Simptome mai puțin cunoscute de sarcină
Sarcina este o stare fiziologica a femeii ajunsă la maturitatea sexuală prin care trupul și psihicul ei realizează armonia deplină, împlinirea menirii sale biologice și sociale. Femeia însărcinată are o frumusețe aparte, aceasta este dată de activarea funcțiilor endocrinologice care duce la apariția unei pieli mai catifelate, a unui păr mai bogat și lucios, ochii devin mai strălucitori și formele acesteia se rotunjesc.
Simptome ce pot să apară în sarcină
- Încetarea menstrelor.
În general, absența menstruațiilor face să se bănuiască că o fecundație a avut loc cu două săptămâni mai devreme. În cazul apariției unei sarcini, organismul femeii este supus unor modificări bine conturate, dar foarte variate, care reprezintă adesea un caracter special pentru fiecare femeie.
- Modificări la nivelul sânilor.
Încă de la începutul sarcinii gravidele acuză dureri și furnicături la nivelul sânilor. Creșterea acestora în volum, cât și apariția nodulilor sunt evidente încă din a doua lună de sarcină. Mameloanele și areolele devin mai mari și mai intens pigmentate.
- Oboseală sau fatigabilitate.
Oboseala este unul dintre simptomele care apar cel mai timpuriu în sarcină și persistă de cele mai multe ori până și în trimestru doi de sarcină. Gravida trebuie să doarmă 7-8 ore noaptea și să se odihnească cel puțin o ora sau două după amiaza. Ea nu trebuie să-și întrerupă activitatea de zi cu zi, cel puțin în prima parte a sarcinii. Condițiile de muncă obișnuite nu trebuie schimbate decât dacă prin natura lor pot influența evoluția sarcini și vorbim de⁚ eforturi fizice exagerate, statul prelungit în picioare, trepidații, prezența unor substanțe chimice. Muncile gospodărești nu trebuie contraindicate pentru viitoarea mămică.
- Senzație de mișcare fetală.
Începând cu săptămâna 16 de sarcină gravida poate să simtă mișcări în abdomenul inferior, descrise ca o agitație sau ca niște gaze. Acest lucru este cunoscut ca mișcări active fetale. Mămicile care sunt la a doua sarcină simt mișcările fetale mai devreme decât mămicile care sunt la prima sarcină.
- Tulburări micționale.
Încă de la început în sarcină o dată cu mărirea uterul se exercită o presiune la nivelul vezicii urinare ducând la apariția micțiunilor frecvente. Această situație se îmbunătățește atunci când sarcina avansează și uterul crește în dimensiuni și ascensionează în abdomen. Însă la finalul sarcinii simptomatologia revine din cauza faptului că capul fătului se află în pelvis în spatele vezicii.
- Modificări ce apar la nivel emoțional.
Femeia gravidă are o stare sufletească mai deosebita, este mai nervoasă, iritabilă și suporta mai greu emoțiile. Atât familia, partenerul, cât și colegii de la muncă trebuie să țină seama de starea deosebită în care se află și să o menajeze. Trebuie creată o atmosferă de optimism, de bună înțelegere. O bună igienă psihică asigură o dezvoltare normală a sarcinii și un făt sănătos, în timp ce o viață agitată, neliniștită poate duce la avort sau naștere prematură.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.