Singuratatea, catastrofa sau curaj?
Exista doua tipuri de oameni singuri: cei care traiesc intr-o teama constanta de a fi singuri pentru tot restul vietii lor si manifesta comportamente de cautare a persoanei potrivite de a lega o relatie si o alta categorie a oamenilor ce aleg sa traiasca singuri si, datorita unor anumite ratiuni, nu isi doresc o relatie sau o familie, considerand ca fericirea nu este legata in mod obligatoriu de aceste premise.
Caracteristicile fricii de singuratate
Frica de a ramane singur este caracteristica atat femeilor, cat si barbatilor. Oamenii cauta un partener potrivit si o relatie sanatoasa care sa le anuleze aceasta temere. Insa aceste temeri cu care unii dintre noi traiesc in mod constant vor ajunge sa radieze asupra personalitatii noastre si astfel vom fi perceputi de catre ceilalti din jur ca persoane tensionate sau stresate si totodata stresante.
Un mod rational de a diminua aceste temeri poate fi reprezentat de proiectarea raspunsului la intrebarea: Daca gandurile de zi cu zi cu privire la singuratate ma consuma si imi creeaza aceste temeri evidente, cum ar putea o alta persoana sa investeasca dragoste in mine daca eu am aceasta stare?
O multime de oameni vor sa gaseasca dragostea, sa stabileasca o relatie si sa intemeieze o familie, dar ei vor sa gaseasca un partener care este fericit, iubitor si increzator. Anumite temeri evidentiate vor fi blocaje in calea stabilirii unei relatii armonioase.
Unele persoane considera insa ca mai intai trebuie sa apara relatia, dupa care aceste temeri vor disparea pe fondul instalarii unor sentimente de iubire si incredere in celalalt. Este partial adevarat acest lucru. Ceea ce mai trebuie cunoscut este faptul ca temerile ne pot conduce intr-o zona de blocaj, iar o relatie venita pe acest cadru poate fi nu tocmai cum ne-o dorim. Fondul unei relatii, cadrul ei vor da o nota generala asupra continutului relatiei pe viitor. Vom fi capabili sa atragem persoane care sa dovedeasca iubire si dragoste atunci cand vom gestiona propriile temeri, pentru ca atunci vom dovedi si noi iubire si dragoste adevarata.
Se spune ca atunci cand esti intr-o stare de frica, corpul tau este aici si acum, dar mintea ta este in viitor. Proiectarea fricii asupra viitorului nu da sanse reale dragostei si unei relatii potrivite. Frica de a ajunge singur, uneori, ajunge sa convinga intr-atat de mult persoana care o experimenteaza incat va ajunge sa creada in ea ca intr-o profetie.
Cum combatem teama de singuratate?
Pentru a combate aceste ganduri negative, aceste temeri care ajung sa puna stapanire pe noi, singura modalitate este de a ramane in prezent si de a trai efectiv ceea ce ne ofera prezentul. Ingrijorarile cu privire la viitor, la ce se poate sau nu se poate intampla, ajung sa ne distanteze tot mai mult de a obtine ceea ce ne dorim. Trebuie sa constientizam si sa fim destul de atenti atunci cand gandurile se duc in mod automat catre viitor si trebuie sa intervenim in a le aduce inapoi, concentrand atentia asupra ceea ce se intampla in jurul nostru si totodata asupra a ceea ce se intampla in interiorul nostru, in psihicul nostru. Alegand a trai in prezent, alegem o metoda de a diminua anxietatea.
A alege sa folosim o persoana in scopul de a ne diminua anumite temeri, de fapt, nu alegem dragostea. Oamenii, in general, simt intentiile celuilalt, simt starile si implicit vor simti si vor asocia starea cu dorinta de a obtine ceva de la ei. Iubirea atrage iubire, iar acest lucru se va simti. Temerile privind securitatea fizica sau psihologica, nevoile financiare, mandria sau stima de sine prin afilierea cu alte persoane vor fi percepute ca moduri egoiste si vor impiedica persoanele tintite de a se angaja intr-o relatie de dragoste.
A alege sa traim in prezent, alegem sa oferim un zambet, un compliment sau chiar o imbratisare unei alte persoane cu care dorim sa avem o relatie. Oferind aceste lucruri, aratam ca suntem intr-o stare completa de dragoste si de prezenta, iar tonusul psihic va evidentia starea de calm si fericire, care se va traduce in incredere. Aceasta este o modalitate de a ne asigura ca vom gasi partenerul de viata si ca vom fi multumiti de relatia in care ne vom implica. Este foarte importanta aceasta stare de automultumire si pentru acest lucru trebuie sa manifestam recunostinta fata de ceea ce avem. A gandi la ceea ce nu avem sau la ceea ce nu putem obtine creeaza starea de anxietate, frica si nemultumire. Putem face un exercitiu de meditatie cat putem de des, meditand la tot ceea ce ne determina sa fim recunoscatori: sanatatea noastra, familia pe care o avem sau prietenii, chiar si locul de munca din prezent daca ne satisface… Orice consideram ca trebuie apreciat din viata noastra, chiar mici lucruri, poate pe care le trecem cu vederea in viata de zi cu zi, va determina diminuarea starii de frica si a fricii de singuratate.
Motivele pentru care o persoana alege singuratatea:
– teama de a fi ranit, teama de suferinta;
– teama de a fi in doi – tradusa prin faptul ca nu se mai poate manifesta asa cum a facut-o de unul singur, ca nu mai poate avea aceeasi libertate;
– teama de a lasa pe cineva sa te cunoasca in adevaratul sens al cuvantului, de a lasa cu adevarat pe cineva in viata ta, de a-ti cunoaste atat partile bune cat si cele mai putin bune, de a te descoperi etc;
– teama bazata pe unele credinte despre esecurile in dragoste sau pe faptul ca dragostea este un lucru ireal, sau ca nu va functiona in parametrii proiectati de noi;
– teama de a nu gasi persoana potrivita;
– teama de a parasi sau de a te distanta de familia de provenienta… etc.
Bineinteles ca acestea sunt doar cateva aspecte legate de anumite temeri ce impiedica persoanele de a se angrena intro relatie, insa oricine alege singuratatea si oricare ar fi motivele care contribuie la aceasta alegere ar trebui sa stie ca singuratatea poate avea repercusiuni asupra sanatatii mintale cat si fizice. Singuratatea afecteaza creierul, iar persoanele singure au probleme cu somnul. Unii oameni se simt in starea de singuratate ca intr-o stare de permanent pericol si nu se pot relaxa, de aceea incidenta bolilor de inima la persoanele singure este foarte mare.
Text: Ionela-Janina Sabou
– psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala