Simti ca se distanteaza? Iata 4 cauze ale distantarii emotionale
Orice relatie pare la inceput desprinsa din basme si ai senzatia ca cealalta persoana este tot ceea ce ti-ai fi putut dori, insa cu timpul emotiile se vor cerne si sentimentele initiale vor capata alta intensitate. Ei bine, aceasta intensitate poate fi mai mare sau mai mica si singurii vinovati pentru traiectorie suntem chiar noi, partenerii. Iata care sunt cauzele distantarii emotionale!
1.Obisnuinta
Poate ca ne-am saturat sa tot auzim de obisnuita ca fiind cel mai mare inamic al relatiilor, insa, din pacate, este in topul cauzelor care duc la despartire. Obisnuinta, de multe ori confundata cu plictiseala, intervine atunci cand partenerii au intrat intr-o rutina din care nu mai pot iesi, nu stiu cum sa iasa sau nu-si dau seama ca trebuie sa iasa. Atunci cand nu mai aduci nimic incitant intr-o relatie, cand fizicul si psihicul se sufoca de aceleasi tipare, partenerii incep sa se distanteze. Cel mai des, obisnuita apare in cuplurile in care partenerii sunt dependenti unul de celalalt si petrec tot timpul impreună, uitand ca sunt entitati separate si diferite.
2.Lipsa comunicarii
Un alt atu al relatiilor solide si de lunga durata este comunicarea. Daca partenerii nu reusesc sa dezvolte inca de la inceput acest segment, sansele de reusita sunt foarte mici. In momentul in care unul vorbeste si celalalt nu asculta, sau asculta fara interes si este incapabil sa-i inteleaga nevoile partenerului, va interveni o distantare emotionala, care in prima etapa va fi inconstienta, iar apoi, cand va deveni constienta, va veni la pachet cu reprosuri si acuze si va fi cam tarziu pentru a se mai poate face ceva.
3.Implicare inactiva
Orice relatie cere implicare in egala masura din partea ambilor parteneri. Daca unul este dispus sa ofere totul si celalalt mai nimic, atunci acea relatie este sortita esecului. Nu este de ajuns sa-i spui partenerului nevoile tale si apoi sa ti le rezolvi singura pentru ca in timp apar frustrari care conduc la indepartarea emotionala. Atunci cand celalalt are o problema este nevoie de sprijin, sustinere si ajutor din partea partenerului sau.
4.Nevoi neindeplinite
Atunci cand se formeaza un cuplu, intotdeauna la mijloc este vorba de o nevoie, indiferent ca este nevoia de afectiune, de dragoste, de apreciere, de socializare si lista ar putea continua, fiind individualizata pentru fiecare in parte. Ei bine, in momentul in care nevoia pentru care acel cuplu s-a format nu mai este indeplinita apare involuntar si distantarea emotionala. Faptul ca multe cupluri nu constientizeaza acest aspect conduce, mai devreme sau mai tarziu, la despartire. Multi ajung sa numeasca incompatibilitate acest aspect, insa nu intotdeauna este vorba doar de incompatibilitate, ci de nevoi diferite sau de nevoi comune insa dezvoltate de-a lungul relatiei in directii diametral opuse.