Stilul de viata, factor cheie in cresterea fertilitatii feminine
Stilul de viata poate sa aiba efecte pozitive sau negative asupra fertilitatii feminine, in functie de alegerile fiecarei femei. Acelora care isi doresc sa devina mame, specialistii le recomanda sa tina cont de anumiti factori care favorizeaza aparitia unei sarcini.
Desigur, exista si factori care nu pot fi controlati, ca de exemplu problemele de natura medicala, insa un stil de viata echilibrat poate sa imbunatateasca sansele ca femeile sa poata ramana insarcinate. Ideal ar fi sa aiba grija sa isi mentina o greutate corporala normala, sa previna aparitia bolilor si a infectiilor cu transmitere sexuala si sa mearga regulat la medicul ginecolog pentru consultul de specialitate.
Ce este important sa stii despre fertilitate?
Fertilitatea feminina se refera la capacitatea femeii de a concepe in mod biologic un copil. Infertilitatea poate fi luata in calcul in situatia in care femeia nu ramane insarcinata dupa aproximativ un an de sex frecvent si neprotejat. In cazul femeilor care au depasit varsta de 35 de ani, perioada de timp este de cel putin jumatate de an.
Cauzele problemelor de fertilitate la femei
Se poate ca infertilitatea la femei sa fie congenitala, dar poate si sa apara pe parcursul vietii din cauza mai multor afectiuni. Sansele de a ramane insarcinata pot fi imbunatatite simtitor insa, datorita mai multor terapii eficiente si sigure.
Afectiunile tiroidei
Functionarea sub valori normale a glandei tiroide poate sa aiba un efect negativ asupra fertilitatii la femei, in special in situatia in care mai sunt cazuri de afectiuni tiroidiene in istoricul familial. Odata tratata afectiunea tiroidiana, problemele de fertilitate ar trebui sa dispara. Desigur, daca nu exista si alte cauze ale infertilitatii.
Endometrioza
Endometrioza apare in special la femei tinere, fiind una dintre principalele cauze ale infertilitatii. Este o afectiune care provoaca dureri, in special la menstruatie, pentru ca presupune cresterea endometrului in afara uterului. In cele mai multe dintre situatii, endometrioza afecteaza negativ trompele uterine, ovarele, vaginul, cat si membrana ce acopera pelvisul. Statisticile spun ca aproximativ una din patru femei cu endometrioza au probleme de fertililate.
Fibroamele si polipii
Aceste formatiuni benigne apar in uter si pot sa provoace probleme de fertilitate, precum si avort spontan recurent. Fibromul uterin reprezinta acea masa de tesut care incepe de la muschiul uterin si care creste itre peretii uterului, in cavitatea uterina. Aproximativ una din cinci femei are fibroame uterine atunci cand este la varsta reproductiva.
Polipii cervicali seamana cu negii de pe mainei, doar ca apar ca niste excrescente mici pe colul uterin.Nu sunt cancerosi, dar este bine sa fie evaluati si eliminati de catre un medic. Atunci cand sunt mari sau multi, acesti polipi au efect negativ asupra fertilitatii la femei.
Trompele uterine infundate
Atunci cand una dintre trompele uterine este infundata, spermatozoidul este blocat in drumul sau catre ovocit. Din acelasi motiv este blocat si embrionul in drum catre uter, situatie in care apare infertilitatea.
Menopauza timpurie
In situatia diagnosticului de menopauza precoce, femeile trebuie sa stie ca functiile ovariene sunt oprite definitiv. Cu alte cuvinte, ovarele nu mai pot elibera ovule mature, care sa fie gatade fecundare, ceea ce inseamna infertilitate. Odata cu instalarea menopauzei timpurii, femeile nu mai pot ramane insarcinate.
Diabetul
Fertilitatea la femei, dar si la barbati, poate fi afectata serios de diabet. Aceasta boala cronica poate sa provoace dereglari hormonale grave in cazul femeilor, crescand semnificativ riscul de infertilitate. Avand in vedere legatura dintre diabet si obezitate, adoptarea unui stil de viata sanatos vine in ajutorul feritilitatii.
Boala celiaca
La fel ca si diabetul, boala celiaca poate duce la infertilitate atat in cazul femeilor cat si al barbatilor. Este o boala a carei aparitie este determinata de mostenirea genetica, insa poate fi influentata si de consumul de alimente care contin gluten. Femeile afectate pot ajunge mai repede la menopauza iar fertilitatea este afectata de functionarea deficitara a sistemului imunitar si de absorbtia slaba de nutrienti.
Bolile autoimune (lupus)
Artrita, tiroidita Hashimoto, lupusul, boala Crohn sau psoriazisul se numara printre bolile autoimune cel mai des intalnite la femei. Chiar daca nu afecteaza direct sistemul reproducator, acestea induc tulburari metabolice care influenteaza negativ feritilitatea.
Varsta
Fertilitatea la femei intra in declin treptat, incepand sa apara dupa aproximativ 30 de ani de viata si devenind din ce in ce mai evidenta in jurul varstei de 35 – 40 de ani. Dupa 45 de ani, fertilitatea se apropie de zero. In societatea moderna apar din ce in ce mai des sarcini la femei care au o varsta destul de inaintata. Este un fenomen care are loc pentru ca din ce in ce mai multe cupluri aleg sa devina parinti abia dupa ce relatia este stabila si dupa ce siguranta financiara este asigurata.
Pe de alta parte, din ce in ce mai multi oameni prefera sa se casatoreasca mai tarziu in viata, sau sa isi refaca mariajul. Odata cu inaintarea in varsta creste si riscul de avort spontan. In jurul varstei de 25 – 30 de ani, posibilitatea ca un avort spontan sa aiba loc este de aproximativ 10 %. Procentul creste pana la aproximativ 34 % in situatia femeilor care au varsta de 40 – 45 de ani. De asemenea, atunci cand femeia are o varsta inaintata, creste si riscul de nastere a unui copil cu anomalii cromozomiale.
Un stil de viata sanatos pentru o fertilitate feminina buna
Chiar si anumite mici schimbari pe care le aduceti in viata de zi cu zi pot face diferenta atunci cand este in discutie ideea de fertilitate. Asa cum am mentionat anterior, pentru a creste sansele de concepere este important sa alegeti o dieta sanatoasa si sa mentineti greutatea corporala in limite normale. Adoptati un regim cu mai multe fructe si legume, nuci, peste sau alte alimente necesare organismului, bogate in substante nutritive.
Fertilitatea la femei poate fi crescuta datorita exercitiilor fizice regulate, insa este vorba despre antrenamente sau plimbarui usoare, nu despre activitati fizice care presupun efort sustinut. De asemenea, este important sa nu va expuneti la substante chimice nocive si nici la raze ultraviolete.