Simptomele din prima luna de sarcina
Simptomele de sarcina sunt manifestari subiective care au o variabilitate interindividuala. Este important de stiut ca simptomele de la inceputul gestatiei sunt similare cu cele care apar inainte de menstruatie. Sarcina isi face simtita prezenta, uneori la 8-10 zile de la ovulatie, cand are loc implantarea oului, pe de alta parte creste si cantitatea de hormon HCG care duce la accentuarea simptomelor, insa ele vor scadea in intensitate dupa primul trimestru de sarcina.
Tabloul clinic de hyperemesis gravidarum
Primul simptom care trebuie luat in serios este incetarea brusca a menstruatiilor spontane sau ciclice. Frecvent, la gravida se asociaza semnele digestive precum: greata matinala, care poate persista in unele cazuri toata ziua, varsaturi, modificarea apetitului; in primul trimestru toate aceste semne asociate alcatuiesc tabloul clinic de hyperemesis gravidarum. Poate aparea o crestere a sensibilitatii sanilor, cat si o marire in volum a acestora, asociindu-se si cu faptul ca venele devin din ce in ce mai vizibile. Mameloanele se pot inchide la culoare si devin extrem de sensibile.
Polachiuria si sarcina
Sarcina face ca uterul sa isi mareasca volumul, iar aceasta pune presiune asupra vezicii urinare, ducand la mictiuni frecvente. Asadar polachiuria poate sa apara chiar la o saptamana sau doua saptamani dupa implantare.
Poate sa apara o sangerare minima la 8-10 zile dupa ovulatie, fapt ce le deruteaza pe femei, care la inceput confunda acest incident cu o menstruatia lunara. Diferentierea dintre cele doua situatii se face observand volumul de sange eliminat, acesta fiind in cantitate redusa in cazul sarcinii. Un alt parametru care poate defini diferentierea dintre o menstruatie normala si sangerarea spontana la 8-10 zile de la ovulatie este reprezentata de cat dureaza acest eveniment, in cazul sangerarilor avand o durata redusa ca timp. Acest lucru apare ca rezultat al implantarii ovulului care, odata fertilizat, se “cuibareste” in mucoasa uterina. In urma acestui proces de implantare rezulta o usoara crestere a temperaturii bazale in jurul valorilor de 37.1-.37.7° C.
Un alt fenomen sesizat frecvent de gravida este instalarea constipatiei, un simptom prezent, favorizat de modificarile hormonale instalate in perioada sarcinii de la momentul instalarii ei pana la sfrasit. Aceste modificari hormonale conduc la incetinirea functiilor intestinale, printre care reamintim scaderea peristalticii la nivelul intestinului determinand astfel o absorbtie maxima a vitaminelor, apei si nutrietilor. Acest simptom conduce deseori la senzatia de disconfort al gravidei ce devine din ce in ce mai prezent odata cu cresterea perioadei de sarcina. Labilitatea psihica reprezinta un alt fenomen deseori instalat odata cu debutul perioadei de sarcina, ceea ce conduce deseori la diverse conflicte in interiorul familiei fiind nevoie de o intelegere si de sprijin cat mai mare din partea membrilor familiei. Deseori pot aparea si modificari de nature neuropsihica cum ar fi emotivitate exagerata sau irascibilitate.
Un alt fenomen ce poate aparea pe perioada sarcinii este instalarea fenomenului de fatigabilitate, fenomen frecvent manifestat la inceputul perioadei de sarcina. Acesta se asociaza deseori cu perioade de somnolenta, ceea ce duce la dereglarea bioritmului si afectarea orarului somn/veghe alternate cu perioade de insomnii nocturne.
Text: Dr. Andreea Hetea, obstetrica-ginecologie