Tanorexia sau dependenta de bronz
La o simpla scrutare a oamenilor care trec pe strada putem observa diferentele de nuante ale pielii, iar la unii un bronz perfect, o culoare maronie si un luciu al pielii de te intrebi – Cum oare au reusit? Majoritatea oamenilor merg la mare, dar nu reusesc sa se bronzeze uniform pe toata suprafata corpului, iar in cel mai rau caz datorita unei expuneri prelungite la soare se pricopsesc cu arsuri ce necesita ingrijiri ulterioare de lunga durata. Bineinteles ca performanta presupune un efort constant. Exista oameni care nu pot trai fara razele soarelui sau ultraviolete. Cu toate ca se cunoaste faptul ca intre orele 12 si 17 expunerea la soare este o imprudenta, tanorexicii (dependentii de bronz) se pare ca nu au nicio regula pentru a-si alimenta fixatia pentru plaja si bronzare exuberanta.
Termenul de tanorexie a fost inventat de dermatologii din S.U.A. pentru a descrie un grup de pacienti care frecventeaza clinicile de dermatologie cu leziuni ale pielii cauzate de razele ultraviolete si care cu toate prescriptiile medicale continua sa se expuna la fel. Potrivit descrierilor medicilor de specialitate tanorexia este o preocupare exagerata si irationala pentru a avea pielea bronzata pana la limite inestetice si periculoase. Astfel de persoane nu sunt multumite niciodata de culoarea pielii lor si manifesta anxietate la gandul ca pot pierde o sesiune de expunere la soare. La fel cum anorexicii nu se percep niciodata suficient de subtiri sau slabi, tanorexicii se percep palizi, chiar daca nu sunt asa si arata o nevoie obsesiva de a realiza un ton mai inchis al pielii. Psihiatrii care au studiat aceste tendinte explica faptul ca tanorexia este o tulburare psihologica asociata cu tulburarea depresiva, fobia sociala, tulburarea obsesiv-compulsiva.
Un studiu realizat in anul 2006 de catre cercetatori americani arata ca pentru unii pacienti tanorexici, a nu primi doza de radiatii satisfacatoare, produce efecte similare sevrajului de droguri. Razele ultraviolete declanseaza producerea de endorfine, substante chimice ale creierului care produc stari de euforie si calmarea durerii, iar intreruperea expunerii la ele poate conduce la simptome de sevraj. Desi tanorexia afecteaza ambele sexe si desi nu este descris un profil psihologic caracteristic, se pare ca motivul de prevalenta la femeile tinere este legat de factorii socioculturali indeosebi modele predominante de frumusete din Occident, de la sfarsitul secolului XX. Canonul predominant subliniaza valoarea subtirimii, a dimensiunilor mici, proportionalitatea si simetria corpului si pielea bronzata, identificandu-le cu sanatatea fizica si succesul social.
Consecintele acestei tulburari sunt modificari ale pielii cauzate de expuneri prelungite la soare cum ar fi pete, riduri sau alunite, imbatranirea cutanata prematura, sau chiar consecinte fatale cum ar fi aparitia melanoamelor sau cancerului de piele.
Medicii nu recomanda evitarea totala a soarelui, ci expunerea moderata. Soarele are efecte pozitive asupra organismului nostru: producerea de serotonina care ne da o stare de bine si relaxare, producerea vitaminei D care ajuta la mentinere oaselor sanatoase, stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la reglarea somnului. Pentru a evita riscurile inutile medicii recomanda o protectie adecvata tipului de piele si sa se urmeze un program adecvat de expunere.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog