Suspiciunea de trombofilie in sarcina
Sarcina este o stare care creste de 4-5 ori riscul de tromboembolism venos (TEV). Prevalenta TEV in timpul sarcinii este de 0.8 – 2.0 la 1.000 de sarcini si reprezinta 1,1 decese la 100.000 de sarcini. Aproximativ 80% din evenimentele embolice in timpul sarcinii sunt venoase.
Cel mai important factor de risc pentru o gravida care se confrunta cu TEV este istoria personala de TEV. Al doilea cel mai frecvent factor de risc este trombofilia, prezenta la 8% -15% din populatia alba. Deoarece trombofilia este un factor de risc important pentru TEV in timpul sarcinii, obstetricianul trebuie sa fie familiarizat cu screeningul si gestionarea afectiunii.
Trombofiliile si complicatiile in timpul sarcinii
Asocierea dintre trombofiliile mostenite si complicatiile in sarcina precum avortul recurent, preeclampsia, decolarea de placenta, restrictia de crestere intrauterina, moartea intrauterina a fatului este controversata.
In schimb, asocierea dintre sindromul antifosfolipidic si rezultatele negative in sarcina a fost demonstrata. In plus, dovezile sprijina utilizarea terapiei antitrombotice cu aspirina in doze mici si heparina pentru reducerea riscului de pierdere a sarcinii la femeile cu lupus sau cu anticorpi antifosfolipidici.
-
Trombofiliile mostenite cu risc ridicat includ urmatoarele: factor V Leiden homozigot, mutatie homozigota a protrombinei, deficit de antitrombina.
-
Trombofiliile mostenite cu risc scazut includ urmatoarele: factor V Leiden heterozigot, mutatie heterozigota a protrombinei, deficit de proteina S, deficit de proteina C.
-
Trombofiliile dobandite − sindromul antifosfolipidic: tulburare caracterizata prin constatarile clinice si de laborator.
Criteriile clinice:
-
Una sau mai multe pierderi inexplicabile de sarcina, dupa 10 saptamani, cu un fetus morfologic normal;
-
Cel putin o nastere prematura inainte de 34 saptamani pentru preeclampsie/eclampsie si/sau caracteristici ale insuficientei placentare;
-
Cel putin 3 avorturi spontane consecutive inexplicabile inainte de saptamana 10 de sarcina in absenta unor anomalii anatomice sau hormonale materne si fara anomalii cromozomiale parentale;
-
Istoric de tromboza vasculara (arteriala sau venoasa).
Criteriile de laborator includ oricare dintre urmatoarele (valori anormale pe parcursul a doua determinari, la cel putin 12 saptamani distanta): anticorpi anticardiolipinici sau anticorpi antibeta 2-glicoproteina (IgG sau IgM) crescuti > percentila 99 sau prezenta anticoagulantului lupic.
Decizia de tromboprofilaxie pentru gravide
-
Istoric personal de TEV;
-
Prezenta de trombofilii cu risc crescut sau scazut;
-
Cauzele TEV anterior (legate sau nu de sarcina/idiopatic sau factori de risc precum fracturi, chirurgie sau imobilizarea).
Pana in prezent, nu au fost gasite suficiente dovezi care sa arate ca tromboprofilaxia la gravidele cu trombofilie previne aparitia complicatiilor in sarcina, altele decat TEV.
In absenta trombofiliilor, gravidele cu TEV anterior neasociat cu sarcina sunt supravegheate si beneficiaza de tratament anticoagulant post-partum. La gravidele cu trombofilie cu risc scazut si istoric de TEV se opteaza fie pentru supraveghere, fie pentru terapie antepartum cu heparina in doza profilactica sau intermediara; se recomanda si anticoagulare post-partum.
La gravidele cu trombofilie cu risc ridicat si istoric de TEV se administreaza heparina in doza profilactica sau intermediara, antepartum si post-partum.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie