Simptomele apendicitei in sarcina
Apendicita acuta reprezinta cel mai frecvent intalnita patologie care necesita interventie chirurgicala in timpul sarcinii.
Diagnosticul apendicitei acute in sarcina poate fi de multe ori dificil ca urmare a faptului ca, pe parcursul celor 9 luni, exista un disconfort abdominal si gastrointestinal ridicat, cauzat de modificarile anatomice induse de uterul ale carui dimensiuni cresc si de leucocitoza fiziologica specifica sarcinii.
Complicatiile apendicitei acute
Complicatiile apendicitei acute sunt intalnite cu o frecventa mai mare la pacientele gravide, probabil din cauza acestor particularitati si a retinerii generale de a efectua interventii chirurgicale in timpul sarcinii. De cele mai multe ori, acestea duc la o intarziere a diagnosticului si a instituirii tratamentului corespunzator. Apendicita acuta in timpul sarcinii apare cu o frecventa de circa 1/800 – 1/1500 din sarcini, cu o incidenta usor crescuta in trimestrul al doilea.
Simptomele apendicitei acute in sarcina
Tablou clinic clasic este guvernat, in general, de aparitia durerii abdominale. Aceasta are debut periombilical si uneori epigastric, pentru ca apoi sa migreze si sa se localizeze in 1/3 inferioara a flancului drept abdominal.
De cele mai multe ori, durerea asociaza aparitia de varsaturi si greata, simptome care sunt, de altfel, caracteristice sarcinii, fara a exista neaparat o patologie anume. Pe masura ce procesul inflamator progreseaza, isi fac aparitia si ascensiunea febrila si leucocitoza, insa, de obicei, acestea sunt semne care apar mai tarziu in tabloul clinic al apendicitei acute. Totusi, multi pacienti care se prezinta la camera de garda pentru apendicita acuta descriu simptomatologie atipica: arsuri in epigastru, flatulenta, diaree, durere pelvina sau cu corespondenta rectala (mai ales daca apendicele este situat retrocecal), tenesme rectale, simptomatologie urinara sau dificultati la urinare. Pacientele gravide prezinta cu atat mai mult o frecventa crescuta a simptomelor atipice, mai ales in ultima perioada a sarcinii.
Ca urmare a modificarii rapoartelor anatomice abdominale si a volumului crescut al uterului, durerea poate fi localizata in 1/3 mijlocie sau chiar superioara a flancului drept abdominal. Se considera ca acest lucru ar fi cauzat de modificarea pozitiei apendicelui, desi la multe dintre pacientele gravide cu durere localizata atipic nu s-a confirmat intraoperator acest lucru. De asemenea, pacientele gravide pot reclama dureri la nivelul rectului sau dureri vaginale.
Procesul inflamator intraperitoneal poate genera aparitia contractiilor uterine dureroase, acestea facand si mai dificil diagnosticul diferential, intarziind de multe ori instituirea tratamentului. Ascensiunea termica poate, de multe ori, sa lipseasca in timpul sarcinii.
Riscul de complicatii din cauza apendicitei acute (perforatie, peritonita) creste odata cu cresterea varstei de gestatie. De cele mai multe ori, aparitia complicatiilor determina declansarea travaliului prematur, intarzierea interventiei chirurgicale ducand la o incidenta crescuta a mortalitatii fetale. Riscul de nastere prematura se mentine ridicat in prima saptamana postoperatorie. Totusi, mortalitatea materna este scazuta. Diagnosticul prompt si interventia corespunzatoare in apendicita acuta care apare in timpul sarcinii necesita o colaborare stransa intre medicul chirurg, medicul obstetrician si medicul anestezist.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie