Sindromul HELLP in sarcina
Sindromul HELLP reprezinta o boala amenintatoare de viata care poate complica evolutia sarcinii, avand o incidenta de cca 0,1-0,6% din sarcini.
Sindromul HELLP apare in mod uzual dupa 27 de saptamani de gestatie sau in perioada imediata post-partum (in cca 15-30% din cazuri).
Mecanismul de aparitie al sindromului HELLP in sarcina
Boala este caracterizata de anemie hemolitica, disfunctie hepatica manifestata prin cresterea nivelului de enzime hepatice si trombocitopenie.
Mecanismul de instalare al sindromului HELLP nu este pe deplin elucidat si nu exista tratament preventiv pentru a evita aparitia lui. Ipoteza ca sindromul HELLP reprezinta o varianta a preeclampsiei explica aparitia lui ca urmare a leziunilor microvasculare multiorganice, ce induc necroza si disfunctia hepatica. Alte ipoteze explica aparitia sindromului HELLP prin raspunsul imunologic matern exagerat sau prin alterari ale metabolismului oxidativ al acizilor grasi. Factorii de risc asociati cu o incidenta crescuta a aparitiei sindromului HELLP sunt reprezentati de varsta materna peste 34 de ani, multiparitatea si rasa alba.
Rata de recurenta este de 2-27% pentru sarcinile urmatoare
Pacientele prezinta, de asemenea, risc crescut de a dezvolta hipertensiune arteriala indusa de sarcina (HTAIS), nastere prematura, restrictie de crestere intrauterina si decolare prematura de placenta. De asemenea, morbiditatea materna este crescuta, cu risc de dezvoltare a insuficientei renale, edem pulmonar si coagulare intravasculara diseminata, mortalitatea fiind situata intre 1 si 3%.
Complicatiile fetale pot fi importante cu o incidenta a mortalitatii fetale de pana la 35%
Tabloul clinic la pacientele care dezvolta sindrom HELLP este nespecific – greata, varsaturi, dureri epigastrice, cefalee, tulburari de vedere si icter. Uneori, poate aparea si dispneea. Pacientele se pot prezenta cu valori tensionale ridicate. Examenele paraclinice evidentiaza anemie hemolitica, cresterea valorilor transaminazelor si scaderea marcata a trombocitelor. De asemenea, pacientele pot prezenta proteinurie intr-un procent considerabil din cazuri.
Complicatiile materne ale sindromului HELLP includ tulburari ale coagularii, hemoragie, ischemie cardiaca, stop cardiac, edem pulmonar, insuficienta respiratorie, insuficienta renala acuta si cronica si risc de ruptura hepatica.
Tratamentul sindromului HELLP
Tratamentul sindromului HELLP presupune stabilizarea valorilor tensionale crescute si profilaxia convulsiilor. Terapia corticoida este, de asemenea, recomandata pacientelor cu depletie trombocitara marcata. Planificarea nasterii este recomandata daca maturitatea pulmonara fetala este atinsa. Modalitatea de nastere depinde de indicatia obstetricala, de statusul matern si de statusul fetal. Monitorizarea trebuie sa continue si in perioada post-partum pentru preventia reaparitiei disfunctiei hepatice, a trombocitopeniei sau oliguriei.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu
un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie