Psiholog: Cum să scapi de depresie de Ziua Îndrăgostiților
„Nu știu alții cum sunt”, dar noi, românii, am îmbrățișat cu mare drag Valentine’s Day, ziua devenită simbol al iubirii și al romantismului. În fiecare an, pe dată de 14 februarie, îndrăgostițîi de pretutindeni au prilejul de a-și dovedi încă o dată iubirea, în toate modurile posibile. O zi în care dragostea plutește în aer, însă nu și pentru cei singuri. Întrucât întâlnim destul de des întrebarea Eu sunt singură de Valentine’s Day, ce fac?, am dezbătut subiectul absenței unui partener de Ziua Îndrăgostiților și trăirilor care însoțesc această situație împreună cu psihologul Cristina Calarasanu.
Pentru început, ce sărbătorim, mai exact, de Valentine’s Day: ziua îndrăgostiților sau ziua celor care sunt într-o relație?
Cred că sărbătorim, mai degrabă, o imagine idilică preluată din filmele americane. Bomboane de ciocolată, trandafiri roșii, declarații de dragoste, ele fac parte dintr-un scenariu care ne-a atras atât de mult, încât am adoptat ideea de a avea o zi dedicată iubirii, în care ne putem exprima public, ne putem afișa relația, ne putem declara dragostea și putem aștepta surprize plăcute de la partenerul nostru. Deși aceste lucruri se pot întâmpla în fiecare zi, faptul că este universală și mult mediatizată legitimează această sărbătoare mai mult decât ne-am putea imagina.
Care este impactul psihologic al Zilei Îndrăgostiților asupra celor care nu sunt într-o relație?
Situațiile pot fi foarte diferite în funcție de modul în care ne cunoaștem propriile stări interioare și acceptăm ceea ce ne nemulțumește. Sunt persoane care afirmă că „urăsc” această zi pentru că le aduce aminte că sunt singuri și că nu își pot găși pe nimeni. În fapt, ceea ce simt nu se leagă de această zi, ci se pot simți în felul acesta în orice moment în care văd un cuplu îndrăgostit. Alte persoane afirmă că sunt „dezgustate” de această expunere și că, pentru a-ți exprima sincer iubirea, nu este nevoie de ciocolată sau de declarații înflăcărate. De obicei, apare tendința de a nega sau de a trata cu indiferență: „pe mine nici nu mă interesează”, „nici că mi-ar putea pasă mai puțin” etc. Am observat, în ultimii ani, un trend tot mai consistent al celor care sărbătoresc Anti Valentine’s Day, adică faptul că sunt singuri și că nu au nevoie de o relație ca să fie fericiți.
Ce își doresc femeile de Valentine’s Day?
Cred că fiecare femeie are anumite dorințe și așteptări de la o relație, și nu doar de Valentine’s Day. Felul în care un cuplu își trăiește relația, își exprimă iubirea, își satisface dorințele este destul de particular, în sensul în care nu există rețete. Sunt femei cărora le plac surprizele, le place să primească flori sau un mesaj plin de dragoste. Altora le place să participe la ceea ce urmează să se întâmple, adică să facă un plan împreună cu partenerul. Unora le place să fie totul foarte impulsiv sau exploziv, caută noutatea și excentricitatea, pe când altele preferă intimitatea și confortul preferințelor obișnuite.
Ce nu-și doresc femeile de Ziua Îndrăgostiților?
Cred că fiecare femeie poate să descopere ce anume îi face plăcere și ce anume îi produce disconfort, cum i-ar plăcea să petreacă o seară alături de iubitul ei sau ce și-ar dori să facă de Ziua Îndrăgostiților. În cupluri, de multe ori apare așteptarea de a ghici ce își dorește celălalt și de aici provin multe neînțelegeri și reproșuri. Așadar, dacă o femeie știe ce nu își dorește, e bine să transmită cumva și partenerului ei acest lucru.
Ce ne puteți spune despre depresia de Valentine’s Day? Cât este de întâlnită?
Nu cred că există o depresie care apare din cauza unei zile anume. Cred că există o anumită stare de tristețe care se poate menține multă vreme și care se poate activa în orice context în care alții se bucură sau sunt fericiți. Această stare de tristețe apare ca urmare a unui sentiment de singurate și a „credinței” că unele persoane sunt condamnate la nefericire, că iubirea nu este pentru ele. O astfel de stare se poate accentua până la a deveni recurentă și a produce o depresie, iar, în aceste condiții, o persoană se va simți nefericită în preajma oricărei sărbători care îi amintește de nevoia de a fi într-o relație, de a fi iubit, de a fi protejat etc.
Cum se depășește depresia de Ziua Îndrăgostiților?
Este bine să ne întrebăm de unde provine o stare de tristețe, mai ales dacă ea este una suficient de adâncă, cât să ne perturbe capacitatea de a caută relații noi, de a funcționa în social, de a găsi plăcere în diferite activități, de a ne bucura alături de prieteni etc. A spune că „o să treacă de la sine” după ce se va încheia Valentine’s Day înseamnă că negăm starea respectivă și îi atribuim o cauzalitate exterioară, independentă de controlul nostru. Dacă o persoană se simte singură într-o astfel de zi, ea poate căuta compania prietenilor ei, poate să își găsească ceva atractiv sau amuzant de făcut. Izolarea nu va face decât să îi accentueze tristețea.
Care este situația celui/celei fără partener?
Depinde foarte mult de felul în care cineva percepe această situație. A fi singur, adică a nu avea la momentul respectiv un partener, nu este acelaşi lucru cu a te simți singur. De multe ori, sentimentul de singurătate poate apărea și în cazul unei persoane care se află într-o relație. O persoană care nu are un partener ar trebui să fie deschisă în continuare unor oportunități sociale, să poată ieși, să se poate bucura de ceea ce îi place, să își poată asuma o anumită autonomie, o anumită libertate. Dacă însă este vorba de cineva care se simte singur, atunci această stare nu este legată doar de absența unui partener, ci mai ales de nemulțumirea față de felul în care își trăiește viața, de lipsa de satisfacție, de confuzia cu privire la ceea ce îi lipsește, la ceea ce și-ar putea dori etc.
Cum recunoaștem o femeie singură de Valentine’s Day?
Nu știu dacă există criterii de a recunoaște o femeie singură într-o zi anume. Oamenii sunt aceiași în toate zilele și fiecare dintre ei se exprimă sau își trăiește viață în felul sau. Ceea ce însă ar putea fi îngrijorătoare este situația în care o femeie este atât de afectată de faptul că este singură într-o astfel de zi, încât refuză să iasă din casă, își petrece toată ziua fiind mâhnită, simțindu-se urâtă și inutilă, neiubită de nimeni, invidioasă pe cei care au ceea ce ea își imaginează că nu are. În egală măsură, la fel de îngrijorător este și dacă o femeie este foarte furioasă din pricina acestei zile, consideră că totul o enervează și îi strică ziua, că este un afront personal dorința altora de a-și exprima public iubirea.
Ce sfaturi le oferiți celor care nu sunt într-o relație și care pot ajuta la ridicarea moralului, în ziua în care toată lumea sărbătorește iubirea?
Oricine, într-o relație sau nu, are dreptul să se simtă bine și să caute ceea ce îl face fericit. O zi dedicată celor care sunt îndrăgostiți nu este o zi care interzice tuturor celorlați să fie fericiți sau să aibă o zi minunată. Cred că depinde de fiecare dintre noi felul în care ne facem responsabili de propria noastră stare de bine, de mulțumirea noastră. Poate că, pentru cei care nu sunt într-o relație, este o ocazie foarte bună să afle ce le face plăcere, ce pot face pentru ei, ce le-ar plăcea să încerce etc.