Sotie: mama – femeie de cariera, rol si statut social
Este din ce in ce mai evident ca societatea actuala impune un volum de munca foarte mare, iar milioane de femei au joburi care implica un program de 8-10 ore sau mai mult, din propria alegere sau din necesitate. Multe femei au un stil de viata agitat, ruland in paralel doua vieti – una acasa si una la locul de munca, dorind sa fie totodata sotii si mame bune, dar si sa fie stimulate intelectual de o cariera provocatoare, sau cel putin de a aduce un al doilea venit pentru a contribui la dezvoltarea gospodariei proprii. Pentru unele persoane ar parea o viata plina si interesanta, insa in realitate este o viata incarcata, in care ai de-a face cu multe si nu ai cum sa nu fii coplesita si sa ai senzatia ca de fapt faci multe, dar ca ai vrea sa faci mai putin si mai bine. Incepand cu anii 1960-1970, femeile au preluat mult din responsabilitatile familiale si au inceput sa patrunda din ce in ce mai curajos pe piata locurilor de munca. Pana atunci, procentul femeilor care munceau in afara gospodariei proprii era destul de mic si era constituit din femei sarace; femeile din clasa de mijloc sau mai inalta a societatii preferau sa stea acasa, sa ingrijeasca de copii sau de gospodarie.
Spre sfarsitul anilor 1980, procentul femeilor angajate a crescut la peste 70%.
Odata ce mamele au inceput sa mearga sa lucreze, viata lor a capatat un alt sens si a suportat mai multe schimbari. Cele mai multe dintre ele au constatat ca, desi au fost in stare sa gaseasca implinire in munca lor, faceau inca treburile casnice si isi ingrijeau copiii odata ce ajungeau acasa seara dupa terminarea programului, chiar daca sotii se simteau obligati sa faca si ei unele treburi casnice. Una dintre statisticile realizate pe cupluri care lucreaza in tarile din Uniunea Europeana arata ca saptamana de lucru medie pentru o femeie angajata cu norma intreaga este de 68 de ore (inclusiv naveta, munca la domiciliu si ingrijirea copilului), iar saptamana de lucru medie pentru un barbat este de 55 ore (inclusiv naveta si munca la domiciliu). Ne punem si noi intrebarea:
Oare femeile lucreaza mai mult decat barbatii? Statisticile cel putin asa arata.
Se stie ca munca unei mame nu se termina niciodata. Pe langa gatit, cusut si alte activitati gospodaresti, grija fata de copii ocupa aproape tot timpul. In ultimul timp, mamele au devenit din ce in ce mai ocupate cu programele incarcate ale copiilor atat scolare cat si extrascolare, ca urmare a temelor la materiile obligatorii, cat si ca urmare a implicarii in activitatile after-school de muzica, sport, dans, comunicare sau dezvoltare personala ale celor mici.
Femeia din ziua de azi care lucreaza vede cariera ca o satisfactie personala. Prin natura ei de mama, femeia isi doreste sa fie in masura sa ajute, sa serveasca pe altii, sa fie productiva, sa invete, sa capete noi competente, sa se dezvolte. In zilele noastre, modalitatile prin care se pot realiza aceste lucruri si considerate oportunitati de crestere si dezvoltare personala pentru femei sunt in afara domiciliului sau caminului, prin implicarea in studii sau joburi solicitante intelectual, multe ajungand sa spuna „munca mea a devenit o parte din cine sunt eu”. Principala provocare a mamelor care lucreaza devine perfectiunea, atat la locul de munca cat si acasa, riscand, dupa cativa ani de activitate intensa si un volum mare de activitati, suprasolicitarea, oboseala fizica si psihica si deseori sindromuri burn-out.
Desigur, salariul suplimentar pentru familie este, de asemenea, un factor de motivare pentru sotiile care aleg sa munceasca, pentru a contribui la plata utilitatilor, a taxelor, a ratelor, cheltuielilor de masina, a produselor alimentare, a cheltuielilor de invatamant etc. Este adevarat ca exista mame cu venituri foarte mici care au nevoie sa lucreze pentru a-si intretine copiii, fara sa poata avea o alegere in acest sens. Insa, daca este posibil, este recomandat ca acestea sa stea acasa cu copiii lor, atat cat sunt bebelusi si prescolari, deoarece copiii mici au nevoie de timp de uniune suplimentar cu mamele lor.
O femeie care este coplesita cu sarcini de serviciu stresante si cu responsabilitati casnice nu are timp pentru prieteni, activitati de petrecere a timpului liber sau chiar de ceva timp linistit pentru a se odihni sau reflecta, ceea ce poate cauza sanatatii fizice si emotionale.
Cercetarile arata ca mamele care lucreaza sunt mai predispuse la boli legate de stres decat mamele care stau acasa.
Asta pentru ca multe mame care lucreaza au tendinta (cum spuneam mai sus) spre perfectiune si tind a face mult in timp scurt, nemaiavand timp de relaxare, sau neglijand relaxarea. Stresul poate slabi sistemul imunitar al unei femei, facand-o mai sensibila la boli.
Intr-o casnicie, este important sa se ia in considerare si perspectiva tatalui/sotului si implicarea acestuia in responsabilitatile casnice. Trebuie cantarit cat si ce e capabil sa isi asume, pentru a armoniza nevoile cu posibilitatile reale de rezolvare, dar si in scopul protejarii sotiei, femeii care a daruit copiii si care se ingrijeste de cresterea lor.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala