Sindromul Peter Pan: barbatul cu mentalitate de baietel
Exista barbati care la varsta de 30 de ani sau de 40 de ani sau chiar la 50 de ani refuza sa se maturizeze, preferand inca sa mai copilareasca putin si putin si putin mai mult. Vorbim despre o categorie de barbati care prefera statutul de libertate in detrimentul celui de angajat intr-o relatie serioasa.
Cel mai adesea, il vei auzi vorbind despre iesirile in oras cu prietenii, despre vizionarile meciurilor de fotbal, despre fuga de asumarea responsabilitatilor si lista poate continua.
Barbatul Peter Pan se prezinta in aparenta ca fiind un barbat matur, inteligent si mereu in actiune. Insa, aceasta nu este decat o masca sub care se ascunde un copil temator in fata provocarilor vietii. Probabil ca la inceput te va impresiona, daca nu te-a impresionat deja. In timp, iti vei da seama de instabilitatea sa emotionala si de nevoile sale exagerate de a fi in centrul atentiei, rasfatat si ingrijit. Practic, acest barbat are nevoie sa ii stea alaturi nu o partenera de cuplu, ci o partenera materna. Un astfel de partener nu va suporta niciodata sa fie pus pe locul doi. Este vorba despre un „taker” si nu despre un „giver”. Se va concentra intotdeauna pe ceea ce i se ofera si nu pe ceea ce ofera la randul sau.
Cu toate acestea, sub aceste aparente, se ascunde de fapt un copilas care are nevoie de siguranta si caruia ii este foarte teama sa ramana singur. Daca te afli intr-o relatie de cuplu cu un astfel de barbat, probabil ca nu iti este deloc usor. Intr-o relatie de cuplu ar trebui sa functioneze principiul reciprocitatii si cel al angajamentului. Or, o astfel de relatie este aproape imposibila cu un partener care sufera de sindromul Peter Pan.
Despre sindromul Peter Pan
Daca ar fi sa rezumam sindromul Peter Pan in doua cuvinte, atunci putem vorbi despre imaturitate si inocenta. Sindromul Peter Pan a fost descoperit de psihologul american Dan Kiley, care a diagnosticat cu acest sindrom acei adulti care refuza sa se maturizeze conform varstei biologice.
Desi vorbim despre oameni cu o inteligenta cognitiva absolut normala, inteligenta emotionala lasa de dorit, ei ramanand blocati la stadiul infantilismului. Acestor adulti le place sa traiasca o viata lipsita de responsabilitati si griji. Majoritatea psihologilor sunt de parere ca barbatii se confrunta mai frecvent decat femeile cu acest sindrom. Factorii favorizanti constau in provenienta din familii dezorganizate, lipsa unui tata sau chiar un model paternal iresponsabil.
Sindromul Peter Pan se poate trata?
Cu siguranta, acest sindrom se poate trata cu ajutorul psihoterapiei. In cadrul sedintelor psihoterapeutice, clientul este incurajat sa constientizeze si sa accepte atitudinea sa infantila. Toate aceste demersuri urmaresc cresterea increderii de sine in vederea asumarii responsabilitatilor propriilor actiuni. Familia, prietenii celui care sufera de sindromul Peter Pan au un rol important in reusita demersului terapeutic. Ei trebuie sa il sustina, sa aprecieze eforturile pe care le face si sa ii arate ca au incredere in el.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei