Sportul in timpul sarcinii: exercitii fizice recomandate si interzise
In perioada sarcinii efectuarea activitatilor fizice reprezinta pentru gravide o adevarata provocare mai ales in ultimul trimestru al sarcinii, deoarece in aceasta perioada cresterea si dezvoltarea fatului presupune efectuarea unui efort suplimentar efectuat de viitoarea mamica cu fiecare activitate ce o desfasoara.
Sportul in prima parte a sarcinii
In primul trimestru de sarcina, in cazul unei sarcini cu evolutie normala sunt permise orice exercitii fizice cu exceptia exercitilor fizice specifice sporturilor de contact, exercitii ce presupun eventuale traumatisme in zona pelviana-abdominala (karate, judo, box, lupte greco-romane, aruncarea discului etc) . De asemenea nu se recomanda ca gravida sa utilizeze in timpul verii rolele, skateboardul, plimbarile cu ATV-ul sau cu motocicletele, calatoriile cu barcile de viteza intrucat creste rata riscului de pierdere a sarcinii. Tot in timpul verii daca gravida se afla insarcinata in primul trimestru de sarcina aceasta trebuie sa evite sariturile in piscina, plonjatul in apa sau exercitiile fizice la sala de fitness tip kangoo-jumps. In timpul iernii gravida daca se afla in primul trimestru de sarcina si nu numai, trebuie sa evite utilizarea schiurilor, saniei, bobului, patinelor. Trebuie evitate exercitiile fizice ce pot induce socurile termice secundar trecerii bruste de la o temperatura mare la una mica si invers, precum iesitul din camera incalzita in gerul de afara sau intratul de la temperaturi scazute in incaperi cu temperaturi ridicate cum este in cazul utilizarii saunei.
In trimestrul II de sarcina evident ca abordarea exercitilor fizice de catre gravida trebuie facuta cu precautie intrucat pe langa riscul de avort acum se adauga si riscul de aparitie al riscurilor post avort intrucat sarcina la sfarsitul acestui trimestru aproape isi va dubla volumul, de aceea gravidei ii sunt interzise exercitiile fizice ce pot genera traumatisme directe sau indirecte asupra fatului sau asupra zonei pelviene-abdominale. Gravida trebuie sa excluda din lista exercitiilor fizice eventualele sarituri tip body-jumping sau planorism, alpinismul sau orice alt sport ce presupune utilizarea unui ham sau centuri de siguranta. De asemenea sunt interzise exercitiile fizice la calul cu manere, la paralele, la barna (mai ales in cazul gravidelor ce practica sporturi de performanta). Tot in aceasta categorie intra si gravidele ce practica exercitii fizice de tip saritura in lungime la groapa cu nisip, atletismul mai ales cel ce presupune saritul gardurilor. Gravidele ce practica scrima, polo, handbalul sau voleiul li se recomanda sa intrerupa aceste activitati pentru a fi evitate riscurile mai sus mentionate.
Sportul in ultima parte de sarcina
In trimestrul III de sarcina deja nu mai are rost sa mai aducem in discutie daca gravida trebuie sa mai practice vreun sport cu exceptia exercitiilor fizice ce au ca scop cresterea mobilitatii centurii bazinului si cresterea capacitatii respiratorii a gravidei (exercitii respiratorii, masajul zonei pelviene si abdominale sau exercitii de tip Pilates). Aceste exercitii se pot efectua doar la indicatia unui medic si sub stricta supraveghere medicala intrucat daca se face abuz gravida poate declansa nasterea sau poate naste prematur.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie