Tatuajele, piercingul si operatiile estetice – elixirul tineretii fara batranete sau doar „accesorii” la moda?
Exista multe persoane care apeleaza la metodele chirurgiei plastice sau la tatuaje si piercinguri pentru a-si schimba infatisarea sau pentru a parea mai tinere. Aceste metode sunt renascute din arte stravechi – tatuajele si piercingurile utilizau cerneluri speciale si obiecte de lemn sau metal pentru a decora corpul uman. Operatiile estetice apar mai recent insa ca o necesitate in reparatia unor deficiente fizice provenite la nastere sau ca urmare a unor accidente.
Dar sa le luam pe rand…
Multe dintre femeile care apeleaza la operatii estetice au ganduri obsesive legate de propria infatisare si un grad crescut de narcisism
In prezent, operatiile estetice au devenit arme importante ale femeilor, chiar daca sunt invazive si dureroase, prin ele femeile putand imbunatati unele aspecte fizice si astfel, stima de sine. Nu toate femeile isi pot permite astfel de interventii, insa multe ravnesc la aceste metode care sunt considerate arme ale razboiului cu trecerea timpului, cu imbatranirea de fapt. Multe dintre femeile care apeleaza la operatii estetice au ganduri obsesive legate de propria infatisare si un grad crescut de narcisism, care determina chiar cresterea tolerantei la durere sau la reprezentarile de agresiune ale corectiei cu bisturiul. Exemplele care troneaza in lumea vedetelor si care sunt cunoscute ca si-au provocat destula suferinta prin supuneri la interventii in mod repetat (exemple ca Michael Jackson, Nicole Kidman, Donatella Versace) nu reusesc sa determine la aceasta lume o anumita ratiune asupra modei de modificare corporala, si anume implanturile cu botox sau silicon, retusurile faciale cu bisturiul chirurgical ajungand sa fie preocupari obsesive.
Operatiile estetice fac parte din viata noastra, dar ceea ce este foarte important este capacitatea noastra de a evalua foarte bine ce ne lipseste si cum reusim a corecta aceste lipsuri fara a distruge ceea ce ne-a oferit natura. Intrebari de genul: Cum crezi ca te vad ceilalti? Daca va trece aceasta moda, cum te vei simti, ce vei face? – la care s-ar parea ca nu multe persoane (indragostite in aceeasi masura de propriul corp cat si de metodele chirurgicale) pot gasi raspunsuri, ar fi indicat a le discuta cu un psiholog. Consilierea psihologica poate cuprinde gama aspectelor particulare ale motivatiei de schimbare si poate fi un suport in astfel de situatii.
In randul adolescentilor, dar chiar si al adultilor, alte metode de infrumusetare la moda si nu chiar atat de costisitoare din punct de vedere financiar sunt tatuajele si piercingul.
Din dorinta de a fi „altfel” decat ceilalti, tinerii au inceput sa-si deseneze pe corp tot felul de simboluri sau sa-si introduca cercei in diverse parti ale corpului (nas, urechi, buze, sprancene sau buric), multi dintre acestia ajungand sa dezvolte chiar o anume dependenta fata de aceste practici de infrumusetare, nemultumindu-se decat daca continua sa dezvolte acest comportament.
Exista diverse „ratiuni” ale acestor persoane ghidate de impulsuri de modificare corporala: unele de natura estetica, altele sentimentale, altele religioase sau chiar magice, vehiculandu-se povesti sau experiente de viata dintre care unele dramatice care au determinat schimbarea ca un pas spre vindecarea suferintei sufletesti.
Dorinta tinerilor de a fi speciali si de a arata asta isi are explicatia intr-un soi de nemultumire fata de sine insusi imbinata cu permisivitate si chiar o tendinta a culturii prezente de promovare a unor modele de narcisism care il indeparteaza pe adolescent de la adevarata dezvoltare fizica, psihica si sociala. Astfel, el nu va intelege niciodata ca amprenta unicitatii noastre ca fiinte umane este in modul nostru de a gandi, de a simti, de a ne raporta la ceilalti etc, si nu in ceea ce tine de exterior.
Majoritatea tatuajelor au un mesaj ascuns sau reprezinta ceva drag pentru persoanele care le poarta. Unele tatuaje marcheaza evenimente importante din viata acestora, momente care le-au marcat existenta. Un tatuaj sau un piercing poate insemna a fi in ton cu moda, insa ce sta in spatele unui comportament ce-i determina pe multi dintre tineri sa nu se opreasca dupa primul tatuaj sau dupa primul piercing? Aceasta tendinta de autovatamare si autoagresiune poate fi tradusa in termenii unor drame personale din vietile tinerilor ce nu si-au gasit alte cai de rezolvare. Pentru multi tineri, tatuajul sau piercingul reprezinta un insemn care ii face sa se simta in rand cu lumea, acceptati si moderni; dar nu gandesc despre acesta ca este un insemn care nu se va sterge niciodata, nici chiar atunci cand moda se va schimba.
Exista foarte multe riscuri ale acestor metode de infrumusetare agresive. Indepartarea unui tatuaj nu este o operatie simpla. Cu cat tatuajul este mai mare, cu atat este nevoie de mai multe sedinte de eliminare, insa niciodata nu se va elimina definitiv. Uneori, sunt necesare 4-6 sedinte la 4 saptamani pentru a evita arsura pielii. Desi interventia se face cu anestezie locala, senzatia de arsura ulterioara este extrem de suparatoare.
Piercingul este o alta moda care ia amploare in mod necontrolat si care poate traduce, de fapt, tendinte de automutilare ale persoanelor ce nu se rezuma la unul-doua inele, ci ajung la ordinul sutelor sau chiar miilor (cartea recordurilor cuprinde cazul unei femei ce si-a gaurit corpul cu 5000 de cercei, numai in zona fetei avand aproximativ 200, si care a declarat ca face acest lucru pentru ca iubeste durerea). Multi tineri sunt tentati de cercei si inele in zonele intime, dorind a se evidentia printr-un semn original si care sa socheze.
Perioadele de vindecare completa in urma unei astfel de incizii sunt intre 3 si 10 saptamani, iar pentru zonele genitale sau mamelare pot ajunge pana la 4-6 luni, timp in care durerile sunt chinuitoare.
Aceste practici de infrumusetare au condus intr-un numar ridicat de cazuri la probleme serioase de sanatate printre care infectii virale, bacteriene, reactii alergice. Piercingul si tatuajul pot fi surse de transmitere a bolilor: hepatita B, hepatita C si SIDA. Pe de alta parte, riscul de a se atinge cu un piercing un anumit centru nervos poate avea repercusiuni dramatice asupra sanatatii.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala