Sugestii pentru mamele care isi cresc singure baietii
In ultimii ani, observam din ce in ce mai multe mame care isi cresc singure copiii, fie ca o consecinta a divortului, fie a decesului partenerului. A fi mama singura, de fata, de baiat, sau de ambii, este o experienta complexa, care le pune pe femei intr-un rol dificil. Daca intr-un alt articol am vazut impactul pe care il are lipsa tatalui din viata tinerelor fete, acum ar fi util sa intelegem care sunt riscurile la care sunt supusi baietii care cresc fara tata. Se pare ca acestia reactioneaza diferit. La fete, consecintele negative pot fi sesizabile mai tarziu, in adolescenta, iar la baieti, imediat cum tatal paraseste casa. Ei pot deveni agitati, neascultatori, tematori si agresivi, putand fi catalogati drept „copii-problema”. Evident, problemele lor comportamentale si masura in care ele apar depind de o serie de factori cum ar fi: varsta, tipul de relatie pe care o au cu mama si cu membrii familiei, situatia materiala si suportul emotional pe care il primesc. Cei mai afectati sunt baietii, care traverseaza aceasta experienta la varste fragede, sub 6 ani. Ei tind sa devina mai dependenti si mai impulsivi decat ceilalti.
Care sunt riscurile la care sunt supusi baietii care cresc fara tata?
- Un risc evident este lipsa modelului masculin. Baiatul se dezvolta si invata de la tata cum sa se comporte ca un barbat. In lipsa unui astfel de model, lui ii va fi greu sa isi formeze o identitate, sa isi integreze trasaturi masculine ca barbatia sau curajul. Mama ar trebui sa incurajeze legatura fiului cu tatal, sa ii scoata in evidenta calitatile, pentru ca acesta sa se dezvolte armonios. Daca acest lucru nu este posibil, o solutie ar fi aducerea in preajma baiatului a unui barbat care sa suplineasca figura tatalui si pe care baiatul sa il preia ca model.
- Baiatul este transformat in „barbatul casei”. Mamele pun presiune pe baieti sa ocupe locul tatalui absent, fiind impovarati cu sarcini si obligatii carora le fac fata cu greu. Nevoia mamei de a nu pierde controlul si autoritatea exagerata in care regulile nu se negociaza il poate afecta emotional pe baiat. El este tratat ca un om mare, cu timpul de joaca restrictionat, fapt care poate duce la sentimente de neputinta si la inhibarea personalitatii. Este o situatie in care, de obicei, mama are resentimente fata de fostul sot si implica baiatul in propriul ei esec sentimental. Ar fi util ca mama sa abordeze o atitudine mult mai relaxata in relatia cu fiul ei si sa-i permita sa se comporte potrivit varstei.
- La polul opus, mama isi revarsa toata afectiunea asupra fiului ei, tratandu-l ca pe un prieten, de la egal la egal. Lipsa autoritatii si a regulilor il va face sa devina nesigur si isi va provoca mama in permanenta. Baietii vor deveni incapatanati, sfidatori si opozanti. Baietii, mai mult decat fetele au nevoie de limite si reguli clare, de repere ferme care sa le ofere certitudine si siguranta. O mama autoritara, dar plina de afectiune, ii va calauzi pasii cu succes intr-o lume necunoscuta si plina de tentatii. Este o sarcina dificila, de a fi si ferma, si iubitoare, adica si mama si tata in acelasi timp, si este de inteles de ce exista mame care nu reusesc sa faca fata acestei provocari. Dar este calea cea mai sigura de a creste baieti independenti si echilibrati si sunt destule mame care reusesc acest lucru, cu tact si responsabilitate.
Text: Psiholog Dana Comanescu