Stresul din primul trimestru al sarcinii: ce sa faci si ce sa nu faci
Vestea unei sarcini poate fi de multe ori derutanta, mai ales pentru pacientele care trec pentru prima data prin asa ceva, cele mai multe dintre ele nestiind ce ar trebui sa faca. Odata ce testul de sarcina devine pozitiv, primul lucru de facut este programarea la medicul ginecolog.
Confirmarea ecografica a sarcinii
Confirmarea ecografica a sarcinii este extrem de importanta pentru a putea exclude posibile complicatii − sarcina extrauterina sau sarcina oprita din evolutie − si pentru a putea confirma viabilitatea sarcinii. De acum incolo, vizitele la medicul ginecolog vor fi mai dese (lunare pentru inceput), acesta ghidand si monitorizand parcursul sarcinii pentru a asigura ducerea la termen a fatului. Acesta va va recomanda o serie de analize de prim trimestru ce trebuie efectuate pentru a evalua starea de sanatate a organismului.
Recomandari pentru viitoarea mama
Chiar daca starea de sanatate a fost buna pana in momentul sarcinii, schimbarile majore prin care trece organismul pe parcursul celor 9 luni de sarcina pot crea anumite dezechilibre metabolice ce vor trebui monitorizate. De asemenea, se va face programarea pentru ecografia de trimestrul I si bitest, investigatii importante in evaluarea riscului de sindroame genetice. De asemenea, pacientele vor trebui sa ia acid folic zilnic. Acesta este esential in prevenirea defectelor de tub neural, asigurand o buna dezvoltare a sistemului nervos embrionar. Se pot administra, de asemenea, multivitamine speciale pentru sarcina, insa acestea nu vor deveni un substitut al unei alimentatii sanatoase. De acum incolo, trebuie avuta mare grija la medicamentele administrate. Nu toate sunt permise in sarcina. Inainte de administrarea unui medicament, trebuie consultat medicul curant.
Pentru pacientele care fumeaza, este potrivit sa se lase de fumat sau macar sa reduca considerabil numarul zilnic de tigari. Studiile arata ca si bebelusii proveniti din mame fumatoare, care au renuntat la fumat inainte de obtinerea sarcinii, sunt predispusi la o serie de complicatii, printre care greutate mica la nastere si probleme respiratorii pe parcursul copilariei − in speta, risc crescut de astm.
Consumatoarele cronice de alcool si droguri trebuie sa renunte complet la aceste obiceiuri. Studiile recente par sa ridice un semn de intrebare si vizavi de consumul ocazional de alcool.
Adoptarea unei alimentatii sanatoase si echilibrate este esentiala in sarcina. Trebuie evitate alimentele superprocesate, alimentele tip junk-food sau care pot contine diverse toxine, bacterii si paraziti nocivi pentru organism. Aici pot fi incluse diferite tipuri de branzeturi, carnea preparata insuficient termic sau cruda, fructele de mare etc.
Anumite simptome sunt normale in primul trimestru: greata, disconfortul abdominal sau disconfortul la urinare. Medicul curant va recomanda o serie de analize specifice primului trimestru pentru a exclude anumite probleme de sanatate. Totusi, daca apar simptome atipice – sangerare, durere pelvina persistenta de intensitate crescuta, greata si varsaturi persistente, trebuie anuntat cat mai repede medicul care urmareste sarcina.
De asemenea, multe dintre proaspetele gravide vor resimti o senzatie de epuizare marcata. Acest lucru este normal si face parte din procesul de adaptare al organismului. Incercati sa profitati de cat mai multe ore de odihna si somn.
Este indicat sa nu se renunte la exercitiile fizice usoare si adaptate la posibilitatile organismului. Acestea vor ajuta organismul sa faca mai usor fata schimbarilor prin care trece, vor impiedica luarea in greutate in exces si vor ajuta si in momentul nasterii, pacientele active avand, de obicei, un travaliu mai usor si mai echilibrat. Multe dintre paciente doresc sa documenteze etapele prin care trec in timpul sarcinii. Viitoarele mamici pot tine un jurnal zilnic, pot face poze cu corpul lor aflat in schimbare, bucurandu-se, astfel, ulterior de aceste amintiri pretioase. Este important ca viitoarele mamici sa se bucure de perioada sarcinii si sa faca din aceasta o experienta proprie.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie