Somnul nou-nascutului
Somnul nou-nascutilor este unul dintre cele mai importante lucruri pentru dezvoltarea acestora, alaturi de nutritie si interactiunea umana. Insa somnul acestora si mai ales programul lor de somn sunt mult diferite fata de cele ale copiilor mai mari si mai ales fata de cele ale adultilor. Diferentele apar in ceea ce priveste durata ciclului de somn si structura acestuia, factorii care influenteaza somnul si starea de veghe, usurinta cu care raspund la stimulii externi, activitatea zilnica a persoanei care ingrijeste nou-nascutul.
Care sunt secventele somnului?
Un ciclu complet de somn este alcatuit dintr-o parte de somn “activ” sau REM (Rapid Eye Movement) si secvente de somn “linistit” sau non-REM. Somnul REM este foarte asemanator, din punct de vedere al gradului de activitate cerebrala cu starea de veghe, iar la adulti este cel din urma care incheie un ciclu complet de somn. Adultii isi incheie un ciclu complet de somn in aproximativ 90-100 de minute, dupa care poate urma un nou ciclu sau trezirea. Nou-nascutii sunt guvernati de cicluri de somn de aproximativ 50 de minute, putandu-se trezi dupa terminarea acestuia sau putand dormi in continuare. Majoritatea insa se trezesc cu usurinta, fiind foarte sensibili la stimulii din mediul inconjurator. Avantajul este insa ca exista o predispozitie mult mai mare ca imediat cand dau semne de trezire, nou-nascutii sa poata adormi foarte repede la loc daca nu sunt stimulati, asa ca, de cele mai multe ori, este bine ca parintii sa astepte pret de cateva clipe inainte de a interactiona cu bebelusul, atunci cand acesta da semne de trezire. De fiecare data cand nou-nascutul adoarme, se reia un ciclu care incepe cu somn REM apoi se continua cu secvente repetate de somn profund non-REM. In timpul somnului REM, nou-nascutii isi pot misca mainile si picioarele, tresar, ofteaza, isi misca pleopele sau gem.
Ce influenteaza durata si aparitia somnului?
Aparitia somnului functioneaza in stransa legatura cu existenta unui ritm circadian. Ritmul circadian este in sine dependent de expunerea la lumina naturala si de secretia a doi hormoni foarte importanti, si anume cortisolul, care stimuleaza si intretine starea de veghe, si melatonina, care induce somnul. Inca din viata intrauterina, intre mama si fat are loc un schimb transplacentar al acestor hormoni, ceea ce se traduce in faptul ca fatul se va adapta la succesiunea veghe-somn a mamei, fiind mai activ in perioadele de activitate ale mamei si linistit cand mama doarme. In primele luni de viata, bebelusii insa nu produc cantitati adecvate de melatonina si de aceea nu pot avea un ritm circadian bine stabilit. Studiile arata ca expunerea nou-nascutilor la lumina naturala si, mai important, la alternanta normala intre lumina naturala si intuneric ii ajuta enorm in efortul de a-si forma un program somn-veghe, efort pe care ei il depun inca din primele zile de viata.
Un alt aspect important in stabilirea acestui ritm este hrana si programul meselor. Nou-nascutii se alimenteaza “la cerere”, acestia trezindu-se de fiecare data cand apare senzatia de foame. Astfel, ei vor dormi in medie 16-18 ore pe zi, o alta parte din timp fiind divizat intre mesele spatiate la interval de 2-3 ore.
Cat dorm nou-nascutii si cum ii ajutam sa isi formeze un program adecvat
Asa cum aminteam mai sus, nou-nascutii petrec intre 16 si 18 ore dormind in primele 2 saptamani ale vietii, durata reducandu-se treptat la aproximativ 14 ore pana la varsta de o luna, iar durata perioadei de somn variaza intre 30 de minute si 4 ore. Primele saptamani sunt dificile pentru parinti din cauza acestui pattern aproape haotic de somn al bebelusului, de aceea este bine ca acestia sa cunoasca trucuri utile pentru familie. Integrarea nou-nascutului in programul si activitatile zilnice ale parintilor ajuta la obisnuirea acestuia cu un program, expunerea bebelusului la lumina naturala ajuta la stimularea secretiei de cortisol, iar pe masura ce lumina scade in intensitate – la productia de melatonina. Laptele matern este bogat in triptofan, un precursor al melatoninei, deci alimentatia naturala cu lapte matern va ajuta la stabilirea ritmului circadian. O masa de lapte mai cantitativa va asigura senzatia de satietate pentru mai mult timp dupa culcare. Conform studiilor, masajul de seara ajuta la mentinerea unui somn profund pe o perioada mai lunga fata de bebelusii carora nu li se face masaj.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru