Stilul vestimentar si personalitatea
Dincolo de evidenta cu care remarcam tinuta vestimentara a persoanelor din jur, exista o simbolistica aparte a tinutei, a culorilor si a materialelor folosite pentru confectionarea hainelor. Toate aceste elemente sunt suficiente pentru a-ti face o idee despre personalitatea celor care imbraca diverse tipologii si combinatii de haine.
Exprimarea nonverbala a stilului vestimentar
Inainte de a comunica verbal cu cineva, are loc un “dialog” nonverbal, vazul fiind principalul simt in acest schimb de informatii. Astfel ca vestimentatia ajunge sa fie comunicata la nivel nonverbal prin intermediul vazului. Cel mai adesea, deprindem informatii despre pozitia sociala si ocupatia persoanei sau persoanelor in cauza. In acest sens, exista anumite tipare sociale care trebuie respectate, inclusiv in vestimentatie. Aceasta va “spune” foarte multe, de asemenea, despre felul celuilalt de a fi, despre personalitatea sa.
Moda este unul dintre criteriile dupa care se pot face clasificari ale personalitatii. Insa, aceasta relatie nu este unidirectionala, ci reciproca. In acest sens, o stare de spirit negativa poate atenua tendintele extravagante ale unei personalitati „mereu tinere” de exemplu, sau poate influenta tonurile de culoare alese in mod obisnuit. Cu alte cuvinte, intr-o zi in care nu ne simtim in apele noastre, putem sa ne imbracam mai conservator si inchis, in ciuda faptului ca suntem persoane vesele si colorate din fire.
Stilul vestimentar tradeaza personalitatea conservatoare
Persoanele in cauza nu se imbraca dupa tendintele in moda, deoarece considera ca nu este absolut necesar. Aceste persoane prefera culorile in tonuri inchise, indiferent daca sunt sau nu la moda, caracterizandu-le stilul clasic si cat mai comod in vestimentatie. In general, nu poarta decat bijuterii veritabile, dar numai cat se poate de discrete. Personalitatile conservatoare sunt cele care valorizeaza stabilitatea si statornicia. Aceste persoane au foarte mare grija de imaginea lor in fata celorlalti, putand fi caracterizate ca perfectioniste prin definitie.
Stilul vestimentar oscilant tradeaza personalitatea contradictorie
Vorbim despre genul de persoana care uneori se imbraca la moda, respectand tendintele in materie, iar alteori se imbraca la voia intamplarii fara sa-i pese de imaginea sa. Acest lucru ne indica o personalitate contradictorie, uneori optimista, alteori pesimista. Acest tip de persoana trece cu foarte mare usurinta de la bucurie la tristete fara sa aiba un motiv anume. Opiniile sale nu pot fi luate in serios, deoarece si acestea se schimba cu usurinta, ceea ce poate starni supararea persoanelor care o inconjoara.
Stilul vestimentar mereu in tendinte tradeaza personalitatea „always young”
In orice circumstante, aceasta persoana se imbraca mereu la moda, chiar si in pofida varstei sale. Este foarte deschisa la schimbarile in tendinte si se adapteaza cu usurinta. Acest lucru o face sa fie in centrul atentiei, mai ales datorita stilului adoptat, uneori foarte extravagant.
Iata ca vorbim despre un spirit tanar in ciuda varstei cronologice. Acest gen de persoana este joviala, vesela, colorata atat in exprimarea emotionala, cat si in stilul vestimentar creat.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei