Sindromul burnout sau despre epuizarea profesionala
In ultima vreme, observi la partenerul de viata stari de neliniste, confuzie si frustrare? Simti ca ceva este in neregula cu el? Esti martora faptului ca, pe zi ce trece, aceste stari se accentueaza generand nemultumire atat in ceea ce priveste locul de munca, cat si in ceea ce priveste viata personala, in special cea intima?
Atunci cand se instaleaza stari de apatie, renuntare si disperare, probabil ca deja s-a instalat sindromul de epuizare profesionala a persoanei iubite.
Despre sindromul de epuizare profesionala
Asa-numitul sindrom burnout desemneaza esuarea, epuizarea si uzura energiei si a fortelor sau a resurselor individuale care ii provoaca individului o scadere globala a intregului potential de actiune.
Studii mai recente au conturat repede categoria profesionala cea mai afectata de acest sindrom: medicii. Insa mai exista categorii profesionale afectate, cum sunt cele care lucreaza permanent cu publicul: functionari, profesori, terapeuti, secretari etc.
Dintre factorii care duc la instalarea sindromului de burnout se pot enumera: munca neurmata de rezultate imediate, nerecunoasterea calitatii activitatii, lipsa incurajarilor si a gratificatiilor morale. In aceste conditii, individul se epuizeaza pe masura ce constata prabusirea propriilor iluzii in fata evidentei.
Tabloul clinic al sindromului de epuizare profesionala (burnout)
Tabloul clinic al sindromului de burnout se evidentiaza prin urmatoarele aspecte:
- Semne si simptome somatice: cefalee continua, tulburari gastro-intestinale, astenie, fatigabilitate;
- Comportamente neobisnuite pentru individ: iritabilitate, intoleranta si incapacitate de a intelege sau de a fi empatic cu ceilalti, criticism nejustificat, lipsa de incredere, atitudine de superioritate fata de ceilalti;
- Atitudini defensive: rigiditate, negativism, rezistenta la schimbare, pseudoactivism definit prin faptul ca individul petrece tot mai mult timp la locul de munca, dar realizeaza tot mai putin din ceea ce-si propune, fara sa fie pe deplin constient de acest lucru;
Perspectiva corecta asupra sindromului de burnout
Sindromul de burnout nu este o afectiune patologica, insa afecteaza din ce in ce mai multe persoane. Epuizarea psihica sau/si fizica, depersonalizarea profesionala, atitudinea negativa fata de propriile impliniri sunt doar cateva dintre aspectele negative care ne viruseaza cariera.
Cu atentia si grija cuvenite acordate sindromului de burnout putem intelege cauzele a ce ni se intampla la locul de munca si putem intreprinde masurile necesare pentru a ameliora efectele negative generate asupra organismului si psihicului nostru.
Cum poti ajuta pacientul cu sindrom de burnout?
In principal, este necesar ca partenerul de viata sa simta ca are pe cineva alaturi disponibil sa-l asculte, sa-l inteleaga, sa il accepte in starea in care se afla si sa ii ofere sprijin sau suport neconditionat.
Apoi, in masura in care timpul trece si nu observi o imbunatatire a starii acestuia, iti recomand sa ii sugerezi sa apeleze la un specialist in psihiatrie si terapie psihologica, o persoana acreditata care sa ii ofere o perspectiva corecta asupra problemei sale si ajutor in depistarea solutiilor salvatoare.
Mult succes!
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei