Subponderalitatea inainte de sarcina
Malnutritia materna este asociata cu o paleta larga de efecte adverse ce pot afecta atat mama, cat si fatul, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Malnutritia include atat cazurile in care exista o alimentatie suboptimala (consumul de nutrienti este mai mic decat necesitatile organismului), ducand la subponderalitate si afectarea starii de sanatate, cat si cazurile in care consumul de alimente poate fi suficient din punct de vedere cantitativ, insa anumiti micronutrienti nu sunt consumati in cantitati satisfacatoare pentru cerintele metabolice (de exemplu, deficitul de calciu – afecteaza dezvoltarea osoasa si dentitia).
Riscurile la care se supune pacienta subponderala la momentul conceptiei
Pacientele subponderale (BMI < 18,5 kg/m2) la momentul conceptiei au sanse mici de a-si imbunatati statusul nutritional in timpul sarcinii, mai ales din cauza faptului ca, in aceasta perioada, necesitatile metabolice cresc exponential. Din aceste considerente, morbiditatea si mortalitatea materna sunt crescute.
De asemenea, deficitele nutritionale materne pot afecta dezvoltarea fetala si pot duce la dezvoltarea de boli cronice in anii copilariei. Deficitele nutritionale specifice (micronutrienti) pot duce si ele la probleme de sanatate. De exemplu, deficitul de fier poate duce la cresterea morbiditatii si mortalitatii materne din cauza pierderilor de sange peripartum, a nasterii premature, putand determina si disfunctii neurologice materne. Totodata, deficitul matern de folati poate duce la tulburari de dezvoltare ale tubului neural fetal, acesta fiind acea structura din care se dezvolta creierul si maduva spinarii fetale.
Pacientele subponderale sunt mai predispuse la a dezvolta infectii si stare letargica.
Ce riscuri prezinta copiii nascuti din mame subponderale?
Copiii nascuti din mame subponderale sunt la risc crescut de a se naste prematur, de a dezvolta restrictii de crestere intrauterine, de a avea o greutate mica la nastere, precum si tulburari neurologice, respiratorii si vasculare.
Pe termen lung, acesti copii pot dezvolta deficite metabolice, cu incidente crescute ale bolilor nutritionale cronice: diabet tip 2, sindroame metabolice, dislipidemii, intoleranta la glucoza si obezitate (ca urmare a faptului ca organismul lor se adapteaza la aportul scazut de nutrienti, incercand sa reduca productia de insulina si glucoza). De asemenea, sunt mai predispusi sa dezvolte boli cardiovasculare cronice: hipertensiune, ateromatoza, boala coronariana si infarct.
Studiile de specialitate au demonstrat o incidenta crescuta a cancerului mamar, sindromul ovarelor polichistice, patologiei pulmonare, insuficientei renale si bolilor psihiatrice la copiii proveniti din mame malnutrite. Totodata, dezvoltarea neuronala pare sa fie influentata de statusul nutritional al mamei.
S-a descoperit ca indivizii proveniti din mame subponderale prezinta rezultate modeste in dezvoltarea psihomotorie si intarzierea achizitiilor caracteristice fiecarei etape de varsta. De asemenea, au rezultate slabe la scoala, capacitate scazuta de concentrare si de invatare.
Dieta echilibrata a gravidei este importanta atat pe perioada sarcinii, cat si in perioada preconceptuala, cu necesitatea suplimentarii micronutrientilor deficitari.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie