Suferi din cauza divorțului? O să fie bine până la urmă.
Divorțul este o problemă foarte delicată și destul de neplăcută pentru cuplurile care ajung în acest stadiu. Și este un fenomen care crește cu fiecare zi, provocând de multe ori suferință inclusiv familiilor și apropiaților. În general, divorțul rămâne ultima soluție atunci când două persoane căsătorite consideră că au deja prea multe motive să nu mai poată fi împreună. Este un proces în urma căruia percepția despre relații și viață în general li se schimbă amândurora. Prioritățile se schimbă, incredrea în propria persoană și în alți oameni începe să scadă.
În situația cuplurilor căsătorite care au și copii, lucrurile sunt și mai încurcate. Fiecare copil poate să reacționeze în felul lui la aflarea veștii sau de-a lungul evenimentelor care însoțesc divorțul părinților. Atunci când copiii americani au fost întrebați în cadrul unui studiu care este cea mai mare frică a lor, cei mai mulți dintre ei au recunoscut că le este teamă de posibilitatea că parintiilor să se despartă. Având în vedere rata din ce în ce mai mare a divorțurilor, aveau dreptate să se teamă. Și este o situație valabilă, din păcate, pe toată planeta.
Asigură-te, înainte de toate, că ai făcut tot ce se putea pentru a nu se ajunge la divorț
Fără îndoială, divorțul îi traumatizeaza pe cei care trebuie să îi facă față. Va fi destul de greu pentru o vreme să poată reveni la o viață normală și să își regăsească echilibrul. Oamenii s-au obișnuit să trăiască în familii și să împartă atât bucuriile cât și amarul, au nevoie de ajutor reciproc și de apropiere sufletească, altfel decât pot obține dintr-o relație de prietenie. Pentru copii este esențial să crească și să se dezvolte într-un mediu plăcut și armonios, au nevoie de exemple pentru a înțelege cum să își controleze emoțiile și în ce fel să perceapă ideea de spiritualitate. La divorț ar trebui să se ajungă doar într-o situație excepțională, în niciun caz în urma unor certuri mărunte și fără importanţă, așa cum se întâmplă extrem de des în ultima vreme.
Sfatul tuturor specialiștilor este să vă asigurați că ați încercat tot ce se putea încerca pentru a rămâne împreună înainte de a trece la etapa divorțului. Este greu pentru orice părinte să crească singur un copil. Desigur, nu imposibil, însă devine mult mai solicitant. Este un sacrificiu destul de mare, însă, evident, există cazuri când poate chiar este mai bine așa pentru toată lumea.
Cum trebuie să te comporți dacă totuși divorțul nu poate fi evitat
Indiferent cât de mult ați încercat – asta dacă ați încercat – nu ați reușit să găsiți o altă cale. Primul lucru de care trebuie să ai grijă este să îți acorzi suficient timp pentru a conștientiza noua situație în care te afli. Trebuie să dai timp rănilor să se închidă, trebuie să îți limpezeșți mintea și să „te pui din nou pe şine” ca să îți poți continua viața. În cazul în care aveți copii, este esențial să petreceți cu ei suficient timp în care să le explicați adevărul, să aveți răbdare să înțeleagă motivele divorțului și ce înseamnă asta pentru ei de aici înainte. Contează foarte mult, pentru că nu trebuie să ajungă să creadă că are vreo vină în toate astea și să știe că este în regulă să simtă lipsa celuilalt părinte. În plus, trebuie să aibă posibilitatea să își vadă și celălalt părinte, măcar din când în când, indiferent de cum te face asta pe ține să te simți. E spre binele copilului, așa că trebuie să treci peste conflictul interior pe care ţi-l generează asta.
Ce este cel mai bine să faci după ce ai divorțat?
Există și situații mai puțin complicate, din fericire. Se poate ca divorțul să fie gestionat în așa manieră de către ambii parteneri încât să nu aibă ulterior nevoie de consilierea unui specialist. De regulă însă, ajutorul de specialitate este binevenit. Trebuie să tragi învățămintele care se impun din ceea ce ți s-a întâmplat, și în niciun caz să nu faci aceeași greșeală din nou. Experienţa poate fi mult mai dureroasă și poate să îți aducă foarte multă tristețe dacă te grăbeșți să te implici imediat într-o nouă relație. Sunt cunoscute suficiente cazuri în care unii oameni s-au căsătorit și au divorțat de mai multe ori în decursul a doar câțiva ani.
Ideal ar fi să îți faci un obicei din a socializa mai degrabă decât din a te izola. Găsește-ți un hobby care să nu te lase să trăiești în trecut, printre tot felul de regrete inutile. Dă-ți seama că ai o șansă pentru a te redefini ca persoană și pentru a-ți trăi viața mai aproape de cum îți dorești. Dacă ai copii, mergi cu ei în excursie. Fă-ți prieteni noi dacă cei vechi sunt mai reci în ultimul timp.