Sot perfect, tata inexistent… Ce facem?
Te poti lauda ca langa tine se afla un barbat minunat, nu-i asa? Un barbat care stie ce-i trebuie femeii de langa el, un barbat pentru care e importanta fericirea femeii iubite.
Un barbat care stie sa te rasfete, sa te iubeasca si sa te faca fericita. Relatia voastra e minunata si multi va invidiaza pentru aceasta. Sunteti cuplul perfect, iar tu esti o norocoasa pentru ca tocmai ti-ai atras invidia a milioane de femei din cauza ca tu l-ai intalnit pe Mr Perfect.
Toate bune si frumoase, insa intre timp deveniti parinti. Motiv de mare bucurie, insa nu si pentru partenerul tau. Nu, nu pentru ca prezenta unui copil in casa nu l-ar face fericit, ci pentru ca nu se regaseste in rolul de tata, ci doar in cel de iubit si sot perfect. Relatia voastra incepe sa se tensioneze si sa fie pusa sub semnul intrebarii. Pentru ca, oricat de minunat este un copil, el vine cu o sumedenie de responsabilitati ce trebuie impartite. In caz contrar, apar disensiuni in cuplu.
Sta in puterea ta sa il ajuti sa te ajute, sa il indrumi sa isi intre in noul rol, acela de tata!
Asa cum femeile invata treptat sa fie mame, avand grija de copil, petrecand cat mai mult timp cu el, astfel incat legatura dintre ea si puiut sa devina una si mai puternica, la fel e nevoie de timp pentru ca partenerul tau sa invete sa fie tata. Pentru barbati este cu atat mai greu pentru ca pruncul a crescut in burtica mamei, si pentru femeie legatura exista dinainte de nastere.
Multe mame gresesc cand nu-si implica partenerul in cresterea bebelusului, din dorinta de a-l menaja. Pentru ca el lucreaza a doua zi, proaspata mama alege sa-si lase sotul sa se odihneasca. Si azi asa, maine la fel, relatia dintre copil si mama devine una si mai puternica, dar se raceste cea dintre parinti. Iar relatia tata-copil este inexistenta. Este datoria ta, ca mama, sa implici partenerul. Si el poate sta cu copilul, si el poate schimba un pampers, si el poate merge la plimbare cu copilul. Baita puteti sa-i faceti impreuna, iar peste noapte poate merge si tatal daca bebelusul plange.
Numai petrecand timp cu el va invata cum sa il linisteasca. Si tatal il poate linisti cand are colici si el il poate legana si plimba prin casa. Si el se poate juca cu cel mic.Insa e foarte important sa il lasi sa petreaca timp singur cu cel mic fara a interveni cu sugestii si explicatii. Lasa-i sa se bucure pur si simplu unul de altul. Mai mult, daca are nevoie de ajutor, ti-l va cere cu siguranta.
Nu uitati ca responsabilitatile trebuie impartite!
Copilul este al amandurora si vremurile s-au schimbat, familia traditionala nu mai este asa de traditionala. De exemplu, dimineata tata poate pregati micul dejun in timp ce mama pregateste copilul pentru ziua care tocmai incepe, in parc pot merge impreuna in acelasi timp sau cu randul, tata se poate juca cu cel mic, in timp ce mama gateste etc. Ideea este sa va impartiti responsabilitatile, chiar si pe cele care tin strict de copil. Partenerul tau nu poate fi tata daca nu i se ofera ocazia. Si, bineinteles, la inceput ii veti trece cu vederea stangaciile, nimeni nu se naste invatat. Important este sa ii aratati ca aveti incredere in el ca se poate descurca la fel de bine ca si voi.
Text: Psiholog Loredana Andrei