Suportul luteal in sarcina incipienta
Faza luteala reprezinta perioada de la ovulatie pana la implantarea sarcinii sau pana la debutul noii menstruatii. In faza luteala se formeaza corpul galben ce reprezinta foliculul dominant care tocmai a eliberat ovocitul si urmeaza sa secrete progesteron.
Incepe din ziua 14 cand valoarea LH scade dramatic si brusc si este acompaniata de o scadere mai atenuata a FSH. Faza luteala se caracterizeaza prin valori crescute ale estrogenilor circulanti, asemanatoare cu cele de la sfarsitul fazei foliculare, dar ceea ce este particular fazei luteale este cresterea nivelului de progesteron. Progesteronul isi exercita efectul asupra endometrului, promovand decidualizarea si pregatind implantarea embrionului. Embrionul odata implantat produce hormonul numit gonadotropina corionica umana care sustine productia de progesteron de catre corpul luteal. Acesta continua sa produca progesteron care ajuta sarcina pana pe la 7-9 saptamani de sarcina cand placenta proaspat formata ia locul progesteronului in suportul sarcinii.
Ce reprezinta faza luteala normala?
Faza luteala normala este caracterizata prin producerea adecvata de hormoni de catre corpul luteal si de raspunsul endometrial adecvat al acestor hormoni. Teoriile cu privire la defectul fazei luteale includ dezvoltarea foliculara slaba, scaderea productiei de progesteron de catre corpul luteal si raspunsul endometrial disfunctional la progesteronul secretat.
Insuficienta de faza luteala este una dintre cauzele pentru esecul de implantare si este responsabila pentru avorturi spontane si pentru esecul reproducerii umane asistate. Defectul de faza luteala este intalnit la femeile cu ovare polichistice, afectiuni tiroidiene si tulburari ale nivelului de prolactina.
Cum diagnosticam defectul de faza luteala – dezbateri
Criteriile de diagnostic privind defectul de faza luteala sunt inca in curs de elaborare, existand numeroase controverse, astfel ca modalitatea de depistare a defectului nu este universal acceptata. Durata fazei luteale, masurata in functie de temperatura bazala, este dificil de documentat. Valorile hormonale variaza pe parcursul zilei. Diagnosticul folosind biopsia endometriala necesita doua biopsii anormale in cicluri menstruale consecutive.
Principii de tratament
Referitor la tratamentul defectului de faza luteala, metodele nu sunt unanim acceptate, dar majoritatea pornesc de la mecanismele derularii fazelor ciclului menstrual. Acestea includ inducerea ovulatiei, suplimentarea cu gonadotropina corionica umana si suplimentarea cu progesteron.
Rolul progesteronului in sarcina incipienta
Au fost utilizate progestative, incepand din primul trimestru de sarcina, in incercarea de a preveni avortul spontan. Pentru a determina eficacitatea si siguranta progesteronului ca terapie preventiva, a fost realizata o meta-analiza a 15 studii ce a comparat progestativele cu placebo. Nu s-au constatat efecte benefice ale progesteronului in scaderea riscului de avort spontan izolat. A fost insa demonstrat ca, in cazul femeilor cu avorturi recurente, tratamentul cu progesteron a scazut riscul de avort comparativ cu placebo. In cazul acestor femei cu avort recurent inexplicabil, progesteronul inceput cat mai curand posibil, dupa un prim test de sarcina pozitiv, apoi continuat pana la 12 saptamani, prelungeste durata sarcinii. Nu s-au constatat diferente intre calea de administrare a progesteronului (oral, intramuscular, vaginal).
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie