Starile anxioase la femeia gravida
Mai mult de una din zece femei gravide sufera de anxietate. Este rezultatul mai multor studii medicale si acest fapt vine cumva in preintampinarea unor credinte conform carora multe femei ajung sa experimenteze odata cu anxietatea din acea perioada si sentimente de vina. Bunastarea emotionala a femeii si starea de echilibru mentala sunt importante pe timpul sarcinii. Acest lucru il stiu atat medicii cat si femeile in cauza. Chiar daca este stiut faptul ca disconfortul emotional este un factor de risc pentru mama si copil, se neglijeaza acest aspect. Nu intotdeauna mamele declara medicului simptomele emotionale. In timpul celor noua luni, dispozitiile si emotiile femeii pot varia in intensitate dar se constata si o mobilitate mare a acestora. Femeia poate trece destul de usor de la senzatii de bucurie si entuziasm la stari de tristete si melancolie. Isi proiecteaza de asemenea imagini despre un ideal matern, copilul de care va avea grija, il va alapta, purta in brate, legana, plimba prin parc, se va umple cu zambetul lui sau il va mangaia sa nu mai planga, ii va canta sa adoarma si se va bucura de toate poticnirile lui de dezvoltare, dar totodata ingrijorarile, nesiguranta si asteptarile nerealiste pe de alta parte o conduc spre teama si anxietate.
Femeia poate trece destul de usor de la senzatii de bucurie si entuziasm la stari de tristete si melancolie.
Trecerea catre un alt rol – rolul de parinte – poate cauza stres, deoarece tinerele mame incep a constientiza responsabilitatile ce survin acestui rol. Ce inseamna un copil in viata viitoarei mame? Cum ii va afecta relatia? Va avea sprijin din partea partenerului sau din partea membrilor familiei sale odata ce copilul va sosi? Va fi o mama buna si va putea sa faca fata noilor responsabilitati? – sunt ganduri iminente ce se produc odata cu sarcina si uneori lipsa unor raspunsuri clare conduce catre exacerbarea ingrijorarilor.
Insa, in afara acestor proiectii despre ce inseamna a fi mama, s-ar parea ca dereglarile hormonale sunt un factor principal in aceste dezechilibre emotionale la tinerele mame.
Sfaturile medicilor pentru mame includ atat grija pentru componenta fizica cat si pentru componenta emotionala. Ei le sfatuiesc pe femei sa devina constiente de gandurile si sentimentele lor si li se indica suport psihologic atunci cand acestea declara disconfortul emotional.
Stiindu-se faptul ca sarcina este un punct de tranzitie in viata unei femei si ca orice tranzitie implica emotionalitatea, aceste schimbari de dispozitie in timpul sarcinii sunt cumva normale, mai mult decat atat luand in considerare si schimbarile hormonale ce fac femeile sa devina mult mai sensibile decat pana la momentul cand au devenit gravide.
Frica este o emotie predominanta la femeile gravide.
In primul trimestru apare frica de avort spontan, sau frica de complicatii medicale care vor afecta sanatatea copilului, din al doilea trimestru femeia gravida incepe sa se intrebe daca va fi o mama buna si incepe sa aiba ingrijorari cu privire la responsabilitatile de ingrijire a copilului. Spre sfarsitul perioadei de sarcina, femeia ar putea fi speriata de ceea ce inseamna nasterea propriu-zisa, de travaliu sau ca ceva ar putea merge prost in timpul actului de nastere. Fricile acestea sunt normale si sunt intalnite la majoritatea femeilor in acest proces de tranzitie – femeia devenita mama – care doreste sa isi patreze copilul in siguranta si sa fie protejat. Insa fricile si nivelul ridicat de stres conduc catre anxietate, un model de frica mai dificil de controlat, care poate fi un factor de risc pentru sarcina. Anxietatea se poate manifesta prin probleme de concentrare, frecvente atacuri de panica, teama si agitatie persistente, ganduri obsesive si simptome in plan fizic cum ar fi palpitatiile cardiace, tensiune musculara, incapacitate de relaxare etc. Anxietatea pe termen lung poate fi un factor de risc pentru nasterile premature sau pentru dezvoltarea fatului, de aceea se recomanda apelul la medicii specialisti si monitorizarea permanenta pe timpul sarcinii a acestor stari.
Citeste si Stresul din primul trimestru al sarcinii: ce sa faci si ce sa nu faci
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog