Știai că depresia poate să accentueze simptomele persoanelor care au boala arterială periferică?
Pacienții diagnosticați cu boala arterială periferică și care suferă din cauza depresiei simt o durere mai mare, întâmpină dificultăți la mers și au limitări fizice și sociale care pot duce la o calitate foarte scăzută a vieții. Sunt concluziile unui studiu recent apărut, și se pare că sunt valabile în special în cazul femeilor.
Una din cinci femei care au boala arterială periferică și care se prezintă la medic din cauza agravării simptomelor este afectată și de depresie în timpul primului an după stabilirea diagnosticului. Este un procent de două ori mai mare decât în situația bărbaților care suferă din cauza acestei boli.
Boala arterială periferică afectează în special fumătorii, persoanele care au diabet zaharat, tensiune arterială sau hipercolesterolemie
Studiul a avut în vedere 1243 de pacienți care au necesitat tratament pentru apariția unor simptome noi sau pentru agravarea celor deja prezente, fiind efectuat în decursul unui an la o singură clinică. Un aspect care nu este clarificat de cercetători este acela dacă subiecții chestionați au început să fie afectați de depresie înainte de diagnosticarea cu boala arterială periferică sau dacă depresia s-a instalat după aflarea diagnosticului.
Boala arterială periferică afectează în special fumătorii, persoanele care au diabet zaharat, tensiune arterială sau hipercolesterolemie. Pacienții care suferă din cauza BAP pot avea un blocaj de arteră carotidă sau al unei artere aflate în zona inimii, ceea ce poate favoriza apariția accidentului vascular cerebral să a unui infarct miocardic.