă simți că ai nevoie de puțin ajutor, găsești câteva sfaturi în rândurile care urmează.
1 Acordă o atenție sporită limbajului corporal
Este în regulă să îți studiezi mișcările corpului; atât felul în care te așezi, cât și cel în care privești sau pășești. E important tonul vocii, dar este important și dacă știi când să taci sau când să faci un gest anume. S-ar putea să descoperi că unele dintre obiceiurile tale i-ar putea ține la distanță pe unii dintre oamenii de care vrei să te apropii. Îndreaptă-ți spatele dacă este nevoie, învață să priveșți oamenii în ochi, învață cum să dai mâna cu o altă persoană. Exersand toate astea, ești cu un pas mai aproape să scapi de timiditate.
2 Obișnuiește-te cu comunicarea verbală
Acordă o atenție sporită felului în care te adresezi și evita conversațiile care mai degrabă ți-ar evidenția lacunele. Încearcă să nu te exprimi mai succint decât este cazul și nu lăsa tăcerea să acopere prea mult din timpul pe care îl petreci cu cineva. Sau dacă taci, fă-o când trebuie și în așa fel încât însăși tăcerea ta să comunice altora ceea ce îți dorești.
3 Încearcă să îți învingi teama de alți oameni
Se prea poate să existe momente în care să ne placă să fim singuri, ceea ce este nu numai în regulă, ci chiar recomandat. Însă a face din asta un stil de viață, a deveni singuratici, nu ne aduce prea mari satisfacții și beneficii pe teremen lung. Trebuie să îți descoperi rezervele de îndrăzneală, să te înveți cu compania altor oameni, oricât de greu ar părea în prima fază să ajungi să îi cunoșți sau mai cu seamă să ii înțelegi. Fie că îți place fie că nu, tot va trebui să interacționezi cu alți oameni mai devreme sau mai târziu, așa că de ce să nu o faci conștient și în condițiile tale?
4 Nu uita să zâmbești și să renunți la „armura” pe care o porți de obicei
Lumea poate să fie destul de posomorâtă uneori, așa că dacă ai alege să zâmbeșți atunci când comunici cu cei din jur nu ai greși. Nu contează că e vorba despre un schimb de cuvinte la şcoală, la piață sau acasă. Zâmbind, alungi cea mai mare parte din tensiunea care se poate manifesta în diverse conjuncturi. Ceilalți îți vor acorda mai multă atenție și nu te vor mai percepe că și cum ai avea ceva de ascuns sau ca și cum ai fi o persoană prea fragilă și cu probleme de relaționare.
5 Străduiește-te să trăiești în prezent
Nu e simplu, mai ales pentru o persoană timidă. Însă este esențial să încerci să te educi în această direcție, pentru că altfel îți va fi aproape imposibil să te adaptezi în societate. Nu mai poți schimba ceea ce este în trecut, iar viitorul este imposibil de prevăzut și nici nu poți controla toți factorii care îl influențează. Tot ce ai este prezentul și trebuie să ai o atitudine pozitivă față de el. Nu îți amplifica neîncrederea în propriile capacități, nu te mai auto-sabota gândindu-te exagerat de mult la ceea ce cred unii sau alții despre tine sau despre acțiunile tale.
Încearcă să înțelegi că fiecare om are niște bătălii de dus cu propria persoană, însă diferența între cei care le câștigă și cei care nu poate fi determinată uneori de puțin exercițiu. Dacă timiditatea ți-a pus piedică de atât de multe ori în viață încât deja ai de suferit din cauza ei, este timpul să iei măsuri și să faci tot ce poți pentru a o diminua și pentru a reuși să trăiești o viață normală și împlinită.