Simptomele in primele saptamani de sarcina
Inca din primele saptamani de sarcina, organismul matern poate suferi o serie de modificari, semnaland astfel ca ceva este diferit, chiar daca viitoarea mamica poate sa nici nu fie constienta de schimbarea majora prin care urmeaza sa treaca.
Cand apar primele simptome de sarcina
Simptomele de sarcina pot aparea chiar din prima saptamana de dupa conceptie. In mod clar, fiecare pacienta este diferita si va simti in modul ei diversele schimbari prin care trece corpul. Nu toate pacientele vor resimti aceleasi simptome, in acelasi moment, nici macar la 2 sarcini diferite. De asemenea, primele simptome de sarcina pot fi atat de subtile, incat sa fie usor trecute cu vederea in prima faza.
Vom trece in revista cateva dintre simptomele cel mai des intalnite in primele saptamani de sarcina, insa fie ca ele apar, fie ca nu, toate pacientele ar trebui sa fie constiente de faptul ca primul pas de urmat este efectuarea unui test de sarcina, completat apoi de confimarea ecografica a sarcinii.
Lipsa acestor simptome nu poate exclude o sarcina, asa cum prezenta lor nu poate confirma o sarcina.
- Printre primele semne de sarcina aparute in primul trimestru de sarcina se numara spottingul si un usor disconfort abdominal. Aceasta mica sangerare sub forma de cateva picaturi de sange sau secretie rozata, insotita de disconfort abdominal, poate marca momentul implantarii ovocitului fecundat in uter, unde isi va continua dezvoltarea. Disconfortul abdominal poate fi asemanator durerilor menstruale si de aceea multe paciente pot interpreta gresit acest semn ca o incepere a menstruatiei.
- De asemenea, se poate asocia in acest moment o modificare a secretiei vaginale, aceasta devenind mai abundenta si laptoasa. De obicei, aceasta nu are semnificatie patologica, insa daca este insotita de usturimi, mancarimi sau miros modificat, poate semnifica aparitia unei infectii vaginale care va trebui obiectivata si tratata corespunzator.
- Unul dintre cele mai importante semne de sarcina este intarzierea menstruala. Aceasta trebuie sa ridice un semn de suspiciune ca ceva se intampla in corpul pacientei. Este important de stiut ca micile sangerari care pot aparea in primele saptamani de sarcina sau in perioada in care ar trebui sa vina menstruatia nu trebuie confundate cu o menstruatie normala. Acestea difera de menstruatia normala prin flux (de obicei diminuat), prin durata sau prin aspectul sangelui exteriorizat.
- Tot in primele saptamani de sarcina, ca urmare a modificarilor hormonale, sanii pot deveni tumefiati, durerosi, sensibili, iar areola se poate pigmenta. Desi rar, uneori prin mamelon poate fi eliminata o secretie mamelonara lactescenta.
- Pacientele gravide pot experimenta o senzatie inexplicabila de oboseala. Aceasta poate fi cauzata de nivelurile crescute de progesteron si de scaderea tensiunii arteriale ce poate aparea in primul trimestru de sarcina.
- Greata si varsaturile isi pot face aparitia inca din primele saptamani. Totusi, nu exista o regula, iar unele paciente pot sa nu resimta deloc aceste simptome. Greata si varsaturile pot aparea in orice moment al zilei, dar in special dimineata.
- Modificarea gustului, mirosului si inapetenta pentru anumite alimente preferate pana in momentul conceptiei pot, de asemenea, sa-si faca aparitia in primele saptamani de sarcina. Nu in ultimul rand, poate aparea un apetit crescut – „pofte”, inclusiv pentru combinatii alimentare uneori bizare.
- De asemenea, in primele saptamani de sarcina mai poate aparea un oarecare disconfort urinar, cu mictiuni frecvente. Atat timp cat se exclude diagnosticul de infectie urinara, diabet sau alte patologii asociate, cel mai probabil este cauzat de hormonii de sarcina.
- Constipatia isi poate face aparitia sau se poate agrava la pacientele cunoscute cu aceasta problema. Ea este favorizata, de asemenea, de nivelurile crescute de progesteron din organism care induc o hipotonie intestinala.
- Nu in ultimul rand, schimbarile bruste de stare, iritabilitatea si nervozitatea sunt simptome intalnite in primele saptamani de sarcina si pot face ca viitoarea mamica sa devina mai emotiva si mai vulnerabila.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie