Steriletul − inainte sau dupa sarcina?
Steriletul reprezinta un dispozitiv intrauterin (DIU) in forma de T, care este inserat in uter cu scopul de a preveni aparitia sarcinilor nedorite.
Exista mai multe tipuri de sterilet, insa cel mai frecvent folosite sunt steriletul cu fir de cupru, fir de aur sau fir de argint si steriletul cu eliberare lenta de hormoni (pe 3 sau 5 ani, in functie de firma producatoare).
Mecanismul de actiune al steriletului
Mecanismul de actiune al steriletului consta in impiedicarea fertilizarii ovocitului. Schimbarile ce au loc la nivelul microclimatului intrauterin si al mucusului cervical determina imobilizarea spermatozoizilor si previn migrarea lor la nivelul trompelor uterine. Studiile recente demonstreaza ca dispozitivele intrauterine ce contin cupru afecteaza si capacitatea ovocitelor de a fi fecundate, ceea ce ar demonstra un efect protectiv vizavi de sarcinile extrauterine. Pe de alta parte, dispozitivele intrauterine ce contin progesteron produc decidualizarea endometrului cu atrofierea glandelor endometriale, precum si cresterea consistentei mucusului cervical. Se creeaza astfel un mediu ostil pentru migrarea spermatozoizilor si implantarea ovocitului.
Contraindicatiile montarii unui dispozitiv intrauterin
Contraindicatiile montarii unui dispozitiv intrauterin constau in existenta unei boli inflamatorii pelvine sau leziuni de col uterin diagnosticate. Inainte de montarea steriletului, medicul ginecolog va solicita efectuarea analizelor ginecologice infectioase si citologie Babes-Papanicolau. Folosirea unui dispozitiv intrauterin reprezinta o modalitate fiabila de contraceptie pentru pacientele cu partener stabil care sunt la risc scazut pentru boli cu transmitere sexuala. De asemenea, este o metoda potrivita pentru pacientele care nu doresc sa utilizeze contraceptie orala sau alte metode contraceptive hormonale sau care alapteaza.
Cand este recomandat dispozitivul intrauterin sau steriletul?
De asemenea, dispozitivul intrauterin poate fi recomandat si in scopul contraceptiei de urgenta in cazul pacientelor ce au avut contact sexual neprotejat, desi este o metoda folosita in cazul in care se doreste apoi pastrarea dispozitivului pe termen lung ca metoda contraceptiva. Uzual, pentru contraceptia de urgenta se recomanda produsele orale hormonale.
Dispozitivele intrauterine au o eficacitate crescuta, rata de sarcini obtinute in prezenta DIU fiind sub 1%.
Majoritatea cazurilor in care apare o sarcina sub DIU sunt datorate deplasarii sau expulziei steriletului din cavitatea uterina, lucru care poate aparea in special daca montarea steriletului are loc rapid dupa nastere sau in cazul pacientelor la care se monteaza steriletul, desi nu au nascut niciodata.
Dispozitivele intrauterine ce elibereaza hormoni au o serie de avantaje datorita faptului ca reduc considerabil fluxul menstrual, in unele cazuri determinand absenta completa a menstrei lunare, pot reduce crampele ce insotesc menstruatiile si pot fi utilizate in tratamentul hiperplaziei endometriale.
Dezavantajele dispozitivelor intrauterine
Dispozitivele intrauterine ce contin cupru pot determina cresterea fluxului menstrual, dureri pelvine si sangerari intermenstruale. De asemenea, in proportie de 2-10%, dispozitivele sunt expulzate in primul an de la insertie. Acest lucru este mai probabil la pacientele care nu au nasteri in antecedente. De asemenea, exista un risc de cca. 1‰ de perforatie uterina in momentul montarii steriletului. Acest risc este crescut la pacientele care nu au nascut sau daca montarea se face imediat dupa nastere.
Totodata, dispozitivele intrauterine cu eliberare lenta de hormoni pot induce reactii adverse similare celor generate de contraceptia orala, insa cazurile sunt rare si de obicei simptomele dispar in cateva luni. In cazul aparitiei unei sarcini, dispozitivul intrauterin trebuie indepartat imediat. Un alt dezavantaj al dispozitivelor intrauterine este faptul ca pot favoriza si pot intretine eventualele infectii vaginale si bolile inflamatorii pelvine. Este falsa insa conceptia ca steriletul provoaca aceste patologii. De aceea nu este o metoda de contraceptiva recomandata pacientelor cu comportament la risc, cu parteneri multipli si contacte sexuale neprotejate, riscul de ascensionare a infectiilor la nivelul uterului si a trompelor fiind crescut.
Dispozitivele intrauterine sunt mai usor de tolerat la pacientele care au nasteri in antecedente
Pacientele care nu au fost niciodata insarcinate sau cele care au ramas insarcinate, dar nu au nascut (nu au avut o sarcina dusa la termen) sunt mai susceptibile de a dezvolta sindrom algic pelvin sever post-insertie si au un risc crescut de a expulza dispozitivul. Cu toate acestea, dispozitivele intrauterine reprezinta o metoda de contraceptiva ce poate fi incercata si pe acest segment de paciente.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie