SIMPTOMELE DEPRESIEI ÎN RÂNDUL BĂRBAŢILOR

Încă de la naştere, băieţilor li se imprimă în minte sintagme de putere: ”Tu eşti puternic, eşti bărbat!”, ”Bărbaţii nu plâng niciodată!”, etc. În atari condiţii, cum ar putea fi posibilă diagnosticarea sau experimentarea unei stări sau trăiri emoţionale, aşa cum este depresia? Greu de spus şi foarte greu de recunoscut, din păcate. Acest lucru face ca numărul barbaţilor care recunosc şi sunt tratati pentru depresie să fie mult mai mic decât cel al femeilor.
Atât bărbații cât și femeile pot experimenta depresie, dar semnele și simptomele pot fi diferite. Deși simptomul principal al depresiei pentru mulți este adesea un sentiment de tristețe, bărbații ar putea avea o tendință mai mare decât femeile de a simți furie, de a demonstra sentimente agresive și de a se angaja în abuz de substanțe. Din cauza simptomelor diferite și pentru că bărbații sunt de obicei mai puțin dispuşi să vorbească și să caute tratament pentru depresie decât femeile, mulți bărbați pot avea depresie nediagnosticată.
Depresia este o tulburare de dispoziție care poate rămâne nediagnosticată la bărbați, deşi este frecventă. Potrivit Asociației Americane de Psihologie, se estimează că 9% dintre bărbații din Statele Unite au sentimente de depresie sau anxietate în fiecare zi, iar 30,6% dintre bărbați experimentează o perioadă de depresie în timpul vieții. Depresia este o tulburare de dispoziție care afectează gândurile, sentimentele, corpul și comportamentul unei persoane. Medicii se pot referi la depresie ca depresie majoră, tulburare depresivă majoră sau depresie clinică.
Depresia este mai frecvente la femei, afectând 10,4% dintre femei, comparativ cu 5,5% dintre bărbați . Cu toate acestea, numărul bărbaților care se sinucid este de patru ori mai mare decât cel al femeilor.Unul dintre motivele pentru aceasta ar putea fi faptul că bărbații sunt mai puțin probabil să primească un diagnostic de depresie. Depresia este un factor de risc semnificativ pentru sinucidere. Este importantă înțelegerea modului în care simptomele depresiei pot diferi între bărbați și femei. Poate ajuta oamenii să conștientizeze depresia în ei înșiși și în cei dragi. Recunoașterea depresiei este primul pas către recuperare.
Simptomele depresiei la bărbați și femei
Unele simptome ale depresiei sunt aceleași pentru bărbați și femei. Acestea includ:
- senzație de tristețe, plâns, slăbiciune vinovatatie sau gol interior
- pierderea plăcerii în activitățile plăcute
- apetitul sau modificarea greutății
- somn prea puțin sau prea mult
- senzație de agitație sau oboseală
- probleme de concentrare a atentiei
Nu toată lumea cu depresie va experimenta toate aceste simptome. Unele simptome ale depresiei sunt mai probabil să afecteze bărbații decât femeile, ceea ce se poate datora unor factori genetici, hormonali, biochimici sau sociali.
Depresia la bărbați – Semne comportamentale
Semnele comportamentale ale depresiei se pot manifesta diferit la bărbați și femei. De exemplu, consumul de alcool și droguri afectează bărbații cu depresie mai des decât femeile, iar bărbații au mai multe șanse decât femeile să manifeste atacuri de furie și comportament de asumare a riscurilor.
Bărbații cu depresie pot avea următoarele modificări comportamentale:
- beau mai mult sau se droghează
- evita situaţiile familiale sau sociale
- munca obsesiva fără a pauze adecvate
- dificultati in a ține pasul cu responsabilitățile profesionale sau familiale
- tendinta de a controla sau de a fi abuziv în relații
- implicarea în comportamente cu risc, cum ar fi jocurile de noroc sau sexul nesigur
- tentative de sinucidere
Aceste schimbări de comportament apar ca urmare a incercarii bărbaților de a masca depresia și a adera la așa-numitele „norme masculine”. Această încercare de a ascunde depresia poate determina bărbații să atace sau să se angajeze în comportamente autodistructive.Bărbații cu depresie își pot pierde interesul pentru hobby-urile și pasiunile lor sau se pot simți mai puțin motivați să reușească la locul de muncă. Depresia poate afecta și apetitul sexual al unui bărbat. Bărbații cu depresie pot avea mai puțin interes în a face sex și ar putea avea probleme cu performanța sexuală.
Depresia la bărbați – Semne emoționale
Semnele timpurii ale depresiei pot include iritabilitate și frustrare. Unora dintre bărbați le poate fi mai ușor să discute despre simptomele fizice decât despre schimbările de dispoziție. Cu toate acestea, există o legătură strânsă între minte și corp. Este vital a impartasi toate simptomele cu un medic, chiar dacă acestea par nesemnificative sau irelevante. Depresia afectează starea emoțională atât a bărbaților, cât și a femeilor, provocând o stare de spirit scăzută. Femeile cu depresie pot exprima acest lucru ca tristețe, dar bărbaților le poate fi mai puțin confortabil să-și exprime în exterior această emoție. Modificările stării lor emoționale pot, prin urmare, să devină evidente în alte moduri. Bărbații cu depresie pot avea gânduri de sinucidere.
Depresia la bărbați – Semne fizice
Depresia este o condiție de sănătate mintală , dar are și simptome fizice. Bărbații cu depresie pot prezenta:
- dureri de cap
- senzație de apăsare în piept
- dureri de articulații, membre sau spate
- probleme digestive
- oboseală
- somn neodihnitor
- senzație de agitație sau agitație
- a manânca prea mult sau prea puțin
- pierdere neintenționată în greutate
Unele dintre aceste simptome pot apărea din cauza efectului pe care depresia îl are asupra substanțelor chimice ale creierului unei persoane. Depresia modifică nivelurile de serotonină și norepinefrină, care sunt mesageri ai creierului care guvernează durerea și starea de spirit. Căile comune ale celulelor creierului pot lega depresia și durerea.
De ce depresia la bărbați este adesea nediagnosticată?
Femeile sunt aproape de două ori mai predispuse la depresie majoră decât bărbații. Cu toate acestea, este probabil ca mai mulți bărbați decât femei să evite raportarea depresiei, astfel încât cifrele pentru bărbați pot fi mai mari. De asemenea, un medic poate diagnostica greșit depresia la bărbați. Bărbații pot avea mai multe șanse să raporteze simptome fizice, cum ar fi dificultăți de somn, decât schimbările emoționale. Drept urmare, medicul le poate da un diagnostic greșit. În plus, oamenii pot interpreta greșit semnele emoționale sau comportamentale comune ale depresiei la bărbați. Ei pot vedea furia ca pe o trăsătură de personalitate în loc de un semn de depresie. Ei pot, de asemenea, să înțeleagă greșit motivele pentru comportamentul de risc crescut al unei persoane sau pentru consumul de substanțe.
Tratamentul depresiei la bărbați
Există mai multe moduri de a trata depresia. Fiecare răspunde la tratament în mod diferit, dar un medic poate sfătui o persoană asupra tratamentului care se potrivește cel mai bine nevoilor sale.
Opțiunile de tratament includ:
- medicamente-terapie psihiatrica
- psihoterapie
- terapie cognitiv-comportamentală (TCC)
Schimbări ale stilului de viață și strategii de coping ce pot ajuta o persoană să gestioneze depresia
- Exerciții regulate : Alergarea sau chiar mersul vioi afară poate produce endorfine și poate ridica starea de spirit a unei persoane.
- Organizarea timpului : aderarea la o rutină zilnică poate ajuta in a gasi timp benefic pentru tine in fiecare zi.
- Defalcarea sarcinilor : atunci când sarcinile mari par de negestionat, împărțirea lor în sarcini mai mici poate ajuta.
- Yoga, mindfulness sau meditație : Aceste practici pot reduce stresul și pot susține bunăstarea.
- A vorbi cu prietenii și familia : împărtășirea sentimentelor cu ceilalți poate face să te simi mai putin coplesit de probleme.
- Evitarea consumului de alcool : reducerea consumului de alcool poate îmbunătăți starea de spirit.
Dacă o persoană observă semnele de depresie la un prieten apropiat, partener sau membru al familiei, este esențial să discutați acest lucru cu ea. A întreba pe cineva care poate avea depresie cum se simte este un prim pas excelent. Este important să încerci să fii un bun ascultător. Apoi, încurajați-i să facă o programare la medic. Dacă se simt îngrijorați să discute despre cum se simt emoțional, amintiți-le că pot începe prin a vorbi despre simptome fizice, ceea ce va duce adesea la o discuție mai amplă despre alte simptome.
Este important să aveți răbdare atunci când susțineți pe cineva cu depresie. Uneori, semnele comportamentale ale depresiei la bărbați pot provoca dificultăți în relație. Încercați să discutați problemele fără a judeca. Un consilier de relații poate ajuta oamenii să-și îmbunătățească comunicarea. Dacă o persoană de care ești aproape vorbește despre sinucidere, nu ignora acest lucru. Discutați cu medicul sau cu specialistul în sănătate pentru a obtine ajutor. Căutarea ajutorului pentru depresie este esențială. Sinuciderea este principala cauză de deces prevenibilă în rândul bărbaților. Tratamentul poate îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală și bunăstarea emoțională a unui bărbat.