Simbolistica bolilor genitale
Bolile sistemului genital se impart in doua categorii principale. Prima categorie cuprinde bolile genitale de origine virala precum herpesul, bacterienele sau bolile cu transmitere sexuala ca blenoragia sau sifilisul. A doua categorie este formata din bolile cauzate de anumite ciuperci ca micozele vaginale.
Consecinte nefaste ale bolilor genitale
Cel mai evident si perturbator efect al bolilor sistemului genital este acela ca ne impiedica sau ne face viata sexuala dificila. Cu alte cuvinte, actul sexual devine dureros din punct de vedere fizic.
Astfel ca sexualitatea se transforma dintr-o chestiune de placere intr-o problema delicata si sensibila. Ceea ce atrage dupa sine sentimente de vinovatie fata de partenerul de cuplu.
Semnificatia psihologica a bolilor genitale
Vorbim despre o dificultate de a trai sexualitatea cu placere si entuziasm asa cum este firesc. Faptul ca luam astfel de bacterii sau micoze nu este intamplator. Suferim de astfel de boli din optiune proprie, chiar daca alegerea se realizeaza la nivel inconstient. Astfel, avem un motiv valabil si temeinic, atat in ochii nostri, cat si in cei ai partenerului de cuplu, de a nu putea face sex sau dragoste.
Scuza este majora pentru ca se manifesta la nivel fizic, noi insine fiind deranjati de ea. In schimb, lipsa chefului de sex ar putea fi interpretata de celalalt ca rea intentie. Insa cel putin atunci am gandi sincer si constient.
Bolile care afecteaza sistemul genital intaresc ideea de vinovatie si de interzis. Ele sunt, de fapt, contagioase, nu sunt spontane. Deci au fost luate din alta parte, ca urmare a comportamentului nostru.
Poate ca ne aflam in cautarea iertarii partenerului de viata prin factura aceasta pe care se pare ca o platim, dar care este, de fapt, o afacere pe care o reglam cu celalalt.
Bolile cu transmitere sexuala
Bolile cu transmitere sexuala, ca de exemplu blenoragia sau sifilisul, merg cu interpretarea psihologica ceva mai departe, in profunzime.
Plecand de la modul in care sunt contactate, bolile cu transmitere sexuala reprezinta adesea gesturi autopunitive, inconstient provocate de vina resimtita in raport cu o anumita activitate sexuala dezvoltata in afara normelor recunoscute de persoana in cauza si de mediul inconjurator.
Aceasta vina, constienta sau nu, determina individul sa se autopedepseasca printr-un act ratat si sa intalneasca sexual pe cel sau cea care ii va transmite o boala “rusinoasa”.
Astfel ca relatia sexuala devine un moment de risc, ceva periculos. Placerea devine ea insasi un risc pentru care putem merge pana la interzicerea inconstienta. Cel putin pentru un timp, nu mai avem dreptul de a face sex.
Intrebari de meditatie
Iata o serie de intrebari la care ar fi foarte bine sa meditati. Poate in felul acesta va veti gasi raspunsurile personale!
“Ce se petrece cu noi?”, “Care e nemultumirea in relatie cu celalalt, cu viata sau cu placerea?”, “Suntem prea seriosi sau prea preocupati?”, “Avem dificultati sa acceptam o relatie productiva si agreabila cu viata?”, “Ne gandim ca nu este posibil sa cream decat cu durere?”, “Relatia cu celalalt este dificila, dezagreabila, fiind ca o stare infectioasa?”.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei