Subiecte de discutat la primul control prenatal
Sarcina reprezintă cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei – această aventură, de regulă, începe cu 2 linuțe roz și se termină cu aproximativ 3000 g de bebeluș în brațe.
Primul control la medicul obstetrician e plin de emoții și adrenalină, așa că nu e greșit dacă iți faci o listă cu întrebări la care dorești răspunsuri.
10 subiecte sau întrebări care se regăsesc frecvent la primul consult prenatal:
- Informaţii despre menstruaţie
Data ultimei menstruații, caracteristicile ciclului menstrual, numărul de nașteri și informații caracteristice acestora, avorturi / sarcini pierdute, chiuretaje, afecțiuni în sarcinile anterioare.
Nu uita să îți descarci una din aplicațiile care te ajută să îți înregistrezi fiecare ciclu menstrual, astfel încât nu mai e nevoie să memorezi data ultimei menstruații și ajută ginecologul să îți evalueze regularitatea ciclului menstrual. Ultima menstruație se referă la prima zi de sângerare considerată prima zi de menstruație.
- Ultimele analize efectuate și dosarul sarcinilor anterioare
Printre analizele obligatorii efectuate în sarcină se regăsesc investigații care pot fi folositoare și la sarcinile următoare – de exemplu grupul de sânge și Rh-ul sau profilul T.O.R.C.H. Nu uita să iei la primul consult prenatal: dosarul sarcinii / sarcinilor anterioare, ultimele analize efectuate, precum și consulturile efectuate la alți medici specialiști, dacă prezinți și alte probleme de sănătate. Ți se va prescrie o serie nouă de analize, însă unele nu trebuie repetate.
- Dacă am rămas gravidă, pot lucra în continuare?
Dacă sarcina ta este fiziologică (adică în parametri normali, fără risc), răspunsul este da. Sarcina este o perioadă normală în viața unei femei – Ești gravidă, nu ești bolnavă. Menținerea ritmului tău de viață, ajută și la menținerea un status psihologic sănătos și, astfel, ești mai puțin predispusă la depresie, atât în sarcină, cât și în perioada de lehuzie. Dacă însă serviciul tău prespune muncă fizică sau un număr crescut de ore, poți solicita angajatorului, schimbarea departamentului și/sau reducerea programului de lucru.
- Gravidă fiind, pot avea contact sexual?
Dacă sarcina ta este fiziologică (adică în parametri normali, fără risc) și medicul obstetrician nu ți-a contraindicat acest lucru, răspunsul este da.
- Pot face sport pe perioada sarcinii?
Dacă sarcina ta este fiziologică (adică în parametri normali, fără risc) și medicul obstetrician nu ți-a contraindicat acest lucru, răspunsul este da. Sportul ajută corpul să se pregătescă pentru travaliu, dezvoltând musculatura abdominală și perineală, importantă în ultima parte a travaliului. De preferat ar fi evitarea folosirii greutăților și efectuării săriturilor și practicarea sporturilor de tipul Pilates, Yoga sau dans.
- Acum că am rămas gravidă, mănânc pentru doi?
Nu! Dacă viitoarea mămică are o dietă echilibrată, compusă din toate categoriile alimentare (proteine, lipide, carbohidrați, minerale etc.), corpul este îndeajuns de deștept să alimenteze fătul cu toți nutrienții de care are nevoie. Creșterea ponderală în cazul unei paciente gravide variază funcție de indicele de masă corporal (IMC) de la prima cântărire, astfel – IMC sub medie, pacienta poate lua în greutate aproximativ 15 kg; IMC optim – până la 12.5 kg; IMC peste medie –maxim 9 kg.
Subliniez importanța menținerii unei greutăți corporale optime, pentru că un număr crescut de kilograme crește riscul apariției complicațiilor în sarcină (ex. hipertensiune arterială, diabet gestațional și complicațiile acestora) și afectare psihologică, de tipul scăderii stimei de sine și depresie.
- Pot zbura cu avionul?
În condiții normale, călătoria cu avionul se poate face fără avizul medicului obstetrician până la 28 de săptămâni, cu majoritatea companiilor aeriene. După această vârstă de gestație, e nevoie de un document scris de la medicul curant, însă le recomand viitoarelor mămici să discute cu medicul obstetrician înainte de a efectua o călătorie cu avionul pentru a primi sfaturi și recomandări în special pe perioada zborului.
- Mă pot epila cu ceară?
Da! Însă să nu fii surprinsă de faptul că durerea va fi mai accentuată pe perioada sarcinii, din cauza impregnării hrmonale. De aceea și la femeia non-gravidă, se recomandă epilarea după menstruație, mai degrabă decât înaintea menstruației.
- Mă pot vopsi?
Până în acest moment nu s-au efectuat studii care să cuantifice cantitatea de vopsea sau componenții acesteia care ar putea traversa scalpul în timpul vopsitului, deci nu se poate da un răspuns clar la această întrebare, însă eu sfătuiesc gravidele să folosească vopsea fără amoniac.
- Imi pot face unghiile cu gel sau ojă semipermanentă?
Până în acest moment nu s-au efectuat studii care să cuantifice cum sau dacă poate afecta sarcina, expunerea limitată la lampa cu ultraviolete sau la produsele folosite în cazul acestor 2 tehnici, deci nu se pot emite recomandări, însă dacă alegi să mergi la salon pentru a beneficia de manichiură / pedichiură cu ojă semi-permanentă sau gel, asigură-te că porți masca ( care în aceasă perioadă este obligatorie oricum!), pentru a nu inhala particulele rezultate în urma procedurii și pentru a evita mirosul puternic emanat de produse.
Aceste recomandări se aplică populației generale – dacă ai nelămuriri legate de sarcina ta sau dacă aceste recomandări sunt potrivite ție, discută cu medicul tău obstetrician, care îți cunoște evoluția sarcinii.
Sunt aici să te ajut, dar lucrăm în echipă!