Stima de sine scazuta afecteaza viata amoroasa? Aflati raspunsul
Nimic nu interfereaza mai puternic cu posibilitatea de a avea o relatie autentica si fericita ca stima de sine scazuta. Daca tu nu esti primul tau admirator si nu te iubesti suficient pe tine insati, cum crezi ca o poate face partenerul de cuplu? Stima de sine scazuta, fie iti va sabota relatiile care au potential de inflorire, fie te va arunca in relatii in care vei fi tratata in acord cu convingerile tale. Chiar daca simti adierea iubirii, conflictele tale interioare vor fi proiectate pe cel de langa tine, iar neincrederea ta va umbri fericirea ce se arata.
Stima de sine scazuta are manifestari diferite intr-o relatie de amor:
1.Fantezia cavalerului pe un cal alb
Atunci cand nu ai o imagine pozitiva despre tine insati, visezi la printul preafericit care sa te salveze de frici, sa iti aline suferintele si sa te asigure ca totul va fi bine. Uneori, astepti o viata intreaga o iubire idealizata care sa iti rezolve toate problemele. Iar cand gasesti un partener potrivit pentru rolul de salvator, nu renunti sub nicio forma la fantezia perfectiunii. Bineinteles ca nu poate fi mereu la inaltimea asteptarilor tale. Chiar daca acesta se dovedeste a fi iubitor, suportiv si echilibrat, vei gasi modalitati de a ii infrana eforturile si de a sabota relatia. Procedeul ar trebui sa fie de fapt invers. Mai intai te ocupi de tine si apoi te poti bucura de o iubire sincera si realista. Impaca-te cu trecutul, cu alegerile tale si iarta-te pentru tot ce nu ai putut sa faci mai bine.
2.Testarea sentimentelor partenerului
Chiar ma iubeste cu adevarat? Toate nesigurantele iti ghideaza emotiile si actiunile. Nu crezi ca poti fi iubita cu adevarat si testezi sentimentele partenerului ori de cate ori ai ocazia. Un om care este foarte critic cu el insusi va fi foarte vigilent si cu manifestarile de iubire ale partenerului. Inconstientul tau te avertizeaza de fiecare data ca nu poti avea incredere in aprecierea cuiva, pentru ca tu insati respingi parti din tine. Conform profetiei autoimplinite, partenerul la un moment dat te va parasi, moment in care parerile eronate despre tine vor fi din nou confirmate. Cel mai adesea, despartirile de acest gen lasa in urma regrete puternice.
3.Precautia ca urmare a esecurilor celor dragi
Daca parintii tau au experimentat experienta dureroasa a divortului, resimti si tu imposibilitatea de a avea incredere intr-un partener. Ezitarea si teama de a iti permite sa iubesti nu iti permite sa te implici pe deplin intr-o relatie, pentru a te asigura ca nu vei fi parasita. Frica de a te expune la posibilitatea de a fi ranita te tine departe de angajamente serioase si poate de o frumoasa poveste de dragoste. Acelasi lucru se intampla cand ai trecut chiar tu printr-un divort traumatizant.
Stima de sine si iubirea de sine se construiesc prin actiune. Sunt utile si cuvintele de lauda ale celorlalti, dar valoarea ti-o descoperi singura, asumandu-ti riscuri. Incearca sa te construiesti asa cum ti-ai dori sa fii si sa te accepti asa cum esti, cu lumina si intunericul din tine, fiindu-ti cel mai bun prieten. Cand tu vei fi in armonie cu tine insati, si relatiile de iubire vor inflori.
Citeste si Cum ne influenteaza stima de sine relatiile
Text: Dana Comanescu, psiholog