Sindroame gastrointestinale datorate bolilor cu transmitere sexuala
Exista o crestere semnificativa a incidentei diverselor boli cu transmitere sexuala ( BTS) care se pot manifesta sub forma de sindroame gastrointestinale.
Agentii patogeni cu transmitere sexuala implicati in aparitia acestor sindroame includ Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Herpes simplex virus, Treponema pallidum (sifilis), Giardia lamblia (giardioza) si Entamoeba histolytica (amoebiaza). Infectiile cu acesti agenti patogeni pot include simptome si aspecte endoscopice caracteristice proctitei, coloproctitei sau enteritei.
Patogeni ce pot fi transmisi pe cale sexuala
Proctita
Proctita reprezinta inflamatia mucoasei rectale si se manifesta prin durere si tenesme rectale si poate asocia sau nu scurgeri rectal mucopurulente sau sangvinolente. La pacientii HIV pozitivi proctita herpetica poate imbraca o forma severa. Proctitele asociate BTS se intalnesc frecvent la pacientii care practica raporturi sexuale anale. Proctocolita asociata BTS, pe langa simptomele proctitei, asociaza diaree si durere sau crampe abdominale. Aceste manifestari apar frecvent la pacientii care intretin relatii sexuale anale sau oral-anale.
Gonoreea
Gonoreea este o infectie cu transmitere sexuala ce se transmite prin contact direct cu suprafata mucoasa infectata. Astfel proctita reprezinta o forma frecventa de manifestare a infectiei la femeile si barbatii care practica contact sexual anal. La femei, contaminarea se poate face si prin contactul cu fluidele vaginale infectate. Pacientii pot prezenta dureri abdominale si rectale, tenesme rectale, diaree, rectoragii sau secretii rectal muco- purulente. Diagnosticul de proctita gonoreica este cu atat mai evident in conditiile existentei secretiei uretrale purulente sau infectie orofaringiana.
Infectiile cu Chlamydia
Infectiile cu Chlamydia se transmit asemanator infectiilor cu gonoree. Severitatea si simptomele bolii sunt determinate de serotipul implicat in infectie. Serotipul D-K produce proctita, iar in 50% din cazurile diagnosticate la barbatii ce intretin relatii homosexuale nu asociaza infectie uretrala. Totusi cca 70% din infectiile rectale cu Chlamydia sunt asimptomatice. Serotipurile L1, L2 si L3 determina atat afectarea mucoasei rectale cat si afectarea tesutului submucos si invazie limfatica. Aceste serotipuri sunt responsabile pentru limfogranulomatoza veneriana, cunoscuta si sub numele de limfogranulomatoza inghinala sau boala Durand–Nicolas–Favre.
Pe langa simptomatologia clasica a proctitei, aceste serotipuri pot determina aparitia abceselor anale, fistulelor sau stenozelor anorectale. De asemenea sunt comune afectarile extrahepatice – artita reactiva si reactie hepatica. Adenopatia inghinala si femurala dureroasa este de asemenea frecvent intalnita.
Alti patogeni ce pot fi transmisi pe cale sexuala sunt reprezentati de Giardia lamblia (giardioza) si Entamoeba histolytica (amoebiaza) in urma contactelor oral-anale, cazurile fiind mai frecvente in randul relatiilor homosexuale.
Metode de diagnostic si tratament
Identificarea unei infectii de tub digestiv cu transmitere sexuala impune instiintarea si testarea partenerului, precum si instituirea unui tratament corespunzator pentru ambii parteneri.. Coinfectia cu alte boli cu transmitere sexuala este frecventa iar screeningul include si testarea pentru HIV si hepatita B si C.
Pacientii ce prezinta simptomatologie sugestiva pentru proctita sau procto-colita vor fi examinati prin anoscopie, prelevandu-se probe biologice pentru identificarea agentului patogen responsabil pentru infectie. Pacientii cu proctita si HIV se pot prezenta cu sangerari rectale, ulcere perianale dureroase sau leziuni ulcerative la nivelul mucoasei rectale.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie