Sindromul ghosting sau „amnezia voita”
Ghosting este un termen folosit pentru a descrie actiunea unei persoane, pe care o considerai apropiata, de a se evapora din viata ta fara nicio explicatie. Niciun telefon, niciun mesaj, nimic. Opusul iubirii nu este ura, ci indiferenta. Ghosting este denumirea oficiala recenta a acestui fenomen, desi el se bucura de o anumita reputatie de multa vreme. L-au experimentat aproximativ 50% dintre femeile si barbatii participanti la un studiu, fiind parasiti sau parasind fara explicatii. In ciuda notorietatii lui, ghosting-ul produce rani emotionale puternice, in special celor cu un sine mai fragil.
De ce te-ai transforma intr-o fantoma pentru a pune capat unei relatii?
Cei care dispar in eter fara explicatii si nu isi asuma finalitatea unei relatii sunt, de regula, persoane care evita ele insele disconfortul emotional si nu se gandesc la sentimentele celui parasit. Este o modalitate simpla de a te proteja de discutii stanjenitoare, abordand un comportament lipsit de respect fata de celalalt. Fuga de angajament si responsabilitate cauzata de principii de viata indoielnice se suprapune peste compasiunea scazuta. In cazul intalnirilor online este mai facil abandonul, datorita lipsei conexiunilor sociale si, implicit, a consecintelor care decurg din aceasta. Cu cat mai des se intampla sa parasesti in acest mod, asemanator cu comportamentul amnezicilor, cu atat devii mai insensibil si mai putin empatic la emotiile celor din jur.
Tocmai ai fost ghosted, cum te simti?
Umilinta si frustrarea traite de persoana abandonata prelungesc durerea pe care ar experimenta-o in cazul unei despartiri bruste. Starea de confuzie si de nedumerire este determinata de incercarea de a gasi motivele potentiale pentru care ai fost parasit. Sentimentul ca ai fost de unica folosinta poate genera manie si dorinta de razbunare. Durerea este cu atat mai puternica, cu cat durata relatiei a fost mai mare.
Respingerea sociala activeaza in creier aceleasi retele neuronale ca si durerea fizica, explicand astfel intensitatea suferintei. In afara legaturii biologice evidente dintre respingere si durere exista si factori specifici prin care ghosting-ul contribuie la suferinta psihologica. Ghosting-ul creeaza ambiguitate, incertitudine, te pune in imposibilitatea de a reactiona. Sentimentul de neputinta, absenta ocaziei de a lamuri situatia, de a pune intrebari, de a afla informatii te impiedica sa iti exprimi sentimentele si sa procesezi emotional experienta. Privarea de toate aceste lucruri iti creeaza senzatia de lipsa de control, fiind importante, de asemenea, pentru refacerea stimei de sine. Incepi sa iti pui singura intrebari la care nu gasesti raspuns: De ce nu am anticipat despartirea? Unde ce am gresit? Cum sa ma comport ca sa nu se mai repete?, etc. Una dintre nevoile fundamentale ale fiintei umane este cea de conexiune, fiind vitala pentru supravietuire.
Cum poti merge mai departe in urma ghosting-ului?
Cand cineva te abandoneaza in acest mod, cel mai important lucru este sa stii ca nu e nimic in neregula cu tine sau cu potentialul tau de a fi iubita. Nu arata decat lipsa lui de curaj in asumarea propriilor actiuni si lipsa de intelegere a impactului pe care il are comportamentul lui asupra ta. Iesi din aceasta experienta mai matura, mai inteleapta, mai demna si mai apta de a inflori intr-o relatie sanatoasa.
Text: Dana Comanescu, Psiholog