Statutul de single, o noua moda?
A fi singur este la moda. Au trecut acele timpuri in care umanitatea considera ca un sot si un copil sunt componente obligatorii ale unei vieti fericite. Daca ne uitam la singuratate dintr-o perspectiva mai ampla, societatea noastra a pus o presiune constanta pe intemeierea unei familii. Daca pana in vremurile noastre stereotipiile societatii creau o stare de anxietate celor singuri, in prezent, din ce in ce mai multe persoane incep sa isi puna intrebarea: „De ce este atat de necesar sa intemeiez o familie? Ca sa fiu in rand cu ceilalti?”. Unii ar putea raspunde: „Nu o sa aiba cine sa-ti dea un pahar cu apa la batranete!”.
Psihologii ne asigura ca existenta unei familii nu garanteaza o ingrijire corespunzatoare la batranete. Cantitatile enorme de energie pe care le cheltuim cu cei apropiati nu ne garanteaza multumirea. Ne jertfim de multe ori tineretea pentru binele familiei, iar sfarsitul vietii il petrecem in reprosuri surde la adresa urmasilor nerecunoscatori.
Celibatarii sunt egoisti?
Sa traiesti pentru tine, sa te dedici activitatilor preferate, sa ai libertate de miscare, sa calatoresti, sa ai un mod de viata liber, sa cunosti lume noua si interesanta, sa frecventezi diverse locuri interesante, sa-ti incerci fortele in diverse domenii atractive sunt activitati dedicate oamenilor singuri. Poate suna egoist pentru multe persoane, dar nu pentru toata lumea. Singuratatea este la moda printre persoanele publice, oamenii de arta, persoanele sigure pe ele si creative. Lor le place sa se afle in permanenta cautare. Sunt deschise in abordarea unor noi relatii, fara a fi grevate de povara vietii de familie. Tot ce e nou ii alimenteaza, ii inspira spre realizari si creatie. Amintiti-va cat de placut poate fi uneori sa ramai singura acasa, sa faci ceea ce iti place, sa asculti muzica preferata la ce volum iti doresti, sa dansezi, sa citesti sau, pur si simplu, sa stai si sa nu faci nimic. Senzatia este comparabila cu o gura din aerul curat si proaspat al libertatii. Este rusinos sa fii tu insuti si sa iti apartii doar tie?
Libertatea iti confera timpul necesar ingrijirii personale: proceduri de infrumusetare, cosmetica, spa, activitati sportive, shopping etc. Astazi, nu mai este nicio rusine sa apari neinsotita la un eveniment social sau petrecere. Poate in asta consta farmecul, sa invarti ruleta sortii cu intrebarea: „Cu cine voi pleca in seara aceasta?”. Singuratatea pentru un individ particular, care nu are legatura cu arta si cu viata publica, poate reprezenta o gura de aer, insa doar pentru o perioada scurta de timp. Apoi apar simptome cum ar fi: depresia, tristetea, lipsa caldurii sufletesti si a comunicarii, lipsa posibilitatii de a te bucura de succese sau de a plange impreuna cu cineva.
Momentele de singuratate sunt necesare si persoanelor casatorite
In goana zilnica dupa surse de supravietuire, educarea copiilor, intretinerea casei si atentia acordata sotului, nu te sfii sa iei din cand in cand cate o pauza. Aceasta ar trebui sa aiba o durata suficienta pentru a ti se face dor de familie, casa si copii si a redobandi capacitatea de a te bucura de prezenta lor. Nu trage toata plapuma grijilor cotidiene asupra ta si acorda timp necesar doar persoanei tale: pentru arta, hobby-uri, prieteni, ingrijire personala. Nu te sfii sa fii din cand in cand singura.
Singuratatea nu este neaparat un tablou de culori reci. Ea poate insemna si libertatea necesara recapatarii armoniei cu tine insati si reimprospatarea bucuriei de a trai in sanul familiei.
Singuratatea este doar o moda de moment, iar moda este atat de schimbatoare…
Text: Psiholog Dana Comanescu