Sotia disperata – profil
In practica de psihoterapeut am intalnit femei frumoase, mature, inteligente, casatorite chiar de mai mult timp… si cu toate acestea, au ajuns victimele unor relatii mai mult sau mai putin – abuzive – in care partenerul provoca numeroase neplaceri, iar legatura era pastrata in continuare fiindu-le teama sa iasa din acea relatie. Exista situatii multiple in care sotiile sufera in tacere, majoritatea avand legatura cu o forma de abuz manifestata de partener, chiar daca la nivel mental, emotional sau fizic. Sotul poate avea o dependenta, sau poate trai cu alta femeie, sau este violent cu sotia si copiii, sau participa la activitati ilegale, iar lista poate continua……..De obicei sotiile isi doresc schimbarea comportamentului sotului, sau ca o minune sa se intample, continuand sa sufere in tacere parca intr-o anestezie prelungita si neluand in calcul schimbarea propriului comportament, de a cauta solutii la problema. Ambii soti au libertatea de a alege (corect sau gresit), insa putini constientizeaza aceasta „libertate” continuand o relatie bolnavicioasa, ajungem implicit sa vorbim de sotii disperate, putine dintre ele luand initiativa unei separari maritale sau divort.
Cea mai pregnanta nevoie a acestora in astfel de situatii, este nevoia de eliberare, iar frica evidenta si declarata este frica de a fi „judecata” de ceilalti din jur, chiar daca simt ca nu mai pot trai cu lipsa de respect si sentimentul de degradare al personalitatii proprii datorat abuzului mental sau emotional la care sunt supuse.
Aceste femei se simt izolate de prieteni si de familie si inghit multe umilinte pentru comportamentul ori violent ori jignitor ori ignorant al sotului, care de cele mai multe ori o invinovateste tot pe sotie pentru greselile lui. Unele femei mai curajoase ajung sa dea un ultimatum sotului, pe acest fond decid impreuna sa mearga la consiliere psihologica si sotul incepe sa perceapa gravitatea situatiei, determinata de comportamentul sau (dependenta de alcool, de droguri, de pornografie, violenta, limbaj jignitor, jocuri de noroc, si dupa cum spuneam mai sus – lista poate continua….). Confruntarea cu problema in reala sa infatisare, este in general infricosatoare pentru sot, iar pentru sotie, chiar sub aparenta mentinere a unui spirit umil, este incurajatoare si determinanta de speranta ca lucrurile tind sa intre pe un fagas normal. Femeia disperata are de obicei mentalitatea victimei, are sentimente de autocompatimire, sentimente de neputinta, nu este decisa incotro sa se indrepte, este incapabila sa decida asupra viitorului propriu. Ceea ce este mai surprinzator, intr-un fel sau altul, este ca in multe cazuri chiar daca se ajunge la separare maritala, dupa un timp, unele femei se intorc la cei care ani in sir le-a facut viata nefericita. Exista mai multe incercari si esecuri de separare de persoanele care le fac rau, insa numai dupa cateva randuri de separe – revenire in care s-a perceput aceeasi situatie, fara vreo schimbare pozitiva a comportamentului barbatului, sotia reuseste sa se rupa de acel mediu si sa nu mai revina. Este indicat, ca in aceasta perioada de incertitudine, sa se apeleze la un psihoterapeut sau consilier marital.
Consilierea psihologica ajuta ca femeile aflate in aceste situatii de neputinta sa ramana concentrate pe vointa, sa-si contureze scopuri si planuri pentru viata lor si cel mai important lucru este de a descoperi scopul de a vedea dincolo de circumstantele actuale. Este important sa isi reamineasca faptul ca circumstantele sunt intotdeauna temporare si sub rezerva de a se schimba, iar contributia personala in a schimba ceva va conduce la sentimentul de eliberare.
Uneori este nevoie si de o restructurare cognitiva pentru inlaturarea mecanismului de revenire la mediul ostil sau neprielnic. Aceste femei au deprins un comportament de victima si traiesc sentimentele de umilinta prelungite fara a intreprinde actiuni de separare, deoarece mecanismul gandirii lor este bazat pe expectantele lor asupra consecintelor a ceea ce urmeaza sa se intample si nu pe rezultatele sau faptele deja existente si evidente. In consecinta terapia cognitiva si restructurarea cognitiva subliniaza importanta modificarii gandurilor pentru a schimba comportamentele si sentimentele nesanatoase, cat si inlaturarea gandurilor negative ce conduc evident la descurajare si disperare, iar… si mai grav la deznadejde, lipsa sperantei, caderea in depresie.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala