Simptome anormale in primul trimestru de sarcina
Pe parcursul celor 9 luni de sarcina, corpul viitoarei mamici va trece printr-o serie de modificari fizice, hormonale si metabolice pentru a acomoda si a duce la termen micul embrion. Cel mai probabil insa, cele mai derutante simptome apar in primele saptamani si luni de sarcina.
Unele dintre simptome, desi pot speria gravida, sunt normale, pe cand altele trebuie sa traga un semnal de alarma pentru ca pot anunta o eventuala complicatie a sarcinii.
Ce este normal si ce nu in timpul sarcinii
Este important ca orice femeie sa stie sa faca diferenta intre ceea ce este normal si ce nu in timpul sarcinii pentru a putea asigura o sarcina sanatoasa si o buna dezvoltare fetala. Greturile matinale si varsaturile sunt simptome frecvent intalnite in primul trimestru de sarcina. In general, acestea au intensitate maxima in primele 8-10 saptamani de sarcina, pentru ca apoi sa scada in intensitate si sa dispara dupa 12 saptamani, fara a influenta prognosticul fetal sau matern.
Exista insa cazuri in care simptomatologia devine atat de importanta, incat impiedica alimentarea si hidratarea corespunzatoare a gravidei, ducand la dezechilibre hidroelectrolitice importante, ce impun spitalizarea gravidei. In cazuri rare, gravitatea simptomatologiei si refractaritatea la tratament impun terminarea sarcinii in beneficiul matern.
Rar, aceste simptome sunt cauzate de diverse patologii preexistente sarcinii, insa esential este ca la inceputul oricarei sarcini sa se efectueze analize uzuale de sange pentru a depista eventualele probleme.
- Sangerarile vaginale nu reprezinta niciodata un simptom normal al sarcinii. Daca apare orice fel de sangerare (inclusiv secretie rozata sau maro), consultul la medicul specialist ar trebui efectuat cat mai repede cu putinta. Desi sangerarile in primul trimestru sunt relativ frecvente si, cu tratament corespunzator, nu influenteaza prognosticul sarcinii, ele pot anunta o iminenta de avort spontan. De asemenea, in cazul unei sarcini extrauterine, pot sa apara sangerari vaginale asociate cu dureri pelvine.
- Durerile pelvine sunt, de asemenea, simptome caracteristice primului trimestru. De obicei, sunt scazute in intensitate si resimtite ca o presiune pelvina. Ele apar din cauza sarcinii, a cresterii uterului si a congestiei pelvine determinate de secretia hormonala caracteristica sarcinii. Tot din aceasta cauza este posibil ca urinarile sa fie mai dese. Totusi, durerile pelvine importante, cu intensitate crescuta, pot fi cauzate de un avort iminent sau de un avort in curs. De asemenea, acestea pot aparea in situatia unei sarcini extrauterine, durerea fiind mai intensa intr-una dintre fosele iliace. Urinarile frecvente ce asociaza usturimi si dureri la urinare pot anunta o infectie urinara. Daca este prezenta si hematuria (sange in urina), consultul la medicul curant nu trebuie intarziat, pentru instituirea cat mai rapida a tratamentului adecvat.
- Ignorarea infectiilor urinare in sarcina poate duce la complicatii serioase atat la mama, cat si la fat, crescand, de asemenea, riscul de nastere prematura.
- Febra nu este un simptom normal in niciun moment al sarcinii. Ea are semnificatia existentei unei infectii si poate afecta evolutia sarcinii si starea de sanatate a mamei.
- Durerile de cap si ametelile pot fi frecvent intalnite in primul trimestru de sarcina. Ele sunt puse pe seama modificarilor fizice si hormonale care apar in organism odata cu instalarea sarcinii. Insa, daca durerile de cap devin violente, se prelungesc pe parcursul mai multor zile sau asociaza stari lipotimice, trebuie mers cat mai repede la medic, pentru a se depista cauza si pentru a primi un tratament corespunzator.
- Modificarea profilului secretiei vaginale (culoare, miros, consistenta), durerile si usturimile vaginale reprezinta simptomele multor boli cu transmitere sexuala. Este important ca ele sa fie diagnosticate si tratate corect in timpul sarcinii.
Este indicat sa se respecte schema de analize de trimestrul I indicate de medicul obstetrician si sa se semnaleze orice simptom suspect aparut pentru a identifica din timp, cat mai precoce, cauza si pentru a institui un tratament corespunzator.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie