Stereotipuri sociale în secolul XXI
Secolul XXI a venit cu promisiunea unor modernizări semnificative din punct de vedere al percepției sociale. Totul părea nou, fresh, futuristic, cu toate astea, anii au trecut și se pare că încă ne luptăm cu unele stereotipii sociale.
Ce este un stereotip social?
Un stereotip social se referă la câteva aspecte pe care doar anumite categorii de oameni le pot face (nu pentru că ceilalți nu ar putea, ci pentru că doar ceilalți trebuie). De exemplu, se considera că doar bărbatul poate conduce o mașină, iar acum sunt femei intructor și chiar pilot de curse.
Un stereotip social dictează ce este sau ce nu este realizabil de o anumită categorie nu în funcție de abilitățile individuale, ci în funcție de ce dictează experiențele anterioare.
Care sunt cele mai comune stereotipii în România?
România este o țară care renunță cu greu la unele stereotipuri pentru că în România se confundă tradiția cu stereotipul. Iată cele mai comune stereotipuri românești:
- E treaba femeii să gătească. După anii întregi în care femeia a fost casnică, iar bărbatul singurul producător de venit, se pare că tot de la femeie se asteaptă să gătească deși statutul de casnică nu mai este de actualitate pentru multe doamne. Este greu de înțeles de ce bărbații fug de această responabilitate pentru că unii dintre cei mai apreciați bucătari sunt bărbați…
- Femeia se ocupă de creșterea copilului. Tot o reminescență a faptului că femeia era casnică e și faptul că bărbații parcă fug de responsabilitatea îngrijirii propriului copil. Orice bărbat este la fel de capabil ca o mamă să îngrijească un copilaș. Puțin curaj și încurajare din partea doamnelor, iar relația tată-copil poate să înflorească.
- Căsnicia aduce fericirea. Câți dintre noi nu am fost supuși interogatoriului de către familie pentru că nu dadeam semne de căsătorie? Sunt numeroase studii care arată că certificatul de căsătorie pune mai multă presiune pe relație decât dacă partenerii aleg să trăiască în concubinaj. Dacă doi oameni se iubesc și sunt fericiți impreună, nu este necesar niciun certificat de căsătorie.
- Unele meserii sunt doar pentru bărbați. Deși femeile demonstrează repetat că sunt experte la multi tasking, se pare că încă se consideră că barbații sunt ideali în funcții de conducere, în meserii tehnice, chiar și în educație. Adevărul e că datorită unor doamne curajoase, încet, încet, astfel de stereotipuri dispar.
- Orice cuplu trebuie să aibă copil. Se presupune că fără un copil, un cuplu este incomplet, fără valoare. Adevărul trist e că mulți copii au fost făcuți de gura lumii și au fost crescuți fără iubire.
- Bărbații nu plâng. Se așteaptă de la bărbați să fie puternici, masculini, să nu arate emoție și li se spune încă de mici că băiețeii nu plâng.
- Femeile sunt vulnerabile. Se consideră femeile a fi făpturi fragile, incapabile, care necesită ghidaj și protecție permanente. Adevărul e că majoritatea doamnelor își poartă cu brio de grijă, fac și muncă grea fără să se plângă.
- Copiii trebuie să fie obedienți. Copilașului mic i se spune de mic să asculte cu sfințenie, să nu iasă din cuvântul părintelui, să nu aibă inițiativă. Nu e de mirare că suntem înconjurați de adulți resemnați, lipsiți de curaj și deprimați.
- Bani mulți înseamnă fericire. Cumva cifrele din cont aduc fericirea, garantat. Mulți ajung să calce pe principii, pe omenie, în disperarea lor de a avea bani. Și niciodată nu au destul.
- Doar unele meserii merită respect. Doctorii, inginerii, profesorii sunt oameni care merită respectul absolut… restul nu prea. Indiferent de ce meserie practici, dacă îți aduce fericire, e mai mult decât suficient.
Cum luptăm cu stereotipurile sociale?
Din păcate, cu greu o să scăpăm de astfel de gândire până când nu hotărâm cu toții că e timpul să facem o schimbare. Gata cu glumele misogine, gata cu lipsa de implicare, gata cu indiferența. E timpul să învățăm să ne iubim așa cum suntem și să ne vedem de treaba noastră, sa ajutăm unde putem, fără să judecăm.