Simptome inselatoare ale ADHD-ului
Semnele si simptomele des intalnite in ADHD, care este un acronim derivat din limba engleza pentru Attention deficit hyperactivity disorder, adica un sindrom care inglobeaza deficitul de atentie cu tulburarea hiperchinetica. Este vorba despre o tulburare psihiatrica care are impact asupra dezvoltarii neuropsihice a copilului. Copiii afectati de aceasta boala asociaza deficitul in controlul atentiei, o modificare in comportamentul inhibitoriu, impulsivitate, uneori agresivitate si hiperreactivitate necaracteristica varstei. ADHD-ul poate afecta copii de orice sex, rasa sau etnie, cu toate ca apare mai frecvent la baieti decat la fete. Cauzele pentru aparitia ADHD-ului sunt inca necunoscute, iar o parte dintre pacienti pot prezenta simptome pana la varsta de adult. Odata diagnosticat, pacientul trebuie sa inceapa o serie de tratamente care cuprind terapie si consiliere psihologica, modificari ale stilului de viata si medicatie specifica.
Diagnosticul se pune in baza observarii simptomelor asociate cu deficitul de atentie sau cu hiperreactivitatea, pe o perioada mai lunga de 6 luni.
Simptomele ADHD-lui se pot grupa in 3 mari categorii:
- Deficitul de atentie.
Copiii sunt dezordonati, acorda putin timp detaliilor si pot face greseli obisnuite pentru cei mai mici decat varsta lor. Pot parea ca avand un stil haotic, neingrijit de a face lucrurile de zi cu zi. De asemenea, pot avea un discurs dezorganizat, sarind de la un subiect la altul rapid, acorda cu greu atentie celor cu care poarta o conversatie, nu retin detalii, nu respecta conventii sociale. Se lasa usor distrasi de zgomote ambientale, usor de ignorat pentru cei din jurul lor.
- Hiperactivitatea.
Se misca des atunci cand trebuie sa stea pe un scaun mai mult timp, se ridica des pentru a face cativa pasi intr-o incapere, vorbesc mult, sunt galagiosi in activitatile pe care le fac, alearga sau se catara in momente sau situatii nepotrivite.
Copiii cu ADHD dau dovada de lipsa de rabdare, isi asteapta cu greu randul de a vorbi sau a raspunde la intrebari, ii intrerup des pe cei cu care poarta conversatii, nu asteapta sa primeasca toate indicatiile atunci cand vine vorba despre activitati noi pentru ei, incep sa vorbeasca in momente nepotrivite sau impartasesc detalii nepotrivite cu persoanele cu care vorbesc.
Pentru copii mici si prescolari multe dintre aceste simptome pot fi confundate cu un comportament normal sau invers, un comportament sanatos poate fi confundat cu un posibil ADHD. Important de retinut este faptul ca la copiii sanatosi aceste manifestari sunt trecatoare, fata de cei cu ADHD care le prezinta cel putin pe o perioada de 6 luni, in mod constant.
Text: Dr Alexandra Barzan, medic pediatru