Starea de stres post-traumatic post-travaliu
Starea de stres care urmeaza travaliului debuteaza de la 24 pana la 48 de ore dupa travaliu. Aceasta ofera un tablou dominat de anxietate printr-o invazie a spectrului gandurilor de imagini terifiante, cosmaruri violente care vor genera la randul lor insomnie, reverii nedorite in timpul carora proaspata mamica poate retrai scena traumatizanta a nasterii asa cum a perceput-o aceasta.
Starea de stres posttraumatic posttravaliu este un sindrom complex, declansat de fapt de un eveniment destabilizator, o experienta a carei natura traumatizanta o depaseste pe aceea intalnita de obicei in viata normala. Acest sindrom poate sa survina, spre exemplu, dupa o catastrofa naturala, un accident de circulatie destul de grav, practic in orice circumstanta in care viata sau integritatea fizica a persoanei au fost puse in pericol, in timp ce ea era incapabila sa intervina.
O nastere lunga si dureroasa, potentiala cauza de stres post-traumatic
O nastere lunga si dureroasa poate sa devina o cauza de stres posttraumatic. Exista adesea un eveniment anormal sau o neglijenta medicala referitoare la plangerile femeii care naste. Nasterea este in aceste cazuri traita de tanara mama ca o tortura, ca o experienta terifianta, ceea ce o va transforma intr-o sursa de anxietate.
In plus, tot ce aminteste de procesul nasterii va deveni pentru femeie sursa unui sentiment acut de mizerie morala si acesta ar putea fi insotit de manifestari fiziologice de la palpitatii, sufocari, crampe abdominale, transpiratie rece si lista poate continua. Toate acestea vor fi acompaniate in cea mai mare parte a timpului de un comportament de evitare, astfel incat tot ceea ce ar putea reaminti traumatismul este respins de femeie. Pot surveni, de asemenea, tulburari de memorie precum si retragere in sine manifestate prin sentimente negative, impresia ca viitorul este ratat si lipsit de interes.
Tratament precoce si energic al stresului post-traumatic post-travaliu
Starea de stres posttraumatic este deja o afectiune care survine mai frecvent la femeie decat la barbat. Aproximativ 1% dintre proaspetele mame sufera de aceasta afectiune. Daca o pacienta este afectata de depresie postpartum, ea este expusa intr-o mai mare masura starii de stres post-traumatic.
Consecintele pe termen scurt si lung nu sunt deloc neglijabile. Astfel ca este necesar un tratament rapid si energic. Ce sa mai spunem despre faptul ca adesea este necesara spitalizarea si medicatia anxiolitica. Nu trebuie sa lipseasca psihoterapia suportiva si alocarea unui timp considerabil de ascultare activa. Simptomele anxietatii mai pot fi ameliorate printr-un program de exercitiu fizic progresiv. Daca ingrijirea este adecvata, prognosticul este in general favorabil.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei