Simptome și modificări ale sânilor – când să te îngrijorezi?
Unele modificări ale sânilor sunt normale pe măsură ce femeile înaintează în vârstă. Odată cu trecerea anilor, țesuturile și structura sânilor suferă anumite modificări naturale. Acest fenomen este determinat de schimbările hormonale care au loc în organism, modificări în urmă cărora sânii își pierd din fermitate și încep să se lase. În același timp, se poate să crească riscul de apariție a fibroadenoamelor mamare sau a unor noduli. Motivul principal care determină modificări ale sânilor îl reprezintă scăderea nivelului de estrogen din organism, nivel care scade constant odată cu înaintarea în vârstă.
Din cauza diminuării estrogenului, pielea sânilor și țesutul conjunctiv încep să se deterioreze. De asemenea, se deteriorează și mușchii pectorali, care au rolul de a susține greutatea sânilor. Pielea începe să își piardă din elasticitate și să devină mai uscată, iar sânii își pierd fermitatea și încep să se lase. Schimbările cele mai evidente care apar la nivelul sânilor au loc mai ales în perioada de menopauză. În situația unora dintre femei, modificările în cauză încep să poată fi percepute cu aproximativ doi – trei ani înaintea menopauzei, însă cele mai multe femei remarcă modificările după ce se instalează menopauza.
Modificări care apar în timp la nivelul sânilor
Schimbările care apar la nivelul sânilor în procesul natural de îmbătrânire nu pot fi evitate și nu există un tratament care să poată inversă acest proces. Cu toate acestea, chirurgia estetică poate oferi soluții femeilor care își doresc să corecteze unele probleme. În unele situații, mamelonul se poate deplasa către lateral, pot să apară vergeturi pe pielea sânilor, distanța dintre sâni poate să crească. Sânii pot ajunge să capete un aspect turtit și alungit din cauza faptului că pielea se întinde, pierzându-și elasticitatea.
Până în prezent nu a fost identificată nicio metodă prin care vergeturile să poată fi eliminate definitiv sau să fie prevenită apariția lor. Există totuși posibilitatea de a diminua vergeturile de la nivelul sânilor folosind terapia cu laser. Pentru a vă asigura că înțelegeți atât avantajele cât și dezavantajele fiecărei opțiuni pe care o aveți, cel mai bun sfat este acela de a va consulta cu un medic specialist.
Pentru că ştim că îţi doreşti tot ce este mai bun şi vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătatea ta şi a copilului tău, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Mama şi Copilul care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona suplimente, dermatocosmetice şi parafarmaceutice, cu până la 25% REDUCERE, atât pentru mămici, cât şi pentru femeile care se pregătesc să rămână însărcinate. În plus, posesoarele cardului se pot bucura de broşura Mama şi Copilul, publicaţie editată de Tonica Group şi oferită gratuit.
Simptome la care trebuie să fii atentă
Toate schimbările menționate anterior sunt naturale, dar sunt și cazuri în care anumite simptome nu pot fi și nu trebuie ignorate. Există posibilitatea ca aceste simptome să anunțe o boală foarte gravă, ca de exemplu cancerul de sân (cancerul mamar). Dacă remarcați modificări de culoare a sânilor, ca de exemplu roșeață, poate fi semn al unei infecții sau simptom de carcinom inflamator. În această situație există motive de îngrijorare și este esențial să mergeți de urgență la cabinetul unui medic specialist în senologie imagistică. De asemenea, trebuie să fiți consultată cât mai curând de un medic în situația în care pielea devine mai îngroșată iar porii devin mai proeminenţi decât ar fi normal, acestea fiind simptome ale obstrucției vaselor limfatice.
În timpul autoexaminării sânilor, prin ridicarea mâinilor deasupra capului, puteți remarca anumite modificări din punct de vedere al conturului sânilor. Și acesta este un aspect care trebuie să vă îngrijoreze și să vă trimită la medic. Mai sunt și alte modificări care necesită atenție, ca de exemplu retracţia areolei sau a mamelonului, asimetria dintre direcția mameloanelor și secrețiile care apar la nivelul mameloanelor în afara perioadei de sarcină. Apariția nodulilor pe un singur sân este, de asemenea, un simptom îngrijorător.
Simptome timpurii ale cancerului de sân
Este esențial să ajungi la medic la timp, în cazul în care observi vreunul dintre simptomele îngrijorătoare amintite anterior. Există tratament pentru cancerul de sân, dar trebuie să acorzi atenție semnelor și să nu lași să treacă prea multă vreme fără să apelezi la ajutor specializat. Majoritatea nodulilor mamari sunt rezultatul unor afecțiuni mai puțin grave. Cu toate acestea, nodulii noi și nedureroși reprezintă cel mai des întâlnit simptom al cancerului la sân. O autoexaminare lunară a sânilor este foarte importantă, pentru că atunci femeile pot observa eventualele modificări care ar putea să apară. Tot astfel pot să detecteze dureri anormale minore, care însă par să nu dispară.
În situația în care durerile de sân nu dispar după următoarea menstruație sau dacă remarcați schimbări ale formei mamelonului, prezentați-vă la medic pentru că pot fi simptome ale cancerului. De asemenea, dacă observați anumite scurgeri roșii, maronii, transparente sau galbene din mamelon, este cazul să mergeți la consult medical. Se poate să apară sau să se umfle un nodul din zona claviculei sau la subraț, poate apărea o roșeață sau umflături inexplicabile, iritații și mâncărimi la nivelul pielii, erupție cutanată pe sân. Dacă nodulul are o consistenţă dură iar marginile lui sunt neregulate, în cele mai multe cazuri acesta poate să fie canceros.