Taticul, asistent la sarcina, travaliu, nastere
Atunci cand o femeie este insarcinata, atentia celor din jur este indreptata asupra ei. Experienta fizica a sarcinii si nasterii si legatura intrinseca cu copilul care a fost parte din corpul ei determina o relatie speciala intre mama si copil. Dar intre tata si copil? Ce fel de legatura exista?
Cum percepe tatal nasterea copilului?
Chiar daca mama ocupa rolul cel mai important atunci cand vine un copil pe lume, iar toata atentia este indreptata asupra ei – „Cum te simti?”, „Ai dormit bine?”, „Astazi s-a miscat?” etc. −, trebuie stiut ca, de fapt, ambii parinti trec printr-o experienta noua – experienta sarcinii si a nasterii. Tatal este cumva pe un plan secund, fiind destul de probabil ca el sa fie ignorat de cei din jur, fiind nevoit sa se ocupe cu propriile sentimente de teama, emotie si anxietate si sa se adapteze la noul rol si la noile responsabilitati. Este important de stiut ca si taticul are nevoie de pregatire, intelegere si comunicare in timpul sarcinii.
Taticul si… maternitatea…
Este adevarat ca mamele au tendinta de a aduna si procesa informatii despre sarcina prin intermediul asistentilor medicali, al altor femei care au trecut printr-o experienta asemanatoare, din studiul cartilor si articolelor de pe Internet. Barbatii care sunt alaturi de partenerele lor insarcinate afla, de asemenea, de aceste particularitati specifice femeii din perioada sarcinii, din timpul ei sau de dupa sarcina, dar putini sunt cei care discuta despre sentimentele lor, despre starile sau gandurile lor legate de acest eveniment la care asista. Este putin probabil sa discute chiar cu un coleg sau prieten despre starile contradictorii sau sentimentele de teama, incertitudine, care ii incearca. Ei cauta compania unor prieteni la o cafenea sau la un bar, pentru a masca emotia, insa discutiile imbraca doar forma bucuriei, nelasand loc exprimarii acestor vulnerabilitati. Aceasta nu inseamna ca taticii nu sunt interesati sau nu au nevoie de sprijin. Un tatic mai informat, mai pregatit pentru ce va urma in legatura cu sarcina partenerei va fi mai bine echipat pentru a acorda sprijinul necesar in timpul sarcinii, travaliului sau nasterii, cat si in perioada imediat urmatoare.
Pregatirea taticilor pentru maternitate si nastere
Urmatorii pasi ar putea fi de folos in pregatirea taticilor pentru a-si imbunatati experienta in legatura cu sarcina partenerei lor, pentru a se putea implica adecvat si pentru a intelege mai multe despre ceea ce este necesar in aceasta etapa de viata:
- taticii ar putea sa participe la intalnirile medicale de supraveghere a evolutiei sarcinii impreuna cu partenera, acest lucru contribuind la o mai buna intelegere a aspectelor necesare pentru ingrijirea prenatala sau pot experimenta lucruri interesante, cum ar fi ascultarea batailor inimii copilului, sau pune propriile intrebari specialistului. Nu este necesar sa participe la toate sedintele programate pentru partenera, insa se pot stabili impreuna cu specialistul sedinte speciale pentru cuplu;
- realizarea unui plan pentru perioada de maternitate, taticii putand sa-si sprijine sotia de la declansarea contractiilor si pana la nasterea propriu-zisa; pentru aceasta, este nevoie ca cei doi sa discute, sotia putand sa-si impartaseasca sperantele si asteptarile in detaliu;
- sa fie acolo – este un lucru deosebit de important pentru sotia care are nevoie de sprijin. Prezenta fizica a taticului conteaza mai mult decat orice. El poate interveni sa isi linisteasca sotia atunci cand aceasta intra in panica sau isi pierde concentrarea in timpul unor contractii puternice. El o poate incuraja sa-si mentina respiratia, impingerile, o poate tine de mana, uitandu-se in ochii ei si calmand-o, oferindu-i sprijin emotional. Taticul este cel care o cunoaste cel mai bine pe sotie, iar cand aceasta nu este in cea mai buna forma pentru a comunica cu asistentul medical, moasa sau medicul, el poate comunica cu acestia, asigurandu-se ca preocuparile sotiei sale au fost auzite.
Text: Ionela-Janina Sabou – Psiholog