Stereotipuri despre casatorie
Exista atat de multe stereotipuri legate de casatoria legala, ca multe persoane au inceput sa se sperie doar la auzul cuvintelor „stare civila” . Sotia in bucatarie si barbatul cu berea in mana sunt primele imagini care ne vin in minte, dar care nu reflecta in mod real viata unui cuplu.
Prejudecati despre casatorie care ar trebui demontate:
- Barbatul casatorit isi pierde libertatea.
Se considera ca dupa casatorie femeia incepe sa se neglijeze si sa nu mai aiba grija de propria persoana, dedicandu-se in totalitate sotului. Burlacii convinsi sunt siguri ca femeia, dupa ce isi dezbraca rochia de mireasa, isi aduna toate fortele pentru protejarea celui mai important trofeu, sotul. Iata ca el nu mai are voie sa mearga la fotbal, la pescuit, la o bere cu prietenii si, in general, sa piarda timpul pentru activitati inutile si lipsite de sens. Adevarul este ca nu poti obliga un barbat matur sa faca anumite lucruri si sa-i interzici sa faca altele. Acest lucru nu sta in puterea oricarei femei si nu orice barbat poate fi dresat. Multe femei isi aleg in mod constient barbatul pe care il respecta si il accepta asa acum este si nu cauta sa-l reeduce.
- Casnicia pentru femei inseamna doar copii si gospodarie.
S-a creat acest stereotip ca femeia, odata casatorita, cade obligatoriu in sclavia maternitatii, a gospodariei si a grijilor zilnice. Aceasta este, din pacate, imaginea rolului femeii in familie. Halatele ponosite nu se dau odata cu certificatul de casatorie de catre ofiterul starii civile, iar ciorba, daca se doreste, poate fi lasata in grija unei oale sub presiune de ultima generatie. Chiar daca in varianta clasica a relatiei de familie, implicarea in amenajarea si mentinerea caminului cad pe umerii plapinzi, dar puternici ai femeii, in ziua de azi exista o multitudine de optiuni din care poti alege pe cea pe care o consideri mai potrivita. Conform cercetarilor psihologilor, sotiile casatorite cu acte dau dovada de o satisfactie mai mare cu viata lor decat cele care traiesc in concubinaj.
- Sexul este cu programare stricta.
Se pare ca nu este un mit, ci un adevar de necontestat. Da, cu programare, in mod legal! Si in mod regulat. Poate cuvantul programare suna plictisitor, speriindu-i pe amatorii de aventuri sexuale extreme, insa, pe de alta parte, nu oricui ii place sa-si piarda timp si nervi in cautarea unui nou partener sexual. Calitatea sexului nu depinde de prezenta certificatului de casatorie, ci de existenta acelei chimii hormonale, a increderii reciproce si a surprizelor placute facute unul altuia. Schimbarea frecventa a partenerilor sexuali pe parcursul a zeci de ani este de fapt tot un fel de monotonie, care poate deveni la fel de plictisitoare.
- Rutina zilnica omoara dragostea.
Problemele zilnice gospodaresti apar atunci cand unuia ii place sa lase ceasca de cafea acolo unde se imbraca, iar celalalt alearga dupa el prin toata casa cu servetelul pentru a nu lasa urme de cafea pe mobila. Aceste cupluri va vor povesti despre acea rutina ucigatoare care poate ineca barca fragila a iubirii. Potrivirea preferintelor gospodaresti ale celor doi parteneri este la fel de importanta ca potrivirea sexuala. Pana la atingerea unui numitor comun in activitatile gospodaresti, un cuplu are de parcurs distanta lunga si vor fi necesare cateva compromisuri pentru o confirmare a acestui stereotip referitor la casnicie si dragoste.
- Pierzi prietenii din copilarie.
Asa cum amicii din gradinita dispar din campul vizual in perioada in care ajungem elevi de liceu, la fel si o gasca prietenoasa se inlocuieste cu alta la diferite locuri de munca sau in diferite etape a le vietii. Relatiile prietenesti nu se schimba pntru ca cineva a fost condus la altar in rochie de mireasa, ci datorita modificarii prioritatilor de viata, mai ales dupa aparitia unui copil. In general, cercul de cunostinte se poate restrange sau se poate largi, in functie de nevoile de socializare ale cuplului.
Citeste si Femeia, inainte si dupa casatorie
Text: Dana Comanescu, psiholog