Sunt feminista pentru ca…
Femeile nu se nasc feministe, ci devin. In vremurile moderne, femeile nu mai sunt victime ale unui patriarhat opresiv si cu toate acestea multe dintre ele se familiarizeaza cu notiunea si se refugiaza intr-un feminism ostentativ. Inainte sa aderi la ideile feministe, n-ar fi rau sa te informezi si sa te gandesti de doua ori si daca merita sa o faci.
Ce este feminismul?
Feminismul (de la latinescul „femina”- femeie) este un curent politico-social care sustine obtinerea de catre femei a totalitatii drepturilor civile in societate. In sens larg, scopul declarat al feminismului este obtinerea de catre femei a statutului de egalitate cu barbatii, in toate domeniile de activitate ale vietii. Istoria a consemnat faptul ca feminismul a ajutat la eliberarea de sub jugul asupritor al patriarhatului. Acum, cand toate aceste cerinte au fost indeplinite, feminismul a devenit o idee oarecum desueta.
Cum se manifesta acum feminismul?
Reprezentantele sexului frumos au transformat esenta acestui fenomen. Etichetandu-se ca fiind feministe, femeile din ziua de azi incearca sa respinga si sa diminueze importanta sociala a barbatilor. Nu e de mirare ca printre adeptele aprige ale scandalosului curent sunt si multe reprezentante de orientare sexuala netraditionala. Masculinizarea exagerata a femeilor alunga feminitatea. In loc sa ridice la loc de cinste natura feminina, frumusetea, sexualitatea si finetea specifica, multe femei din ziua de azi se masculinizeaza, intrand in concurenta cu barbatii. Barbatii la randul lor pierd puterea, autoritatea si masculinitatea in ochii femeilor. In primul rand, toti suntem fiinte umane, dotate cu suflet si ratiune si cu capacitatea de a avea sentimente.
Femeile sunt feministe pentru ca:
-Au esuat in gasirea propriei feminitati. Nemultumirea fata de aspectul exterior sau neincrederea in farmecul si atractivitatea lor duc la o masculinizare a trasaturilor, ajungand sa distruga rolurile obisnuite, atribuite de natura barbatului si femeii.
– Duc lipsa unui partener. Logica acestui tip de femei este simpla: daca tot nu am parte de caldura unui camin conjugal alaturi de un barbat cumsecade, atunci devin o portavoce a tuturor femeilor pe care viata le-a privat de privilegiul de a fi fericite.
– Au fost dezamagite pe parcursul vietii de unul sau de mai multi barbati, iar ranile si cicatricile lasate le creeaza femeilor dorinta de a se razbuna pe jumatatea puternica a umanitatii, pentru toate femeile din lume. Razbunarea e dulce, insa nu iti este si balsam pentru suflet. Si corpul si sufletul cer dragoste, grija si tandrete si e foarte dificil sa inoti impotriva curentului, firii, instintelor si vietii.
– Prefera parteneri de acelasi gen (un procent redus).
– Sunt comode. Prin alegerea facuta isi justifica de fapt absenta dorintei de a executa obligatiile de familie considerate in mod traditional ca fiind feminine, cum ar fi: gatitul, curatenia, cumparaturile zilnice sau educarea copiilor.
Nu exista egalitate intre femei si barbati, deoarece natura ne-a facut diferiti. Dar putem fi egali in dreptul la sentimente si la manifestarea sanatoasa a lor, la respect si apreciere pentru rolul fiecaruia si la libertatea de a ne exprima deschis ganduri, emotii, trairi.
Citeste si Provocarile femeii moderne
Text: Dana Comanescu, psiholog