Simptome dupa procedura de fertilizare in vitro
Transferul de embrioni este o procedura simpla si reprezinta etapa finala a procesului de fertilizare in vitro.
Embrionii sunt, in general, transferati in uter in etapa de 2-8 celule. Embrionii pot fi transferati oricand intre ziua 1 si ziua 6. Unele clinici permit embrionului sa ajunga la stadiul de blastocist inainte de a-l transfera, eveniment care are loc in jurul zilei 5.
Ce este procedura de transfer a embrionilor?
Pacienta revine la clinica pentru transferul embrionilor. Anestezia nu este necesara, desi un sedativ poate fi utilizat. Ecografia poate fi folosita pentru a ghida medicul si a ajuta transferul embrionilor. Un numar predeterminat de embrioni este incarcat intr-un cateter fin de transfer care trece, prin vagin si cervix, in uter.
Embrionii sunt depozitati in uter. In urma acestei proceduri, pacienta ramane, de obicei, intr-o camera de recuperare, intinsa pe spate, si este externata la 4-6 ore dupa procedura. Cuplul va astepta apoi si va urmari simptomele timpurii de sarcina.
Ce medicamente pot fi administrate impreuna cu procedura?
Progesteronul este medicamentul principal pe care femeia va continua sa il ia dupa transferul de embrioni. Luand progesteron suplimentar, femeia nu va amplifica doar cresterea sanselor de sarcina, ci si pe cele de a duce sarcina cu bine pana la capat.
Care sunt riscurile transferului de embrioni?
Exista riscuri minime asociate cu procedura de transfer de embrioni. Acestea includ pierderea embrionilor in timpul transferului sau implantarea embrionilor in locul nepotrivit, cum ar fi trompele uterine. Desi unele femei resimt crampe usoare, procedura este, de obicei, nedureroasa.
In prezent, nu exista dovezi in legatura cu beneficiile repausului la pat, iar continuarea activitatilor normale dupa transferul embrionilor pare a nu influenta rezultatele. Unii medici incurajaza pacientele sa se odihneasca timp de douazeci si patru de ore. Altii sugereaza revenirea la activitatile normale cat mai curand posibil. Unele paciente aleg sa se odihneasca, deoarece cred ca, prin aceasta, isi imbunatatesc sansele de reusita. Odihna suplimentara le ofera acestora posibilitatea de a se gandi la potentialul copil.
Alte femei aleg sa se intoarca la activitatile normale pentru a le ajuta sa evite ingrijorarea referitoare la lucrurile care ar putea merge prost.
Din nou, nu exista dovezi care sa arate ca activitatea fizica are impact asupra implantarii embrionului sau conceptiei. Conceptia este un eveniment natural care depinde, in primul rand, de calitatea genetica a oualelor.
Cati embrioni ar trebui transferati?
Numarul de embrioni care ar trebui transferati in cursul fiecarui ciclu de FIV este supus dezbaterii. Expertii par sa fie de acord ca transferul a maximum patru embrioni pe ciclu FIV va da rezultate optime.
Transferul a mai mult de patru se crede ca duce la un numar mare de sarcini multiple care conduc la complicatii. Transferarea a patru embrioni in loc de unul sau doi creste probabilitatea de sarcina, dar cu riscul ca toti cei patru embrioni sa se implanteze. Dupa implantare, urmatorul pas este aparitia simptomelor de sarcina.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie