Simptomele sindromului de soc toxic
Sindromul de soc toxic reprezinta o complicatie rara, dar amenintatoare de viata, aparuta in urma anumitor tipuri de infectie. In mod uzual, sindromul de soc toxic apare din cauza toxinei produse de stafilococul auriu, dar poate aparea si in urma infectiei cu streptococ de grup A si a toxinei secretate de acesta.
Initial, sindromul de soc toxic a fost descoperit la femeile care foloseau anumite tipuri de tampoane menstruale (extra absorbante), insa, in prezent, existand norme stricte de fabricatie si control pentru loturile de tampoane menstruale comercializate, cazurile de genul acesta au scazut considerabil.
Cum se manifesta sindromul de soc toxic?
Sindromul de soc toxic poate afecta si barbatii, copiii si femeile aflate la menopauza, factorii de risc majori fiind existenta solutiilor de continuitate la nivelul pielii si mucoaselor.
Tabloul clinic ce insoteste sindromul de soc toxic include o varietate de simptome si semne care insa nu sunt specifice. Printre acestea se regasesc:
– Febra – de obicei, ascensiunea termica este brusca si cu valori inalte;
– Hipotensiune;
– Varsaturi, diaree;
– Mialgii;
– Stare generala alterata;
– Rinoree;
– Roseata sclerei;
– Eruptii cutanate;
– Cefalee;
– Convulsii.
Aparitia acestor semne si simptome, in contextul existentei unei solutii de continuitate la nivel tegumentar sau a unui istoric de utilizare de tampoane absorbante, este foarte relevanta pentru suspicionarea sindromului de soc toxic.
Cauzele aparitiei sindromului de soc toxic
Toxina stafilococului auriu este cea responsabila de aparitia acestui sindrom. Stafilococul auriu reprezinta o bacterie care colonizeaza in mod natural tegumentele rasei umane. Sindromul de soc toxic poate afecta pe oricine. 50% dintre cazurile diagnosticate au aparut la paciente aflate la menstruatie.
S-a constatat o crestere a incidentei la pacientii cu plagi deschise tegumentare sau plagi arse, pacientii care au avut recent interventiii chirurgicale, la pacientele care folosesc bureti contraceptivi, diafragme sau tampoane sau la pacientii cu infectii virale.
Sindromul de soc toxic se poate agrava rapid si poate deveni amenintator de viata prin complicatiile aparute – insuficienta multipla de organ.
Diagnostic si tratament
Din pacate, nu exista un test specific pentru a obiectiva sindromul de soc toxic. Diagnosticul este clinic, orientat anamnestic si, eventual, confirmat prin identificarea prezentei stafilococului sau a streptococului in urina, secretii vaginale sau secretii faringiene. De asemenea, se pot efectua examene radiologice, CT/RMN, punctie lombara si alte examene specifice pentru a evalua afectarea multipla de organ. Tratamentul socului toxic consta in administrarea de antibiotic pentru a eradica infectia si tratament suportiv in functie de organele afectate.
Interventia chirurgicala este necesara in cadrul plagilor pentru debridarea tesutului devitalizat sau pentru drenarea colectiilor purulente.