Simptome frecvente ale bolilor venerice la femei
Bolile venerice includ toate afectiunile ce se transmit pe cale sexuala. Este un termen vechi, care este din ce in ce mai putin folosit in zilele noastre, fiind inlocuit cu “boli cu transmitere sexuala” (BTS). Bolile cu transmitere sexuala sunt o problema majora de sanatate publica in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare. Complicatiile infectiilor cu transmitere sexuala la femei pot duce la infectii ale tractului genital superior (uter, ovare, trompe), infertilitate, cancer de col uterin, afectarea majora a functiei hepatice si un risc crescut de dobandire si transmitere a virusului HIV (deces).
Diagnosticul si tratamentul BTS-urilor se bazeaza pe simptome specifice, cum ar fi: modificarea secretiei vaginale, leziuni genitale ulcerative sau non-ulcerative, durere pelvina. Totusi, multi pacienti pot fi asimptomatici, aceasta ducand la cresterea aparitiei complicatiilor si a transmiterii infectiilor in comunitate.
Semne si simptome obisnuite ale bolilor venerice la femei:
Secretia vaginala modificata (culoare, consistenta, miros) este cel mai frecvent simptom ce apare in infectiile vaginale. De multe ori aceasta poate sa nu deranjeze in niciun fel pacienta, dar poate fi insotita de usturimi vaginale, senzatia de prurit, disurie. Insoteste numeroase BTS-uri, dintre care cele mai frecvente sunt: gonoreea, trichomoniaza, candidoza, chlamidioza si multe alte infectii cu germeni gram negativi (Gardnerella) si pozitivi.
Durerea pelvina cronica sau acuta poate fi atat un semn direct de infectie cat si o complicatie a multor infectii vaginale netratate sau neglijate. Poate fi insotita de modificarea secretiei vaginale, insa nu este obligatoriu. Cea mai frecventa cauza de durere pelvina la femei este infectia cu Chlamydia. Netratata, aceasta duce foarte frecvent la infertilitate prin dezvoltarea unei peritonite plastice pelvine. Infectia cu Chlamydia poate fi si asimptomatica.
Leziunile genitale ulcerative apar mai frecvent in zona labiilor mari. De cele mai multe ori acestea sunt date de infectia cu o bacterie numita Treponema Pallidum, cunoscuta sub numele de sifilis. Aceasta produce o leziune tipica numita sancru sifilitic. Este nedureros, are un contur regulat si margini rosii ce inconjoara o depresiune cu detritusuri tisulare. Sancrul este extrem de contagios. Infectia cu virusul Herpes Simplex tip 1 sau 2 produce o leziune tipica ulcerativa cu aspect de ciorchine de strugure sau fagure de miere, insa aceasta este extrem de dureroasa si de cele mai multe ori se suprainfecteaza cu bacterii.
Leziunile genitale non-ulcerative sunt produse de infectia cu HPV. Leziunile sunt cunoscute in randul populatiei generale ca “negi”. Aceste leziuni pot aparea atat pe zona cu tegument a vulvei cat si in vagin sau la nivelul colului uterin.
Printre alte boli cu transmitere sexuala se numara si alte afectiuni care nu au implicare la nivelul regiunii genitale. Acestea sunt: infectia HIV, hepatita B si intr-o masura mult mai mica hepatitele A si C. Desi BTS-urile au o incidenta foarte mare in randul femeilor, nu exista implementata o metoda de screening din cauza costurilor foarte mari si tabloului foarte mare de forme clinice, fiind vorba de numeroase simptome.
Text: Dr. Laura Tigoianu, Obstetrica-Ginecologie