Stresul si viata sexuala
Se cunoaste faptul ca stresul poate afecta toate segmentele vietii, atat sanatatea psihica, dar si cea fizica. Insa stresul are un impact negativ si asupra vietii sexuale. Efectele lui asupra vietii sexuale se resimt in diversele disfunctii in raporturile sexuale atat la femei cat si la barbati: lipsa libidoului, disfunctiile erectile, anorgasmia etc.
Pentru a ne da seama cum putem combate stresul, trebuie sa intelegem mai intai cum apare stresul si ce este de fapt. Stresul este un raspuns al organismului la actiunea factorilor exteriori, care are rolul de avertizare asupra a ceea ce ameninta siguranta sau integritatea fiintei noastre. In timpurile noastre, stresul are conotatii mai largi si termenul este folosit deseori cand ne referim la problemele de serviciu sau la conflictele intrafamiliale sau cand consideram supraincarcarea de sarcini si timpul limitat de a le rezolva etc. Fara a avea o supapa de iesire, aceste aspecte sunt resimtite ca tensiuni si au efecte asupra vietii sexuale. Efectele evidentiaza lipsa aprecierii pentru partener sau manifestarea oboselii, a anxietatii, a unei atitudini posomorate sau chiar refugiul in alimentatie abundenta sau consum de alcool, activitati izolate casnice, sedentarism etc, care influenteaza in mod negativ stima de sine, cat si dorinta sexuala.
Care sunt efectele stresului asupra vietii sexuale?
- stresul contribuie la o imagine negativa asupra propriului nostru corp; daca nu ne place corpul nostru, este destul de dificil sa gasim dorinta de a da jos hainele si a sari in pat cu partenerul; in general, o imagine de sine scazuta este asociata cu un nivel mai scazut al activitatii sexuale si cu un grad marit de disconfort in legatura cu activitatea sexuala.
- stresul contribuie la scaderea libidoului; cortizolul – hormonul stresului, produs in exces, poate avea efect de suprimare a hormonilor sexuali; o cantitate scazuta de hormoni sexuali determina un libido inferior si acest lucru se asociaza si cu crestere in greutate si energie scazuta.
- stresul poate conduce la consum excesiv de alcool; pentru a scapa de stres, multi oameni recurg la consumul de alcool, apoi devin dependenti de alcool, consumand cu regularitate mai multe pahare pe zi; alcoolul are efect de deshidratare si poate afecta zona vaginului, inclusiv lubrifierea.
- stresul poate conduce la probleme de comunicare si la tensiuni in cuplu; tensiunea in relatie, plictiseala, faptul ca nu il mai gasesti atragator pe partener pot contribui la lipsa excitatiei in timpul partidei de sex si implicit la lipsa placerii.
- stresul poate afecta ciclul menstrual si implicit fertilitatea; stresul are efect negativ asupra glandei pituitare care controleaza glanda tiroida, glandele suprarenale si ovarele; in cazul in care ovarele nu functioneaza corect, perioadele devin neregulate sau ciclul menstrual se opreste (amenoree), obtinerea unei sarcini va deveni destul de dificil de realizat.
De multe ori se intampla sa stim aceste lucruri si sa cunoastem sau sa anticipam efectele negative ale stresului, dar a scapa de ele si a ne canaliza pe actiuni, solutii de a elimina stresul poate sa nu fie chiar atat de simplu.
Cum sa te eliberezi de stres si sa te bucuri de sex cu partenerul tau?
– Deveniti activ. Chiar daca pare dificil ca dupa o zi de munca sa mai petreceti inca 30 de minute in mod activ prin miscare, facand exercitii fizice usoare si placute, prin diverse jocuri sau la sala de sport sau chiar o plimbare in parc, acest lucru te ajuta sa iti incarci bateriile si sa scapi de stresul de peste zi. A mentine activitatea fizica dupa programul in care ai fost angrenat ore in sir ajuta la stimularea adrenalinei si la reducerea efectelor stresului. Pentru cei cu un surplus de energie se recomanda inotul, tenisul, alergatul, insa efecte foarte bune in combaterea stresului are si practicarea tehnicilor Yoga sau Pilates;
– Reganditi programul, schimbati activitatile care va creeaza stres cu altele mai placute pentru a va imbunatati starea de spirit;
– Ganditi pozitiv; lucrati cu mentalul propriu pentru a va forma un mod pozitiv de gandire, o atitudine pozitiva asupra vietii, a stii sa va relaxati, a cunoaste tehnici de relaxare si meditatie care sa va aduca o stare de confort spirituala.
Si nu in ultimul rand, nu trebuie uitat ca stresul este o problema care poate afecta viata sexuala, insa este o problema care poate fi si ameliorata prin sex!
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala