Simptomele excesului de estrogeni
Estrogenul este un hormon secretat atat de femei, cat si de barbati dar in cantitati diferite. Acestia sunt responsabili la femei in dezvoltarea caracterelor sexuale, a dezvoltarii sanilor, a aparitiei ciclului menstrual si a accelerarii varstei osoase. La barbati, estrogenul este prezent in concentartie mult mai mica, fiind secretat direct de celulele Leyding sau provin din metabolizarea periferica a androgenilor.
Tipuri de estrogeni : estradiol, estrona si estriol
Estradiolul este cel mai potent, fiind produs predominant de ovare printr-un mecanism de feed-back la care participa hipotalamusul, factorul de eliberare a gonadotropinei, hipofiza, hormoul foliculostimulator (FSH) si hormonul luteinizant (LH). FSH si LH stimuleaza productia de estradiol care atinge varful in timpul fazei ovulatorii a ciclului menstrual. Efectele estradiolului la pubertate si pana la menpauza consta in maturarea si mentinerea dezvoltarii tractului genital intern (uter, trompe, vagin), dezvoltarea sanilor (telarha, stadi B1-B5 Tanner), saltul statural pubertar si inchiderea cartilajelor de crestere si stimularea endometrului in faza proliferativa, rol metabolic.
Estrona este de asemenea sintetizata de catre ovare, dar este convertita in tesuturile periferice in androstendiona. Dupa menopauza estrona este estrogenul circulant principal.
Estriolul este cel mai putin potent estrogen este sintetizat de catre placenta din precursori sintetizati de suprarenale si ficatul fetal.
Simptome ale excesului de estrogeni:
- balonare;
- edem si sensibilitate la nivelul sanilor;
- apetit sexual scazut;
- menstruatii neregulate;
- dureri de cap;
- modificare a starii de dispozitie;
- crestere in greutate;
- dificulati in a memora;
- insomnii;
- caderea parului;
- maini si picioare reci;
- fatigabilitatea;
- sindrom prementrual;
Nivelul ridicat de estrogeni poate apare si in mod natural sau poate fi si o consecinta a medicatiei. De exemplu, terapia de substiturie cu estrogeni in timpul menopauzei poate duce la cresterea valorilor hormonale. Aunci cand avem glicozurie, hipertensiune, preeclampsie, anemie, infectii ale tractului urinar sau insuficienta renal se poate inregistra valori ridicate ale estrogenului. Fibromul uterin si osteoporoza sunt stimulate de nivele ridicate ale estrogenului, iar daca acestea raman la valori mari de estrogen pe perioade lungi de timp se asociaza cu cresterea riscului de cancer de san.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica Ginecologie