Simptomele increderii in sine
Increderea in sine ne face sa ne vedem calitatile si sa ne putem bucura de ele. De asemenea, ne ajuta sa ne simtim bine in pielea noastra. Dar increderea in sine nu are efecte doar in interior, ci ne influenteaza si comportamentul si relatiile cu cei din jur.
Cum traim increderea in sine
Increderea in sine presupune sa crezi despre tine ca poti face fata provocarilor si ca poti gasi o solutie pentru problemele care apar in viata ta. Ea ne face sa ne simtim puternici si capabili si ne ajuta sa ne descoperim resursele si sa le utilizam. Ea are legatura cu o imagine de sine pozitiva si este asociata cu apreciere si dragoste fata de sine. Persoanele cu incredere in sine ridicata se bazeaza pe propria experienta si pe abilitatile lor pentru a-si indeplini sarcinile. Increderea in sine nu presupune sa iei decizii nechibzuite crezand ca lucrurile vor merge bine, ci presupune sa te cunosti foarte bine pe tine insuti si sa identifici situatiile carora le poti face fata. De asemenea, atunci cand o persoana cu incredere in sine ridicata intalneste o situatie careia nu ii poate face fata singura, nu isi creeaza o imagine de sine negativa, ci poate sa accepte ca are limitari si ca acest lucru nu o face mai slaba, ci doar umana.
Cum se manifesta increderea in sine
Persoanele cu incredere in sine ridicata abordeaza ceea ce au de facut cu deschidere si energie. Ele stiu ce pot sa faca si ce nu si isi pot doza efortul si resursele. Acesti oameni nu fug din fata unei provocari si nu evita situatiile noi. In relatiile cu ceilalti pleaca de obicei de la premisa ca lucrurile vor evolua pozitiv si nu le este teama sa initieze ei contactul cu altcineva.
In general, persoanele cu o incredere in sine inalta au o gandire pozitiva si cred ca pentru fiecare problema exista si o solutie.
Cum dezvoltam increderea in sine
Asa cum am spus si mai sus, increderea in sine nu are la baza o imagine de sine nerealista, ci se bazeaza si pe experienta proprie. In momentul in care avem curajul sa incercam ceva nou si descoperim ca putem face fata provocarilor, suntem mai multumiti de noi insine si ne creste increderea in propriile forte. Se porneste, practic, o spirala ascendenta a dezvoltarii. Cu cat incercam mai multe lucruri, cu atat avem sanse mai mari sa ne descoperim noi resurse. Pe masura ce aflam noi puncte tari, suntem dispusi sa incercam din ce in ce mai multe experiente noi si tot asa. Astfel, increderea in sine poate creste.
Increderea in sine scazuta
Persoanele cu o incredere in sine scazuta au dificultati in a incerca lucruri noi sau chiar si activitati familiare de teama sa nu esueze. Ele se aspteapta sa nu faca fata acelor situatii. De fiecare data cand evita o noua incercare sau cand nu reusesc sa duca o sarcina pana la capat, isi pierd si mai mult din increderea pe care o au in fortele proprii.
Totusi, oamenii au in general foarte multe resurse si fiecare din noi poate sa faca lucruri mununate. De aceea, sunt sanse mari ca, daca faceti un efort sa incercati anumite lucruri care vi se par dificile, sa aveti surpriza placuta ca le puteti duce pana la capat si chiar foarte bine.
Text: Ioana Bors, psihoterapeut